Julekalender 2018, Luke 13 – Marte Eberson

Foto: Per Heimly

Vi åpner luke 13, og finner Marte Eberson! Dagens artistspørsmål kommer fra Susanna.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken.

«Superhuman»

Den tidligere Highasakite-keyboardisten slapp sin første musikk i 2010, med gruppen Machine Birds. Siden har hun blant annet vunnet «Jazz i sikte», både i 2009 og 2012, og endte på 2. plass i «Urørt»-finalen i 2011! Marte Eberson slapp nylig ut nytt album sammen med far og jazzlegende Jon Eberson, og spilte i den sammenheng konsert på Nasjonal Jazzscene, les vår vurdering her! Fremover kommer vi også til å høre mer fra henne, nå gjennom pop-gruppen LØV – Hør den nye singelen Superhuman under:

 

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Jeg husker faktisk ikke. Jeg kan ikke huske å noen gang tatt et aktiv valg om å bli musiker. Det bare skjedde. Jeg husker godt at TLC og Spice Girls inspirerte meg til å lage band. Men det var jo piano jeg begynte å spille og det var nok mest pga det vakre instrumentet og melankolien i tonene, som jeg falt for allerede som 6 åring. Etter det ble det bare til at jeg ville spille piano.

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

– Jeg har aldri likt å binde meg til èn sjanger. Jeg er utdannet jazzpianist, men liker godt å spille pop, rock og elektronika og. Jeg tror da jeg hørte pianotrioen In The Country, at jeg for første gang tenkte at jeg kunne blande sjangre som jeg ville i komposisjonene mine. At jeg kunne mikse og trikse med alle musikkreferanser jeg hadde fra jeg var barn, ungdom og voksen, og tenke at musikken jeg lagde kunne være sjangerløs. Komposisjonene skulle høres ut som meg.

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta: …

It’s been a long long day med Paul Simon

Det er juletid og veldig mange har jo en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

I’ll be home for Christmas med Frank Sinatra.

Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

Jeg tror ikke noen låt kan redde verden fra en undergang, men man kan jo gå under med et smil om munnen

– Jeg tror ikke noen låt kan redde verden fra en undergang, men man kan jo gå under med et smil om munnen og da ville jeg kanskje valgt Smile skrevet av Charlie Chaplin. Det er en av de første låtene jeg lærte meg på piano, og jeg synes den var så vakker og trist. Handler om at det alltid finnes et lyspunkt ett eller annet sted, og at man ikke skal gi seg. Hjelper kanskje ikke om jorda går under..

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av egen komfortsone?

– Ja, jeg elsker All By Myself med Celine Dion. Jeg får gåsehud når modulasjonen kommer. Og griner litt.

Hvilken låt ville du hørt på månen?

Running Up That Hill av Kate Bush

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– Jeg ville sunget duett med Frank Ocean og sunget klassikeren What The World Needs Now (Dionne Warwick) med chorusgitar, orgel, og helst et stort kor.

Spørsmål fra Susanna: «Hva har du hørt live i 2018 som har gjort inntrykk på deg?»

– Jeg har nesten ikke vært på konserter i år, men det er mange jeg skulle ønske jeg hadde vært på. Kun hørt et par låter av diverse band på festivaler jeg selv har spilt på. Håper jeg får tatt meg mer tid til å dra på konserter i 2019.

Martes spørsmål til en annen artist i denne julekalenderen: «Hvis du skulle velge en låt å våkne opp til hver dag, resten av livet ditt, hvilken låt ville det vært?»

 Hennes svar på eget spørsmål: Cinema Paradiso – Ennio Morricone

Hva er årets låt for deg?

– Årets låt er ikke gitt ut i år, men det var først i år jeg begynte å høre på King Krule og jeg fikk massivt kick. Så årets låt og inspirasjon for meg er Biscuit Town av King Krule. (utgitt i 2017)

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*