Julekalender, Luke 16 – Nasjonal låt som har vært viktig for deg

Disharmoni har utfordret mannskapet med tretten spørsmål om musikk, som blir fordelt utover lukene nå i adventstiden. Dagens luke har temaet «Nasjonal låt som har vært viktig for deg».

Foto: Tommy Østby

Bjørnar Mæland

Med tanke på alt det bra som har blitt gitt ut her til lands er denne vanskelig å besvare. Større Enn Tid, Tyngre Enn Natt  og dens assosierte album «Mardraum» av Enslaved har definitivt en plass på denne listen. Både denne og Mother North av Satyricon (en låt som iblant tituleres som Black metalens Stairway To Heaven) har definitivt spilt en nøkkelrolle i å introdusere meg til den mørkere materien av norsk musikkflora.

Ellers vil jeg også gjerne ta med Warlocks – Those Who Never Saw This. Jeg var ekstremt fan av Warlocks i noen tidlige formative år, og denne låten tronet over deres andre klassikere som Flashbacks, Techniques and Styles, og City Soldier (fra Schpaa, dersom noen husker den). I den vedvarende psykosen som var min tidlige ungdomstid anså jeg Warlocks å være det beste som hadde blitt laget i Norge noensinne, og  «Mic Knights» samt «Top Notch» er utvilsomt platene som gikk igjen mest i Winamp-spillelistene mine.

En gang i skuddåret setter jeg på disse Warlocks-platene av nostalgiske hensyn; de treffer meg langt fra like intenst som før, men når Those Who Never Saw This kommer på er det vanskelig å unngå flashbacks (pun intended) fra fjortisdagene. Ellers har jeg alltid vært svak for Englefjes av Dumdum Boys.

Tommy Lund Pettersen

The Nerve Tattoo som introduserte meg for Motorpsycho, Norges nest beste band. Månemann av de Lillos fordi den gjør samboeren min varm om hjertet. Egentlig er Seigmen det viktigste norske bandet for meg.

Vetle Raatten Skogmo

Darkthrone – Fucked Up And Ready To Die.

Jeg var interessert i ekstrem metall ganske lenge, men denne sementerte min kjærlighet for sjangeren og traff meg helt rett på det tidspunktet i livet mitt. Fortsatt min favorittskive av Darkthrone, som en helhet.

Ingvild Skjønsberg

Rastafarouts – Hettemåker

Skulle ønske jeg kunne forklare hvorfor, men det er noe med sted og tid tror jeg. Den låta definerte på mange måter ungdomstida mi.

Låten vår skribent har valgt var litt komplisert å finne så vi valgte en annen å vise frem.

Line Skille-Aspholm

Mange låter nasjonalt som har vært viktig for meg, men det er jo noen jeg har knyttet litt flere minner til. Jeg har valgt ut fem låter til min liste og alle de fem har vært viktig for min videre utvikling og interesse for musikk, men Mothorpsycho sin The Wheel er den som troner øverst. Den nesten 17 minutters lange låta, åpnet mange porter til både hardere og mer avansert musikk.

Motorpsycho – The Wheel

Seigmen – Metropolis

Glucifer – I Got War

Madrugada – This Old House

Jannicke – Svake Mennesker

Aksel Korneliussen

Glemte minner – deLillos.

Dette er etter min mening en av de beste norske sangtekstene skrevet på denne siden av Berlinmurens fall. Per Lillo-Stenberg vet å fange en følelse og det jeg blir like gladtrist hver gang jeg ser deLillos live og spiller denne sange.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*