Kajsa Balto – Sámi Juovllat

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Vurdering

Kajsa Balto – Sámi Juovllat 5/6Karakter 5
Den forrige plata til Kajsa Balto høstet gode kritikker og fikk en del omtale i media, og det med god grunn: Fjorårets Buot Eallá var en maktdemonstrasjon fra Balto og musikerne hennes. Nå er hun og bandet ute med et julealbum.

Det nye albumet til Kajsa Balto er et prosjekt hun har tenkt på i mange år: Å lage et album med julesanger på samisk. Hun har savnet større utvalg i utgitt samisk julemusikk, så hun har like godt tatt saken i egne hender. Tittelen på det nye albumet, Sámi Juovllat, betyr rett og slett «samisk jul».

Av de ni låtene på Sámi Juovllat er det sju julesanger mange vil kjenne igjen. Vi får samiske versjoner av bl.a. «O Helga Natt», «Deilig er jorden» og «Det kimer nå til julefest». Så har Kajsa Balto laget to låter selv – med god hjelp på tekst- og melodisiden fra Frank og Haldis Balto og produsent Jakop Janssønn. Det er låtene «Stuorámus skeaŋka – The greatest gift» og «Muohtaga rátnu – Blanket of snow».

Det er svært velklingende og originale versjoner hun og bandet leverer, og det er forfriskende å få de tradisjonelle julesangene i en annen innpakning enn det vi er vant til. De to egenkomponerte julelåtene fungerer også godt, særlig «Stuorámus skeaŋka – The greatest gift».

Stemmen til Balto, både når hun joiker og synger, er sterk, stødig og full av melodiøsitet. Hun har med seg Ragnhild Tronsmo Haugland på cello, David Aleksander Sjølie på gitar, Jo Skansaar på bass og Karoline Bjørhei på trommer. I tillegg er aktive Arktisk Filharmoni med på å gjøre lydbildet fyldig og spenstig. Det har produsent Jakop Janssønn i høyeste grad også bidratt til. Kajsa Balto har sagt at han har vært svært sentral i prosessen rundt albumet, og det er lett å forstå. I tillegg til å være produsent, har han også spilt trommer, perkusjon og koret.

Skal du ha en juleplate som er vakker, velprodusert og samtidig original, fins det svært få grunner til å ikke gå til anskaffelse av Sámi Juovllat.

Intervju med Kajsa Balto.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*