Jul i pønkens ånd

Kari og Robert
— Egentlig så hører jeg fryktelig lite på julemusikk. Det er strengt tatt en «sjanger» jeg i all hovedsak synes er veldig platt, kjedelig og ofte ganske slitsom! Så prosjektet med å gi ut pønkband som spiller julesanger (eller anti- julesanger) satt litt langt inn, men så lenge låtene kan pakkes inn i litt fuzzgitar, dundrende rytmer og frekk og freidig rølp og aggresjon – så funker det! Ordene tilhører Robert Dyrnes som er aktuell som utgiver av samleplaten Enda mere Julepønk i Norge på Fucking North Pole Records.

Skiva er en herlig blanding av rølp og alvor, og det er ikke alltid man enkelt og skråsikkert kan slå fast hva som er hva. Her kan vi høre Göttemias tidriktige «Jeg så pappa kysse nissen» sammen med Hayeminols spentige egenkomposisjon «Gingerbread» og gamle personlige favoritter fra Vibeke Saugestad og Cocktail Slippers, noen av de mest interessante nye pønktilskuddene i form av TwoMinutesHate og The Chord Buddies. Veteranene Lazy Sodz henter frem De Sjenertes «Drep Julenissen» fra glemselen og vi får flere tolkninger av gamle klassikere og ny komposisjoner fra både gamle kjenninger og mer ukjente navn. Alt i alt en gøyal plate der lytternes personlige favoritter nok er like varierte som det musikalske uttrykket på låtene.

disharmoni ønsker god jul og overlater ordet til Trondheim og Robert Dyrnes.

Hvordan feirer dere jul, og er det noen spesielle tradisjoner som må på plass for at det skal bli jul i det Dyrneske hjem?

— Kari og jeg har de fleste årene feiret jul på en veldig rolig og nedpå måte. Gjerne bare oss to.

— Kari og jeg har de fleste årene feiret jul på en veldig rolig og nedpå måte. Gjerne bare oss to. Skyldes at vi i mange år har hatt jobb som har vært stressende helt frem til julaften, så da var det godt å logge av når jula ble ringet inn. Da vi bodde i Tromsø, så hadde vi noen år et lite hus i skogen i nord-Sverige, der vi pleide feire jula alene, uten TV og uten internett. Gjerne bare med en bunke bøker og LP-plater. Lett krim i kombinasjon med f.eks Allan Edwall var perfekt! Vi spilte også ganske jevnlig gamle klassikere med f.eks. band som Undertones. Det var en trivelig tradisjon i mange år. Etter at vi har flyttet sørover og kommet nærmere foreldre og familie, så har vi tilbrakt litt mer tid sammen med de i julen. Favorittmaten er finnbiff/reinsdyrbiff.

Julekort fra TwoMinutesHate
Hvilken plass har julesanger i dette og fortell hva som har fått dere til å gi ut alle disse julesamlingene.

— Egentlig så hører jeg fryktelig lite på julemusikk. Det er strengt tatt en «sjanger» jeg i all hovedsak synes er veldig platt, kjedelig og ofte ganske slitsom! Så prosjektet med å gi ut pønkband som spiller julesanger (eller anti- julesanger) satt litt langt inn, men så lenge låtene kan pakkes inn i litt fuzzgitar, dundrende rytmer og frekk og freidig rølp og aggresjon – så funker det!

— Disse julepønksamlerne har gjort at jeg er ferdig med å høre julepønk, mange måneder før det blir jul! Ofte får vi testpressinger på disse skivene tidlig høst, og jeg har flere ganger opplevd at Kari kommer inn på kontoret når jeg spiller disse og ser spørrende på meg? Spiller du julemusikk nå? Haha, kan sikkert virke helt crazy når andre observerer dette en varm august kveld.

Göttemia
Hva er det med pønk og julesanger?

— Det har jo blitt noen etter hvert! Digger f.eks. de Yobs-singlene (altså jule-pseudonymet til The Boys). Så pønken var ganske tidlig ute med å spille inn julelåter. Det som kjennetegner mange av de er jo at de står i opposisjon til julen og det julen står for – og vel så ofte lager anti-julesanger, forandrer tekstene på originalene eller rett og slett enkelt og greit fucker opp julesangene! I god pønkånd!

Hvor mye av disse låtene er skrevet i kjærlighet til høytiden og hvor mye i en slags opposisjon? Den siste samlingen Enda mere julepønk i Norge kombinerer tolkninger av klassiske julesanger med nye komposisjoner. Hva setter du mest pris på, og hva er den ideelle balansen mellom disse?

— Jeg tenker at kombinasjonen av dette er perfekt for en samler, noe seriøst, noe useriøst og en del midt i mellom.

— Der er jeg faktisk veldig usikker! Men tipper en lett blanding! Tenker at låtene på de tre samlerne vi har gitt ut med julepønk er ca. jevnt fordelt utfra følgende forutsetninger:

  • Klassiske julelåter som er covret og spilt inn med kjærlighet til originalen, men der man har satt bandets sjanger/preg på låten.
  • Klassiske julelåter der man har covret låten og prøvd å fucke litt opp originalen.
  • Klassiske julelåter der band har holdt seg til melodien, men vridd om på teksten og gjerne laget egen vri på denne. Ref: «Oi, helga natt».
  • Seriøse egenlagede låter, der man har prøvd så godt man kunne for å lage en ny julelåt.
  • Ikke fullt så seriøse egenlagede julelåter. Gjerne laget på fleip/kødd.
  • Låter som egentlig ikke er julelåter, men hvor tekstene på en eller annen måte har touchet innom jule-tema eller anti-juletema.

— Jeg tenker at kombinasjonen av dette er perfekt for en samler, noe seriøst, noe useriøst og en del midt i mellom. Blanding av catchy og melodiøst og det som er mer aggresivt og rølpete. Slik en pønksamler skal være!!

— Det er rart med det, når man jobber med slike samlere, så blir man glad i alle låtene, og det blir vanskelig å velge favoritter.

Fortell om de ulike julesamlingene som dere har utgitt og om likheter og forskjeller dem i mellom.

— Så har det blitt låter i lett blanding fra alle kategoriene over.

— Oi! Det var et vanskelig spørsmål! Tenker at de har mange likheter, dvs. vi har satt sammen uten egentlig noen spesielt formål annet enn å putte på låter vi liker med band/artister vi liker! Så har det blitt låter i lett blanding fra alle kategoriene over. Jeg tror jeg er for tett på til å kunne si så mye om det f.eks. er en av samlerne som markant er bedre enn de andre etc. Kanskje du kunne laget en «poll» eller avstemning blant leserne, hvilken av julesamlerne de liker best?

Hva må til for at en julelåt skal stå seg gjennom flere høytider?

— Tenker det er litt det samme som med låter ellers, at de har noe ved seg og er bra! I tillegg hjelper det jo at band/artist holder det gående og er aktuelle, men igjen så er det også litt at julen har blitt en tid der vi liker å dra frem julelåter vi liker og har et forhold til. Så har man først kommet gjennom dette nåløyet til en del folk, så er mye gjort!!

Denne gangen har dere fått med en gjenganger og mester i norsk format med Vibeke Saugestad. Fortell om ditt forhold til henne, Weld, Thelyblast, Thinkerbell osv. og spesifikt julelåtene hennes.

— Dette er vel kanskje en av de låtene som er minst pønk på denne skiva! Men Vibeke har jo en av norsk populærmusikks beste stemmer! Husker da Weld debuterte og jeg falt jo pladask for det bandet, mye på grunn av Vibekes stemme. Den dype og autoritære stemmen passet perfekt inn i garasje-popbandet Weld og jeg holder førsteskiva deres som en av mange klassikere fra 90-tallet! Jeg har veldig mange av hennes utgivelser på CD og vinyl, men Weld sin debutplate er nok den jeg holder aller høyest av de!

Vibeke Saugestad
Little Stevens favoritter Cocktail Clippers er også med her. Si litt om de og deres bidrag.

—[…]så veldig raust av Little Steven og bandet å la oss bruke denne på årets julesamler!

— Føler nesten at Coctail Slippers er et band som har vært her for alltid. Det stemmer jo ikke helt, men det er i hvert fall godt over 20 år siden de starta opp! «Santa’s Coming Home» er jo en av de eldste låtene på denne samleren og har vært en favoritt lenge! Den var opprinnelig med på samleren Little Steven’s Underground Garage Presents Christmas A Go-Go, så veldig raust av Little Steven og bandet å la oss bruke denne på årets julesamler!

Si litt om Göttemias versjon av «I Saw mommy kiss Santa», hvor de gjør en artig vri.

— Haha, det tror jeg egentlig er litt tilfeldig. Jeg hadde hørt rykter om de julegreiene de har spilt inn og spurte Laurits om han kunne sende meg. Og klarte til slutt å vri de ut av han! Mye av dette er jo egentlig tull og tøys de har spilt inn uten at det skulle være for seriøst (eller er det bare jeg som har trodd det?). Og kanskje akkurat derfor jeg liker det!

— Har forresten fått master til den nye Göttemia skiva, og dæven det svinger det! Det bandet der altså…!

The Chord Buddies står for en av låtene som bare finnes på denne samlingen. Fortell om ditt forhold til bandet og den utvalgte låten.

— Det er et av flere band jeg kun har fått et forhold til via det store internett. Dvs. jeg har aldri fått æren av å overvære de live. Så vi har bare meldt litt via messenger og blitt linka i forbindelse med Rock`n`Roll Christmas og Enda mere julepønk-samleren. Og da ble vi enige om at låten skulle slippes i forbindelse med at samleren kom ut. Samme med Undertakers og Lazy Sodz! Kult at det også er noen låter på disse samlerne som er helt nye for samlingen!

Lazy Sodz covrer en reel klasisker i norsk sammenheng med De Sjenertes «Drep julenissen». Si litt om ditt forhold til de to.

— Digger Lazy Sodz! Det er en gjeng som står på, spiller konserter, spiller inn og gir ut låter rett som det er. Vi var med å ga ut deres LP Blod, svette og utgåtte skosåler, et album med herlig drivende old-school pønkrock! Derfor er det jo ingen overraskelse at nettopp de gjør en cover av legendariske De Sjenerte. Og de gjør en jækla kul versjon også! Sjekk også ut Lazy Sodz siste kassett Aldri på Norsktoppen, meget forlystelig!

Utover disse veteranene finner vi også ferskere og talentfulle artister som Hayeminol og TwoMinuteHate her. Sistnevnte med en ny utgivelse. Fortell om forholdet til disse bandene og deres bidrag.

— Sjekk ut det nyeste Natural Born Failure, der de går langt utover pønkens grenser og har utviklet seg til et strålende rocknroll band!

— Her snakk vi jo om rockens fremtid! På tross av sin unge alder har Hayeminol allerede feiret 10 år som band og fått ut tre strålende album! Sjekk ut det nyeste Natural Born Failure, der de går langt utover pønkens grenser og har utviklet seg til et strålende rocknroll band!

Når det gjelder TwoMinutesHate så er det nok en gjeng som virkelig står på! De spiller mange gigs og er hele tiden i prosess med å spille inn låter. Vi har fått lov å hjelpe de litt med å være med å gi ut alt av låter digitalt i form av singler og EP-er. Så nå tenker jo jeg at kanskje at det neste naturlige steg for de er å få jobbet med et album for 2024! Men det skal jeg ikke forskuttere altså. Bandet spiller for øvrig herlig og catchy pop-pønk!

Enda mere Julepønk i Norge inneholder også for meg mindre kjente bidrag fra artister som Gudbrandsdalen og Omegn Punk Ensemble (GOPE), Boktingan, Undertakers og Laserguys. Si noe om disse bandene og om viktigheten av å gi oppmerksomhet også til mindre kjente artister på disse pønkesamlingene.

— Jeg er egentlig ikke så opptatt av om band er kjente eller ikke. Så det er aldri et kriterie for å få være med på disse samlerne! Hele Pønk i Norge konseptet er jo å vise frem bredden og dybden i den norske pønkundergrunnen, så også med disse julesamlerne!

— Gudbrandsdalen og Omegn Punkensemble, eller GOPE som de bare kaller seg, er en fin gjeng som med ujevne mellomrom svinger ut en uventede coverlåter, alt fra «Levva Livet», «Balladen om Morgan Kane» og nå altså «Oi Helga natt». Fantastisk upretensiøst og herlig!

— Undertakers har jeg blitt kjent med etter at vi flytta til Trondheim, et fint lokalt band. «Leave this Christmas behind» er deres fineste så langt. Ryktene vil ha det til at det er et album i emning…

— Når det gjelder både Boktingan og Laserguys er det også noen lokale fenomener (med røtter i Hommelvika), om jeg ikke tar feil så er det mye av de samme folka som står bak begge banda. Har gitt ut flere skiver, og Kim, hjernen bak, er utrolig produktiv! Boktingan er jo langt fra et pønkband, men akkurat denne låten passet veldig bra inn på samleren, og dessuten, hva ville jula vært uten julesild?!

Trond Giske får æren å være coverboy på denne samlingen. Si litt om det valget.

— Trond er jo vår lokale vattnisse, så det er jo helt naturlig at han også pryder coveret både på denne og de tidligere to Julepønk-skivene! Trond gir seg aldri vet du og nå er han konge i «lokallaget» Nidaros Sosialdemokratisk Forum… Der bygger han seg opp og brygger på noe stort….

Fucking North Pole Records sine utgivelser i 2023:

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*