Kevin Morby – Sundowner

Promobilde av Kevin Morby. Foto av Johnny Eastlund
Foto: Johnny Eastlund

Vurdering

Kevin Morby – Sundowner 5/6Karakter 5
Kevin Morby har laget et solnedgangsalbum – i ordets beste betydning.

Kevin Morby ga ut det fine dobbeltalbumet Oh My God i 2019. Albumet var et temaalbum rundt religion, tvil og tro. Bare halvannet år senere er han ute med Sundowner, som er en hyllest til Midtvesten, leirbål, solnedganger og sene nattetimer. Man finner også religiøse referanser her, så Morby har ikke gått helt bort fra det temaet.

Kevin Morby er samboer med Waxahatchee-frontkvinnne Katie Crutchfield, som ga ut det fine americana-albumet Saint Cloud tidligere i år. Hun bidrar med sang på albumet. Et album som inneholder melankolsk folk med mest vekt på akustisk gitarspill.

Dylan-stemning på åpningslåten

En «sundowner» er en som dyrker melankolien i skumringstimene.

Albumet Sundowner inneholder ti låter i alt. Albumet starter med kassegitar og orgel i «Valley». Jeg vet ikke om Morby tenkte på Dylan-låten «One More Cup of Coffee» og tekstlinjen «One more cup of coffee for the road/One more cup of coffee ‘fore I og/To the valley below», men faktum er at han her synger litt sånn slepende som Dylan gjør.

«Brother, Sister» er en mer mollstemt låt, det samme kan man si om tittellåten «Sundowner». En «sundowner» er en som dyrker melankolien i skumringstimene. Da passer det godt med mollstemt gitarspill ala Nick Drake med islett av fløyte i en låt som blir godt oppsummert i tekstlinjen «I am a sundowner, please/ Please/Don’t let the sun go down on me».

Noe mer upbeat er låten «Campfire» som kommer komplett med knitringen fra nettopp leirbål. Den etterfølges av det jeg mener er den mest iørefallende låten på albumet, «Wander». Her har Morby plugget inn el-gitaren og tatt fram munnspillet, litt i Neil Young-ånd. Det er den korteste låten han noen gang har skrevet og inneholder en syrete gitarsolo, spor av trommer og en brå slutt. I videoen – som er en road movie i miniatyr –  ser man kjæresten Katie Crutchfield bak rattet i en pickup.

«I wonder as I wander/Why was I born in the wild wonder/It was a dream, only a dream/And it came back to you and me»

Mye fint å hente på Sundowner

Den låten Morby selv er mest fornøyd med på albumet er «Don’t Underestimate Midwest American Sun». En låt som er skrevet etter at han flyttet fra Los Angeles tilbake til hjembyen Kansas City. Målet med låten er å få fram skjønnheten i skumringstimen. Det har han greid ganske så godt ved hjelp av kassegitar, smakfull perkusjon, piano, elgitar og følsom vokal. I bakgrunnen hører vi fugler og vindklokker. Vakkert!

Noen har hevdet at Sundowner ikke er blant Morbys aller beste album, og det kan godt være. Likevel syns jeg han greier å skape så mye stemning og atmosfære på albumet at han kommer godt ut av det. I valget mellom å gi albumet en sterk firer og en litt svak femmer, har jeg latt tvilen komme tiltalte til gode og havnet på en femmer. Det er så absolutt mye fint å hente på dette albumet.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*