Karpe leverte det vakreste showet i verden akkurat nå

Karpe i Oslo Spektrum 2022- Foto: Johannes Andersen

Vurdering

Karpe SAS Spektrum – 6/6Karakter 6
Så mange penger lagt inn, så mange ord plottet om og så mange spørsmål rundt hvordan dette kommer til å bli. Med lovnad om at vi skulle få det sjukeste liveshowet noensinne, er det ikke uten grunn at forventningene er høye når vi kom inn i et fullstappet Oslo Spektrum til den første av Karpes ti utsolgte konserter, kalt Karpe SAS Spektrum. Karpe med crew og gjester innfridde og vel så det.

Det første vi møter er en scenerigg dekket av en boks midt på gulvet hvor stående publikum er samlet rundt. I taket henger det skjermer omkring scenen og stemmen vi hører i bakgrunnen til låten «Iboprofen» fra Ep-en Omar Sheriff surrer og går. Dette legger klare føringer på at noe briljant kommer til å bli levert her i kveld. I tillegg er publikum allerede i så god stemning at det hele tyder å bli en stor folkefest.

Foto: Johannes Andersen
Karpe

Rapduoen Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid utgjør Karpe. Duoen har holdt sammen lenge. De slapp sin første EP Glasskår i 2000 og i 2004 sitt debutalbum, den gang som Karpe Diem. Siden har de spredt gull rundt seg med hit etter hit og vunnet mange priser. Hele 7 Spellemannspriser hvor blant andre albumet SAS PLUS/SAS PUSSY 2020 fikk prisen for Årets album i 2019. Samme året signerte duoen en kontrakt med PAF hvor Karpe ga fra seg inntekter tilknyttet utgivelsene fra 2004 – 2019. Pengene er øremerket prosjekter og organisasjoner som jobber for å bedre situasjonen til flyktninger, asylsøkere og innvandrere.

Frem kommer scenen fylt av sand, dansere, band og så klart det alle har sett frem til i kveld.

I januar slapp Karpe Ep-en Omar Sheriff som tilhører et filmunivers regissert av Kavar Singh. Filmen anbefales å se om du ikke har rukket det enda, spesielt om du har tenkt deg på en av de ti konsertene som nå avholdes.

Til jubel starter det hele med introen. Først kommer dansere fra Quickstyle, som også er i filmuniverset til Omar Sheriff med munnbind og frakker. De går sakte rundt en fortsatt mørklagt scenerigg. Går innom lys-spottene og stopper opp, skaper dramatikk og mystisk stemning. Boksen som dekker riggen får en lys-spot på seg som trykkes på og boksen heves sakte opp. Folk er i ekstase, det jubles over hele Spektrum. Frem kommer scenen fylt av sand, dansere, band og så klart det alle har sett frem til i kveld. Chirag og Magdi omfavner hverandre slik de gjør på coveret til Omar Sheriff. «IBOPROFEN» og «IBN ADAM» er kveldens første låter.

Karpe formidler hvor glade de er for å endelig kunne si hei til Spektrum nå tre år etter at billettene ble lagt ut. Vi får høre at de satt i et kaldt hus i Skien og drømte. Drømmen var Omar Sheriff og at det føles som de fortsatt er i drømmen. Til et dansende og storfornøyd publikum blant stående på gulv og tribunen får vi «PAF.NO».

Foto: Johannes Andersen
Mange høydepunkter

Samtidig som publikum aner fred og ingen fare, synger med i rungen av allsang, smeller det så hardt at folk skvetter godt før klassikeren avsluttes.

Videre levers det mange høydepunkter, inntrykk og minner. De hilser kjærlig til familien sin som sitter på tribunen, og påpeker at et av medlemmene er flydd inn fra India. Magdi hilser på barna sine som også er tilstede og sier: – Pappa pleier ikke å ta dere med til Spektrum, men til nabobygningen før låten «GUNERIUS» fra albumet Heisann Montebello 2017 etterfulgt av «LETT Å VÆRE REBELL I KJELLERLEILIGHETEN DIN». Denne får så klart rungende applaus, allsang og jubel. Det hele er rått og stemningen helt fantastisk. Samtidig som publikum aner fred og ingen fare, synger med i rungen av allsang, smeller det så hardt at folk skvetter godt før klassikeren avsluttes. Nå er jeg sikker på at det er flere som kommer til å være hes eller stemmeløs i en liten tid fremover. Skulle nesten trodd vi var på en fotballkamp slik som det jubles og ropes blant folk.

Begeistringen fra publikum vedvarer under «SAS PUSSY» fra SAS PLUS / SAS PUSSY, bare mer nedtonet etter kaoset fra kjellerleiligheten. Låten fremføres på toppen av boksen som dekker sceneriggen. Lyktene fra mobilene svaier med tonene.

Foto: Johannes Andersen
Magdi rir på hai

Man skulle kanskje trodd toppen nå var nådd, men slik er det jo ikke med Karpe i sentrum. Det blir enda mer allsang, nydelig show og et øyeblikk som ser ut til å gå skikkelig galt.

På scenen kommer det en svær oppblåst hai som Magdi forsøker å ri på publikum med. Når han faller sier Chirag at vi får se hvilke av disse ti konsertene han klarer å holde seg på haien lengst.

Under «SPIS DIN SYVENDE SANS» fra Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden 2012 har de dratt et piano inn i mengden av publikum. Sangen fremføres så vakkert at hårene på armene reiser seg. Et magisk øyeblikk. Når gjesten som dras opp deltar i sangen kjenner jeg bare at smilebåndet får trening. Deretter dras pulsen opp med ekstremt sterke lys, hard tromming og «JEG BRUKER IKKE KONDOM» fra Mars 2018. På scenen kommer det en svær oppblåst hai som Magdi forsøker å ri på publikum med. Når han faller sier Chirag at vi får se hvilke av disse ti konsertene han klarer å holde seg på haien lengst.

Når «THE MOST BEAUTIFUL SHOW IN THE WORLD RIGHT NOW», som ble sluppet nå på fredag bærer ut er det fiolin, fløytespill og Emilie Nicolas på scenen sammen med resten av buketten. Alle i hvitt antrekk. Chirag kommer bærende på en bukett røde blomster. Det er så vakkert at jeg føler meg overbevist om at dette må jo være det mest vakreste showet i verden, akkurat nå. Ikke mindre når «KENYA» fra Omar Sheriff kommer etter. Hele Spektrum synger mens røde blader faller over scenen, det er utrolig vakkert å høre og se.

Det hele går over i et rått og flott danseshow som får folkemassen i nytt høygir. Karpe setter et solid punktum med sangen, nok en gang «PAF.NO».

De nøye og godt planlagte arrangementene, komposisjonen, gjestene, bandets levering, fantastisk levert show med vakre effekter og pyro som ikke er feil, låtlevering, kjærlighet til familie og publikum, publikum med allsang og dans på alle kanter seiler jeg ut herfra nærmest målbundet. Dette er det vakreste showet i verden akkurat nå.

I tillegg til Chirag og Magdi har vi Karpes faste band: Thomas Kongshavn – gitar, Eirik Saga – keys, Snorre Saga – bass, Frode Eggum Have – trommer og Marius Thingvald – tracks. Ekstra musikere: Harpreet Bansal – fiolin, Sidiki Camara – perkusjon, Ibou Cisskho – kora og Mira Thiruchelvam – fløyte. Gjesteartister: Emilie Nicolas, Isah, Jonas Benyoub og Quickstyle (Dansecrew).

Alle foto: Johannes Andersen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*