Intervju med The Fjords

The Fjords: Vegard Lien Bjerkan, Petter Vågan, Kim Christer Hylland og Bárður Reinert Poulsen. Foto: Geir Mogen

The Fjords har endelig kommet ut med oppfølgeren til debutalbumet «Silhouettes». «Ladders» er navnet på det nye konseptalbumet som kom 9. mars.   

Foto: Geir Mogen

Det er tre år siden The Fjords kom ut med debutalbumet. Det nye albumet, «Ladders», er et friskt pust innenfor deres sjanger, med sin kombinasjon av tradisjonell låtskriverkunst, moderne elektroniske elementer og en touch soul. «Ladders» er et album om håp. Et lys i en mørk hverdag. Det er en variert plate, som konstant skifter fra høyt tempo til rolige passasjer. Fra lekenhet til alvor. Albumet inneholder såre sanger om kjærlighet og et lite stikk av en håpløshet man kan bli helt oppslukt av. Et absolutt nødvendig tilskudd til det norske musikkliv.

Vi har vært så heldige å få et intervju med vokalist Petter Vågan.

Hva er inspirasjonen til det nye albumet/hvor får dere inspirasjon fra?

Mange av låtene på det nye albumet handler om de nære, eksistensielle tingene.

– Tekstlig kan inspirasjonen være så mangt, men ofte har jeg lyst til å få satt ord på en følelse, en spesifikk hendelse, eller noe som opptar meg. Et behov for å få satt ting i kontekst. Mange av låtene på det nye albumet handler om de nære, eksistensielle tingene. Jeg har vært i et forhold veldig lenge, da blir man veldig godt kjent med hverandre og lærer også seg selv å kjenne veldig godt. En del av tekstene dreier seg om å manøvrere i sitt eget kjærlighetsliv, og en del av tekstene handler mer om samfunnet vi lever i. Hvilke verdier vi legger til grunn for hvordan vi lever. Og hva er det egentlig vi holder på med? Musikalsk så er albumet mye mer akustisk, mye mindre produsert og mer live. Debutalbumet vårt var mer stilisert og produsert, der er «Ladders» mindre airbrusha, for å si det sånn. Jeg vil også si at «Ladders» er mer konsist enn «Silhouettes» var. «Silhouettes» har et lite drømmende tåkeslør over seg, «Ladders» er knivskarp. Zzzing!

Hvordan var responsen på singelen Pure Love Star Crossed da den ble sluppet?

– Vi var veldig fornøyde med responsen! Fikk mye god tilbakemelding fra folk vi liker, respekterer og ser opp til, så det er topp! Samtidig så hadde vi ikke blåst opp forventningene så veldig, hele utgivelsen er mer lowkey enn vi har gjort før. Litt fordi vi har valgt å ikke kjøpe en promopakke, men går heller for å selv kontakte folk vi vil skal skrive om musikken. Litt fordi vi gir den ut på eget selskap og ikke på Propeller Recordings, som vi var på før. Synes forøvrig det er høl i hue at vi skal betale for at musikkpressen skal skrive om musikk, vi har jo betalt utgivelsen. Er også et tankekors at man på sett og vis kan kjøpe anmeldelser, det gjør det hele litt…skittent.

Hadde dere forventet samme respons på albumet når dere slapp det?

Synes responsen har vært bedre denne gangen. Virker som journalistene har skjønt hva plata handler om, og liker det, og da er jo målet vårt nådd.

– Vet ikke helt hva vi hadde forventet, det eneste jeg egentlig brydde meg om var at jeg ville ha en anmeldelse av Audun Vinger, som jeg synes er en fantastisk musikkjournalist. Og så ville jeg at Pitchfork skulle oppdage skiva. Fikk 1 av 2 da. Haha! Pitchfork, hører dere?

Noe forskjell på den responsen dere fikk da dere slapp «Silhouettes» enn da dere slapp «Ladders»?

– Synes responsen har vært bedre denne gangen. Virker som journalistene har skjønt hva plata handler om, og liker det, og da er jo målet vårt nådd.

Det er tre år siden dere ga ut «Silhouettes», hvordan var det å komme med et nytt album nå?

– Det var veldig godt å komme med «Ladders» nå! Vi har jobbet frem mot en ny utgivelse hele veien, men veien har blitt til mens vi gikk – men noen detours her og der. Debutalbumet var, som det ofte er, en samling låter som har blitt til over en lengre periode der man også søker veldig mye rundt, og kanskje også i de årene av livet der man forandrer seg mest. «Ladders» er jo mer en konseptskive, eller en samling låter som er mer i slekt og har blitt til over en kortere periode.

Hva har skjedd de siste tre årene?

– Vi har turnert litt rundt i Norge, spilt i England, turnert i Kina, spilt inn live-video i en hule, spilt konserter på fly, jobbet med en produsent, jobbet med et plateselskap, tenkt, produsert selv og vi har startet et plateselskap. Men det er jo i Fjords da, vi gjør jo ting utenom bandet også. Vi er jo med i en hel drøss med band tilsammen, jazz, metall, pop, folk. Også gjør vi jo andre ting enn å nerde musikk hele tiden også. I alle fall av og til.

The Fjords har fått anerkjennelse utenfor Norge, men er dette et mål med den nye musikken deres? Vil dere bli sett utenfor Norge?

Musikken oppstår i det personlige rommet, og hvis det er sånn at jeg føler at det er for utleverende på et følelsesmessig plan, så vet jeg at jeg kanskje er inne på noe.

– Vi ønsker jo anerkjennelse for musikken vår, det er klart. Vi ønsker å bevege folk og håper at musikken skal sitte igjen i folk etter at de har hørt den. At det gir noe. Vi vil gjerne bli sett både i Norge og i utlandet, vi vil gjerne ut og spille for alle som vil høre på. I grunnen så er vi veldig, veldig fornøyd med denne skiva, og vil gjerne få reist rundt og gitt folk opplevelsen av å se oss spille den live. Når det er sagt så ble ikke musikken lagd for å få anerkjennelse. Sangene ble laget ut av et behov for å si noe om det feilbarlige i mennesket, og om temaer som jeg synes manglet i norsk musikkliv i dag. Musikken oppstår i det personlige rommet, og hvis det er sånn at jeg føler at det er for utleverende på et følelsesmessig plan, så vet jeg at jeg kanskje er inne på noe. For det er nok maskefjes som lirer av seg selvfølgeligheter om enkle knull i jakten på fame and fortune, og det er jeg for gammel, klein og usexy til. Men jeg kan synge om ting som betyr noe for meg, så er det i allefall én som bryr seg.

Hva kan vi forvente av The Fjords fremover?

– The Fjords kommer til å slippe en musikkvideo som den fantastiske gjengen i Helmet står bak. Ellers skal vi spille litt rundt omkring og etterhvert som «Ladders» har seilt litt lenger ned i elva, så skal vi lage enda ei skive om det som måtte oppta oss når den tid kommer. Det blir ikke tre år til neste gang i alle fall, det er sikkert.

 

Undertegnede synes det er betryggende at det ikke blir tre år til neste gang, og ser frem til å høre mer fra The Fjords fremover.

Petter Vågan, Vegard Lien Bjerkan, Bárður Reinert Poulsen og Kim Christer Hylland. Foto: Geir Mogen

Vår fotograf David Dundas var på Ingensteds når The Fjords hadde sin releaskonsert. Her er bildeserie fra konserten.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*