Olavsfest 2022: Kae Tempest i Nidarosdomen – Sterke fortellinger uten staffasje

Foto: Frank Valde
Engelske Kae Tempest tok Nidarosdomen med storm med sine sterke fortellinger om kjønnsidentitet, kjærlighet, hat, usikkerhet og sosial utilpassethet.

Vurdering

Kae Tempest i Nidarosdomen 6/6Karakter 6

Tempest het tidligere Kate Tempest, men forandret navn til Kae Tempest i 2020 som et ledd i prosessen rundt å stå fram som ikke-binær. En prosess hen behandler sterkt og direkte i sitt tekstlige univers. Kae Tempest er en særdeles tydelig og dyktig stemme for folk i LGBTQ-kretser, samtidig som tekstene også i stor grad er allmenngyldige.

Kae Tempest har gitt ut fire album, gitt ut den prisbelønnete teksten Brand New Ancients, utgitt flere diktsamlinger, skuespill og en roman. Albumet Let Them Eat Chaos ble nominert til The Mercury Prize, og i april i år slapp Tempest det kritikerroste albumet The Line is a Curve. Det var med andre ord en høyst aktuell musiker og kunstner det forventningsfulle publikummet i Nidarosdomen fikk oppleve denne mandagskvelden. Sammen med sin makker på tangentinstrumenter og med de flotte og stemningsfulle omgivelsene som bakteppe lå alt til rette for en sterk opplevelse.

Foto: Frank Valde
Det handler om frihet

Før konserten i mektige Nidarosdomen kom Kae Tempest med en oppfordring til publikum: «Dette er et tusen år gammelt bygg, dette er en institusjon som ikke har tatt godt i mot sånne som meg. Gi slipp på konvensjonene, det er opp til dere hvordan dere tar i mot og reagerer på musikken vi skal fremføre. Det handler om frihet.» Og om publikum kanskje var noe reserverte i starten, tok de oppfordringen om å slippe seg løs på alvor etter hvert.

Tempest opptrer sterkt, tydelig og uten noen form for ekstra ytre staffasje

Tempest opptrer sterkt, tydelig og uten noen form for ekstra ytre staffasje. Kledd i vide svarte bukser og vid blå skjorte entret hen scenen. Det du ser er det du får, det er budskapet og de sterke tekstene som står i sentrum. Og hen lyktes så til de grader å gi de ca. 650 publikummerne som hadde møtt opp sterke og rørende historier fra livet sitt. Låtene var fra de to siste albumene, først en bolk fra The Line Is a Curve, før hen avsluttet konserten med låter fra The Book of Traps and Lessons. Hen hadde publikum rundt seg på tre sider, men greide fint å kommunisere med alle. Under låten «People’s Faces» gikk hen rundt blant publikum og fikk øyekontakt med dem, som for å understreke at dette er viktig, dette gjelder deg og.

Lydbildet til Kae Tempest var kanskje noe hardere på de første platene, men på det siste albumet står det melodiske ganske sterkt i låter som «No Prizes», «Salt Coast» og «Grace». Dette avspeiler seg delvis på konserten. Så har du de tøffere låtene som «More Pressure», som er enklere og mer rytmiske. På «More Pressure» slapp publikum tøylene og begynte å danse. En masse av dansende mennesker mellom stolradene i en kirke er et spesielt, men veldig godt syn. Låten avsluttet til unison og massiv applaus.

Kjærlighet og nåde

Låten «More Pressure» gled rett over i den fine, sårbare «Grace», der Kae priser kjærligheten over lyden av akustisk gitar. Det er utrolig vakkert og sårbart på samme tid: «Make love/Let me be love/Let me be loving/Let me give love, receive love and be nothing but love/In love and for love and with love/In love and for love and with love.» Akkurat der og da fikk vi se kontrasten mellom den insisterende, klare og nærmeste agiterende Kae Tempest og den søkende, kjærlige og usikre Kae.

Akkurat der og da fikk vi se kontrasten mellom den insisterende, klare og nærmeste agiterende Kae Tempest og den søkende, kjærlige og usikre Kae

Kae Tempest rapper og synger livet sitt. Det virker så bunnløst ærlig og uten filter at det nesten gjør vondt å høre på. Noen ganger røft, andre ganger usigelig vakkert. Tempest en ordsmed av voldsomt format. Det dukker hele tiden opp tekstlinjer med så sterkt innhold og innlevelse at man får frysinger. Og det avleveres så presist og rytmisk og insisterende at man ikke kan la være å bli grepet. Alt med effektfull backing og beats som står fjellstøtt, variert og fantasifullt til tekstene. Det er lyrisk og vart, industrielt og rytmisk, og alt du kan tenke deg mellom de to ytterpunktene.

Kae Tempest er en poet og en samfunnskommentator som bruker hiphop og spoken word på en måte man knapt har hørt før. Ja, man kan sammenligne henne med artister som Sleaford Mods og The Streets, men hen har en stemme som ingen andre, og det er ikke det minste rart at hen trollbandt publikum, fikk dem til å danse og rørte dem til tårer i løpet av halvannen time i det mektige rommet i Nidarosdomen. Björk får ha meg unnskyldt: Kae Tempest leverte det musikalske høydepunktet under Olavsfest 2022.

Priority Boredom
I Saw Light
Nothing to Prove
No Prizes
Salt Coast
Don’t You Ever
These Are the Days
Smoking
Water In the Rain
Move
More Pressure
Grace
I Trap You
Firesmoke
Holy Elixir
People’s Faces
Poem
Hold Your Own

 

Bildegalleri: Frank Valde

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*