Kajsa Balto ute med låten «Rájás»

Kajsa Balto utenfor gamle Grensen internatskole. Foto: June Bjørnback
Kajsa Balto, som tidligere har gitt albumene Sámi sohka (Samisk slekt) – 2017, Buot eallá (Alt lever) – 2020 og Sámi juovllat (Samisk jul) – 2021, er ute med sin nye singel «Rájás». Det er første smakebit fra et album som kommer 17.mai.

Låten «Rájás» handler om historien til de samiske internatbarna og om uretten og undertrykkelsen de gikk gjennom i forbindelse med opphold på internatskoler. Kajsa Balto sin far var en av disse internatbarna, han gikk på Grensen internatskole. Kajsa har hatt flere samtaler med sin far om dette, og disse samtalene har vært med på å gi låten et ekstra personlig element.

«Rájás» starter med det effektfulle cellospillet til Ragnhild Tronsmo, før Kajsa Balto sin sterke, stødige stemme bryter gjennom. Først hviskende, så kraftigere. Tøft, flerrende gitarspill og dype trommedrønn gir rytme og liv og er med på å understreke budskapet i låten.

Cover: Britta Marakatt Labba

Låtens grunntone er alvorlig. Den starter rolig og bygger seg sterkt opp lag for lag. Omtrent som man kan forestille seg at sinnet og fortvilelsen til internatbarna har bygd seg opp gjennom årene.

«Rájás» er en flott, sterk smakebit fra det kommende albumet til Kajsa Balto. Albumet er et sterkt oppgjør med fornorskningspolitikken, ett av de mørkeste kapitlene i norsk historie. At det kommer ut 17.mai er ikke tilfeldig. 17.mai er ikke alltid en festdag for samiske barn. Mange opplever fremdeles trakassering når de bruker samiske kofter og flagg på nasjonaldagen.

Medvirkende på «Rájás»:

Kajsa Balto – vokal
Jakop Janssønn – produsent
Aleksander Sjølie – gitar, miks
Ragnhild Tronsmo – cello
Karoline Bjørhei – trommer
Henning Svoren – studiotekniker Ocean sound
Espen Høydalsvik – mastring

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*