RATTHEW – Rat City (EP): Friske nykommere med attitude

Foto: Emil Samuelsen
Trioen i bandet RATTHEW debuterer med  utgivelsen Rat City. Det er en EP bestående av seks tøffe – og til tider eksperimentelle – låter.

Vurdering

RATTHEW – Rat City 5/6Karakter 5

Hvordan beskrive musikken til RATTHEW? Det er noisy, skarp og opp-i-trynet-musikk. Det er i grunnen ikke så lett å sjangerbestemme dem, men sånn beskrives de i hvert fall i presseskrivet:

«RATTHEW er et skeivt, gjør-det-sjøl, dada-punk band fra ødemarkene i Nordnorge. Med det autonome ungdomshovedkvarteret Blitz som sin Oslo-base og inspirasjon fra dadaisme, camp-estetikk og skeiv klubbkultur, leverer de en anarkistisk miks som utfordrer konvensjonelle grenser og sender assosiasjoner til The Prodigy, X-Ray Spex og The Garden.»

Når det gjelder attitude går for min del tankene til det nå oppløste engelske bandet Queen Zee. Musikalsk sett har RATTHEW mer dreining mot elektroniske virkemidler enn Queen Zee. Det er ikke så farlig forsåvidt, det er nok å slå fast at RATTHEW er et usedvanlig friskt musikalsk pust i det norske musikkmiljøet.

Foto: Emil Samuelsen

RATTHEW består av Samuel Dalheim (bassist og produsent), Wiktoria Krystyna Szmigiel (vokalist og låtskriver) og Andreas Thingstad (gitarist og visuell artist, fra Skjervøy) og slapp før nyttår singelen «Cheeseweek.» Den er med på EP-en sammen med fem andre låter.

Vi slippes inn i universet til Rat City gjennom den mørke, postpunkaktige stemningen i tittellåten som smelter rett inn i «Textured Walk.» Vokalist Wiktoria Krystina synger med selvsikkerhet og attitude. Tøft, rett og slett!

«Smack DVD» er også av det tøffe slaget. Gitarriffet er aldeles strålende. Vokalen starter i overstyrt stil, i en låt der tempoet er høyt!

Foto: Sig Sæbø Åland

«Cheeseweek,» starter med et synthttema før sylskarpe gitarer flerrer opp lydbildet. Bassen brumler godt i bakgrunnen. Teksten handler om da Samuel fikk penger av far og kjøpte inn masse ost som han trodde var på tilbud. Det var den ikke, så da ble det ost hele uka.

I det hele tatt virker det som om gjengen i RATTHEW bare kjører sin stil, både musikalsk og visuelt, uten å se seg nevneverdig om i hverken side- eller bakspeil. Det er full fart, attitude og musikalsk utforskning som gjelder på Rat City. I dette tilfellet funker miksen veldig bra. Vi gleder oss til å høre mer fra RATTHEW, både live, i strømmeforat og i fysisk format.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*