Melodi Grand Prix 2024 – Noen ettertanker

Foto: Skjermbilde NRK
Så ble det avvikling av MGP og en vinner også i år. Vi får vel også si at det var gledelig at det skjedde uten noen form for dramatikk. Trondheim Spektrum var fylt til siste sete, og feststemningen var upåklagelig. Dette må da ha vært det beste showet i Melodi Grand Prix sin historie.

Det eneste vi kanskje kan innvende, er at det muligens ikke var noen soleklar vinner og noen definitiv folkekjær sang. Folket var klare i sin preferanse, men det var en god del spredning i resultatene som kom inn internasjonalt. Pressekorpset i Norge har imidlertid vært enige om denne sangen. Vinnermelodien er nok ikke en som vil samle folket så mye som «La det swinge» og «Fairytale». Denne låten til Gåte er vel kanskje ikke akkurat en du går og nynner til.

Foto: Skjermbilde NRK

Det positive med Gåte som artist er imidlertid at de er i stand til å turnere med et godt utviklet konsertrepertoar. Det er viktig etter en eventuell internasjonal seier. Det er en stund siden vi hadde en slik vinner. Jeg synes ikke de norske vinnerne alltid får gjort så veldig mye ut av en topplassering i Melodi Grand Prix. Ja, bortsett fra at de kan ha mange nedlastinger på strømmetjenestene.

Enormt show

Det utrolig gode og fantasifulle showet som NRK hadde laget gjorde virkelig susen. Jeg kan ikke huske at det har vært så bra i den norske finalen tidligere. Det var stor spennvidde i utvalget av artister og sjangrer, og mange opptredener var virkelig spektakulære. Danser og koreograf Mona Berntsen og hennes team får en del ære for det. Og artistene må også få ros for sine sterke opptredener.

Foto: Skjermbilde NRK

Denne popcorn-bilen til Markus Neby var genial i dette konseptet. Dette var langt morsommere enn de der traurige Grand Prix-innslagene i delfinalene. Nå ble det virkelig sus! Ellers var programleder Marion Ravn sin deltakelse i det svenske Eurovision-potpurriet både overraskende og stor. Det å gå fra programlederrollen og rett over som artist i en krevende låt er ikke lett. Da Carola gjorde sitt inntog i samme potpurri, sto vel Trondheim Spektrum på hodet. Jeg regner med at det aldri har vært så stor stemning i denne arenaen.

Foto: Skjermbilde NRK
Sprikende vurderinger
Foto: Skjermbilde NRK

I forkant av denne finalen i Melodi Grand prix har det vært delt ut kritikk og terningkast over en lav sko. Disse har variert noe. Likevel har enkelte sanger fått en entydig negativ omtale blant skribentene. Dette gjelder især Erika Norwich og hennes sang «My AI.»  Men Erika fikk en skikkelig revansje på finalekvelden. Blant de internasjonale juryene kom hun på femteplass, og fra det norske folk fikk hun tredje flest stemmer. Hun ble totalt sett nummer tre. Den satt! Erika har vært utsatt for hets på sosiale medier. Jeg har ikke lest dette, men jeg antar at det går på sangens likhet med Aqua sin «Barbie Girl.»

Foto: Skjermbilde NRK. Spektakulær stemning under fremføringen til Dag Erik og Anne.

Jeg vil også ta med Dag Erik Oksvold og Anne Fagermo sin country-sang, «Judge Tenderly of Me.» Den fikk heller ikke så god respons fra kritikerkorpset, men det var vel et par land som hadde denne sangen øverst, deriblant United Kingdom.  Jeg kan fortsette med Keiino sin låt, «Damdiggida.» Denne fikk terningkast to i enkelte medier her hjemme. Jeg var selv blant dem som var skeptisk til låten. For meg ble det for mye disco og for lite Keiino, men de internasjonale juryene likte dette, og sangen havnet på en førsteplass der. Det er verdt å merke seg at det var uenighet her mellom det norske folk og de internasjonale bransjejuryene. Gåte slo ikke like godt an hos disse. De ser ut til å like Keiino der ute i Europa. Gruppen hadde visst også «rula» MGP-nachspielet i Trondheim Spektrum.

Foto: Skjermbilde NRK
Arrangementet

I år ble det ikke noen ordensforstyrrelser. Det så ut til at vaktholdet var skjerpet, og det var opprettet en familietribune osv. Det var demonstrasjoner utenfor, men det er lovlig. Heldigvis klarte ingen å avbryte direktesendinga.

Foto: Skjermbilde NRK

Greenroom var tilbake i midten av salen, og det synes jeg var bra. Publikum kunne følge både artistene og logistikken rundt arrangementet fra tribunene.  Vi står igjen med én ting. Vi må ikke glemme trondheimspublikummet. Her var det 8500 feststemte mennesker utstyrt med hatter, glitrende dressjakker, fargesprakende kreasjoner, plakater og ballonger i alskens fasonger. Hva skal vi si? Bæst på fæst!

1 Comment

  1. Synd at Trondheim Calling’s artister ikke fikk samme eksponering på TV som dette showet – MGP/NRK etc prioriterer etter min mening ikke fremtiden (men det har de vel forøvrig aldri egentlig gjort … og kommer vel aldri til å gjøre)

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*