Kari Bremnes på Sentrum Scene

Foto: Johannes Andersen
Kari Bremnes stiller med nye og gamle låter sammen med dyktige bandmusikanter

Vurdering

Kari Bremnes på Sentrum Scene: 5/6Karakter 5
Kari Bremnes er tilbake etter en lengre turnépause. Hun er en av landets fremste kvinnelige artister og har skrevet låter helt siden 80-tallet. Bremnes elsker Sentrum Scene og er aktuell med en ny EP, «3 sanger». Salen er nesten full og konserten starter med stemningsfulle og rolige toner fra synth. Bremnes snakkesynger en stund før vi hører låta «Like Før Dagen Går Ned». Gitarriff med bass og trommer spiller en taktfast låt med fengende driv og tydelige toner, før låta avluttes med urtone-aktig sang fra synthmann Bengt Hanssen.

Låta «Glem Ikkje» har tydelig bass og særlig tromme. Synth krydrer låta og avsluttes med en romklang og sang fra Hanssen. Videre forteller Kari Bremnes om alt man ikke skulle ha sagt, alt som var ubegripelig; utallige ord som starter på u. Hele bandet starter rett på låta i et høyere volum. Vi hører solo både fra gitar og synth og etter hvert blir det mye trommer.

Mysteriet tid

Kari Bremnes sier det er lett å se på folk når de er forelsket. Smilet er er et skimmer

Da Kari Bremnes gikk i 7. klasse på Svolvær skole kom det en amerikaner som holdt et to timers foredrag om tid. Bremnes har alltid vært opptatt av mysteriet tid og sier at tida holder tempo og rytmen hele veien. Den nye låta «Tida Bare» har tydelig bass og synth som skaper et lydteppe. Refrenget nynnes i meget nynn-bare og behagelige toner. Neste nye låt, «Gå Ikkje Rolig», inneholder tekst fra et rebelsk dikt av Dylan Thomas. Låta innledes med harde trommeslag og synthplong. I bakgrunnen hører vi lyder av kor, kirkeorgel og gitarkrydder, før gitar og orgeltoner avslutter.

Videre hører vi en mer naken låt i «Gje Dæ Ly» der Bremnes synger til rolige synthtoner. Deretter spilles den nye og populære låta «Så Fullt Av Ja». Kari Bremnes sier det er lett å se på folk når de er forelsket. Smilet er et skimmer. Synth, trommer og Bremnes fremfører en rolig låt i lett driv som kan påstås å være en typisk Kari-låt. «Mann På Rommet» startes rett på i et høyere volum og publikum klapper. Her er det mest trommer og bass og rockefoten sniker seg fram. Synth er mest tydelig i mellomspillet. Mot slutten blir lydbildet støyaktig og etter at scenen plutselig mørklegges gjentar bandet refrenget til mer klapping fra publikum.

Foto: Johannes Andersen
Om angst og «Klara Klok»

Bremnes forteller om den danske dikteren Tove Ditlevsen. Hennes tekster er med på Kari Bremnes’ første plate «Mitt Ville Hjerte» fra 1987.

Neste låt ut er «Sangen Om Fyret Ved Tornehamn», en rolig og seig låt fremført av Bremnes akkompagnert av synth. I mellomspillet hører vi joikaktig sang fra Hanssen og musikken gir en bølgefølelse. Neste låt er også passe rolig. I «Det Kunne Skjedd» hører vi synthklimpring med lett komp. Før en lengre versjon av låta «Skrik» forteller Kari Bremnes om Munchs maleri med samme tittel. Munch malte eksistensiell angst og Bremnes mener bildet er vel så relevant i dag, blant annet med tanke på miljøutfordringene vi står overfor. I låta er det tydelige trommer og synth, mens Bremnes tydelig varierer med dynamikk i vokalen.

Et skrik gjaller og Bremnes blir borte. Gitarist Børge Petersen-Øverleir trer fram og spiller en lengre gitarsolo med faste synthtoner som danner et lydteppe. Soloen er meget variert, flott og noe klagende. Bandet gir på, til stor glede for publikum. I låta «Nytt Imellom Oss» spilles lette synthtoner til Bremnes’ vokal. Hanssen korer og noe trommer og bass kommer til før gitar avslutter. Bremnes forteller om den danske dikteren Tove Ditlevsen. Hennes tekster er med på Kari Bremnes’ første plate «Mitt Ville Hjerte» fra 1987. Tove Ditlevsen fungerte som en «Klara Klok» i et dansk ukeblad i tyve år fra 1956-1976.

Kari Bremnes er også en god formidler av historie, til stor glede for publikum

Før bandet spiller «Mitt Hjerte Hamrer Og Hamrer» gjengir Bremnes et av svarene fra Ditlevsen: «Hvis ikke faren din hadde drukket, hadde De garantert funnet noe annet å være frustrert over». Kari Bremnes er også en god formidler av historie, til stor glede for publikum som klapper låta i gang. «Mitt Hjerte Hamrer Og Hamrer» er en fengende låt med et høyt volum. Synth og bass er mest fremtredende og en gitarsolo får vi også høre. Bremnes danser i takt til musikken bakerst på scenen.

Foto: Johannes Andersen
Bremnes som historieformidler

Etter trampeklapp kommer musikerne tilbake til scenen med to avsluttende låter. «Det E Min Sønn» er skrevet av Lars Bremnes, Kari Bremnes’ yngste bror. Låta handler om de mange som tar farvel med sine unge gutter til krigen. Kari Bremnes tenker på kurderne som sviktes akkurat nå. Synth og trommer spiller til vokal og musikerene er flinke med dynamikken. Mellomspillet vies til gitar og fra synth høres det en slags klagende lyd.

Stemningen sto til låtene, men enkelte låter trakk dessverre noe ned

Siste låta «E Du Nord» spilles rolig og taktfast. Noen i publikum synger med mens en gitarsolo spilles. I løpet av en instrumentaldel synger Hanssen, før nok en gitarsolo fra Børge Petersen-Øverleir avslutter låta. Konserten er ved veis ende og med så dyktige musikere i bandet vil jeg tro at både Bremnes selv og publikum er fornøyde. Stemningen sto til låtene, men enkelte låter trakk dessverre noe ned. Dermed blir det ingen gnistrende opplevelse. Med glede har Kari Bremnes mye interessant å fortelle av både festlige og triste historier i forbindelse med låtene.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*