Julekalender 2019 Luke 18 – Jaa9

Promobilde
I dag har Johnny Engdal Silseth (Jaa9) besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Laarhöne.

Til årets julekalender har vi stilt 25 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken.

Den norske rapperen er en viktig del av Norges rap-historie. Han var blant de som farget norsk hip-hop-kultur rundt årtusenskiftet, og har aldri gitt seg med det. Han har vært innom mange prosjekter, og han er nok mest kjent for sitt samarbeid med OnklP.

Jaa9 startet karrièren sin i gruppa «Ridderne av det norske hus» i Lillehammer. Han er medlem av rapkollektivet Dirty Oppland, sammen med flere av de andre ridderne og andre. Det var den tiden her han og OnklP teamet opp og startet samarbeidet Jaa9 & OnklP. Etter at Dirty Oppland hadde sendt Tungtvann en demo, var det disse to som i hovedsak ble plukket ut. Jaa9 & OnklP var gjest i låta «Stikk av Scena» på Tungtvanns Påfyll EP i 2002. Etter at de slo gjennom med låta «Kjendisparty» fra albumet Sjåre Bryme i 2004, har Jaa9 & OnklP vært et meget solid tilskudd innen norsk rap. Både Jørg-1 fra Tungtvann og selveste Rune Rudberg gjestet dette albumet.

I 2018 slapp Jaa9 sitt første soloprosjekt albumet I Skyggen. Vi var på banen og undertegnede mente albumet fortjente sin plass på vår liste blant årets beste album. Låta under er fra dette albumet. Vi håper på mer i solokatalogen, men ser også i svaret til Jaa9 under at 2020 kan være noe å se frem til.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/m07JNzftIxs» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?

– Viktigste er at jeg kom over en gratis vst plugin for å lage tape stops. Så nå er jeg klar for 2020 og skal ha tape stop effect på absolutt alt heele tida. Må snakke med OnklP om dette først, men jeg vurderer faktisk å relansere hele 9&P katalogen med oppdaterte kule tape stops før alle refrenger også. Du har hørt «Kjendisparty» sier du? Javel, men har du hørt den med litt kule tape stops?

Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?

– I og med at det kun er de yngste som ser ut til å ha skjønt alvoret i dette så ville jeg nok gått for noen som appellerer til et eldre publikum, vet ikke hvem det er jeg? Ole Ivars, Maria Rododendron, restene av Vikingarna, The Dogs og et hologram av Erik Bye el no?

Jeg er i utgangspunktet ikke fan av veldig politisk musikk, men nå er det så politiske tider at så og si alt er blitt politikk her så jeg aner egentlig ikke.

Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?

– Hadde det vært to uker igjen av alt så hadde jeg nok sittet barrikadert i kåken min ved døra og prøvd å forhindre at hordene av gærne folk som løp lovløst rundt og ramponerte verden skulle ta seg inn i kåken og bøffe min Technics LEGO Batmobil, men «Waiting around to die» med Townes Van Zandt hadde nok susa rundt i bakhuet der jeg satt.

Hvilken låttekst ligger nærmest ditt politiske syn?

– Det vet jeg sannelig ikke. Jeg er i utgangspunktet ikke fan av veldig politisk musikk, men nå er det så politiske tider at så og si alt er blitt politikk her så jeg aner egentlig ikke.

Har du tips til et nytt band du har troa på?

– Slowthai? Har vel holdt på noen år nå, men slapp debutplata si i år. Spennende opplegg.

Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år?

– Akkurat i år tror jeg nok det må være åpninga av festspillene i Bergen,  hvor jeg var så heldig å få være med Martin Horntveth fra Jaga Jazzist og bidra med litt tekst til hans bestillingsverk der. Bergenfilharmonien + et guttekor, haha det var en høyst spesiell dag på kontoret!

Bergenfilharmonien + et guttekor, haha det var en høyst spesiell dag på kontoret!

Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.

– Jeg tror det ville vært veldig kreativt interessant og sett hva Unge Ferrari hadde funnet på i de rammene! Det hadde blitt en helt annen nyttårsaften (som egentlig er juleaften) på Miss Sophie hvertfall.

Årets beste publikum?

– 9&P ROCKEFELLER NATT TIL 1.MAI HVERT ÅR

Hva er årets låt for deg?

– Slowthai feat Skepta, «Inglorius» har jeg hørt på veldig veeldig mye hvertfall. Jæskla kul video og.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/kHTX4i31rBw» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Spørsmål fra Laarhöne: Hvilken låt er din største guilty pleasure?

– I år har det heelt klart vært Carina Dahl låta «Bikini». Det høres ikke helt sånn ut, men det er faen meg så mye trønderpunk i den låta der as, fuck it bare gå all in! Hahah Jeg krever en remix med Shitrich og Soinner!!

Jaa9 sitt spørsmål til annen artist denne julekalenderen. «Hva er den korteste sangen du har laget, og hvor kort kan en sang være og fortsatt anses som en sang»? (Hvem som får spørsmålet kan du lese om i luke 24).

Hva er din spilleliste akkurat nå?

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/playlist/44u0vhqxTEJg7cnuBmSee4″ width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*