Julekalender 2018, Luke 12 – Shining

Foto: Shining
I dag er det 12 dager igjen til julaften, og årets julekalender er halvveis unnagjort. Bak dagens luke finner vi den talentfulle Jørgen Munkeby, først og fremst kjent fra bandet Shining.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken.

Dersom du spør en tungrock-entusiast om de kan nevne én norsk saksofonist er sjansen stor for at vedkommende umiddelbart nevner Jørgen Munkeby. Munkeby er i disse dager kanskje mest kjent fra bandet Shining, men han har også fartstid fra f.eks. Jaga Jazzist og har samarbeidet mye med sortmetall-maestroen Ihsahn. Shining kom for alvor på radaren i 2010 da de ga ut det særdeles innovative og avant-gardistiske albumet «Blackjazz», hvis tittel bør oppsummere det meste. Bandet er i høst aktuelle med sin siste fullengder «Animal», en plate som – ikke helt uten kontrovers – har introdusert en ny sound og retning for bandet.

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Jeg startet å spille saxofon da jeg var ni år. Jeg er litt usikker på hva som gjorde at jeg ville begynne å spille musikk. Jeg bodde i et lite utkantstrøk utenfor Tønsberg, og det var jo ikke mye å ta seg til om man ikke hadde en hobby, så for min del gikk det i skating, musikk og Ju-Jitsu.

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

– Metallmusikk var den første musikken jeg hørte på som jeg selv valgte. Det gjorde jeg i ca. ti år før jeg begynte å interessere meg for jazz. Deretter gikk jeg fullstendig inn i jazzverden i omtrent ti år. Så ble jeg litt lei av det, og savnet metallen og rocken – noe som tilslutt resulterte i Shining-plata «Blackjazz» som kom ut i 2010. Musikken til Blackjazz ble påbegynt i 2008, noe som er omtrent ti år siden. Med Shining sin nyeste plate «Animal» går vi omsider bort fra Blackjazz-genren igjen.

– Metallmusikk var den første musikken jeg hørte på som jeg selv valgte. Det gjorde jeg i ca. ti år før jeg begynte å interessere meg for jazz.

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta: …

– Kanskje Hole In The Sky fra Shinings nye plate! Men da jeg var liten var det vel Pantera’s Mouth For War eller noe sånt som tok seg av sånne situasjoner.

Det er juletid og veldig mange har jo en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

– Det må vel være Mariah Carey’s All I Want For Christmas.

‘Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

– Jeg tror ikke én låt alene kan redde oss fra undergangen. Men det er mulig én låt kan fremskynde den.

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av egen komfortsone?

– Masse!

Brad Paisley: One Of Those Lives
Trace Adkins: You’re Gonna Miss This
Snoop Dogg: Gz And Hustlas
Kent: Andromeda
Muse: Uprising
Bruce Springsteen: The River
Laleh: Some Die Young
Robyn: Dancing On My Own
Eminem: Mocking Bird
Phil Collins: Another Day In Paradise
The Killers: Runaways

Hvilken låt ville du hørt på månen?

– Kent: Andromeda.

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– Altså nå har jeg for første gang gjort en duett! Den heter Hole In The Sky og er med Linnea Dale. Sjekk den ut på vår nye plate «Animal»!

– Jeg personlig liker 80-tallet bedre enn 70-tallet, så det er nok grunnen til at jeg ikke har hørt på denne fyren før.

Spørsmål fra Kjetil Nernes i Årabrot: «Årabrot har frontet en artist som hadde sin glansperiode på slutten av seksti/begynnelsen av syttitallet i alle år. Artisten har et veldig spesifikt uttrykk, en slags psykedelisk rhythm and blues blandet med blant annet frijazz. Artisten er også kjent for å ha et enormt stemmeregister. Ryktene sier opp til fem oktaver. Frank Zappa produserte denne artistens mest kjente album. Til og med første par Årabrot-singler ble utgitt på et plateselskap navngitt etter et album av denne artisten (Safe As Milk Records). Hvem er artisten?»

– Jeg har aldri hørt på denne artisten, men har jo hørt mange jeg kjenner snakke veldig mye om fyren. Det har typisk vært sånne kred-progrock-folk som er omtrent 10 år eldre enn meg. Jeg personlig liker 80-tallet bedre enn 70-tallet, så det er nok grunnen til at jeg ikke har hørt på denne fyren før. Men ultramoderne som jeg er så søkte jeg på på «Safe As Milk Frank Zappa» på nettet, og vipps dukket Captain Beefheart opp! Så jeg tipper svaret er Captain Beefheart! Takk internett!

Jørgens spørsmål til en annen artist i denne julekalenderen: «Hva er det viktigste en artist kan gjøre for å ha en lang karriere?»

Hva er årets låt for deg?

 The Man av The Killers! Den er fra 2017, men det var den jeg kom på nå!

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/user/zt2ljdppxju5vekbc5kss2l1t/playlist/0EqWa2GwcCKFttOZBC4iTF» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*