Sklitakling; Bergenspønkens nye fanebærere

Foto: Paolo Cipriani
– Vi liker det rått og upolert, mer punk, melder den albumdebuterende kvintetten Sklitakling som fredag slipper det selvtitulerte debutalbumet på Back To Beat Records.

Sklitakling beskriver ofte musikken sin som punk blandet med forvrengt speedpop, ristet og rørt sammen med en liten dose garage og post-punk. Første utgivelse var en EP i 2014 med fire låter, og de slapp sin andre EP, Vi har hørt det før, i desember 2022. Den fikk gode omtaler fra både inn- og utland. Blant annet skrev amerikanske Maximum Rock’n’Roll: “This is everything punk is meant to be”.

1.desember slippes debutalbumet, med et knippe energiske låter. Bandet utforsker nye elementer i lydbildet denne gangen, både i instrumenter og stemning. Her inviteres lytteren gjennom tekst og musikk til å ta del i historier som kan ta veien innom både det humoristiske, alvorlige og samfunnskritiske.

Sannelig har det ikke blitt et herlig oppkok av skranglete hurtig, rufsete og ledig punk. Sklitakling får det til å skake og bråke på aller beste vis mens de sparker hardt og presist med poetisk kraft. Her i dette intervjuet ned disharmoni kan du bli bedre kjent med gjengen bak den inspirerende gode plata med rettfrem punk tilsatt new wave og garasjerockkrydder der det passer seg.

Bandet har for øvrig Releasekonsert på Bergen Kjøtt, nå på fredag.

Hvordan ble bandet til?

– Klassisk nachspiel-idé, som det faktisk ble noe av.

Hva er ambisjonene?

– Spre musikken vår og spille masse konserter!

Fortell om bakgrunnen for bandnavnet sklitakling.

– Det var det beste navnet.

Hvilket forhold har dere selv til fotball og taklinger?

– Vi er i gjennomsnitt under middels fotballinteresserte i bandet. Kjipe taklinger finnes generelt i livet, ikke bare på fotballbanen.

– Lyden av Sklitakling har vi utviklet sammen – fra starten til der vi er i dag.

Når og hvordan oppdaget dere musikk og hva fortryllet ved den?

– Musikk har alltid vært der og vært viktig. Noen av bandmedlemmene grep til instrumentene fra tidlig tenårene, mens for noen tok det lengre tid å oppdage at man kunne utøve musikk, ikke bare lytte.

Når begynte dere selv å synge og spille og hva får dere til uttrykk gjennom dette?

– Alle i bandet har forskjellig utgangspunkt. Sklitakling startet med Elizabeth, Tine og Catharina i 2011. Tine begynte å spille trommer og synge med null musikalsk bakgrunn mens Elizabeth hadde spilt bass, sunget og spilt gitar i flere år og fortsatte med det i Sklitakling. Catharina hadde en god del bakgrunn fra sang og musikk fra før, men lærte seg gitar fra scratch. Senere ble rollene byttet om, og i dag spiller Elizabeth gitar og Catharina bass. Hedvig ble med i bandet 2012 på bakgrunn av musikalitet og personlighet, men kunne dessverre ikke spille gitar. Hun lærte seg fort å uttrykke seg gjennom gitaren, og det gjør hun fortsatt, i tillegg til vokal. Fra 2022 har Endre vært med oss på baritongitar, han har bakgrunn som gitarist fra tidligere band. Lyden av Sklitakling har vi utviklet sammen – fra starten til der vi er i dag.

Har dere hatt noen mentorer, forbilder eller inspirasjonskilder som har vært viktige. I så fall hvem og hva har dere lært av dem?

– Alle tar nok med seg ulik inspirasjon inn i bandet, til tider med referanser til ulike uttrykk og sjangre som vi prøver å lage rom for i musikken. Felles er det punken vi møtes i, og ingen tvil om at 60-, 70- og 80-tallet har et hav med fet sound og rå energi. Vi blir inspirert av å se nye band live, og i Bergen har vi et bra musikkmiljø innen mange sjangre, kanskje spesielt fra garage til punk. Å gjøre greien sin er alltid det beste!

Si litt om valget om å synge på norsk.

– Det føles mest naturlig, lettere å uttrykke seg. Ordene får litt mer kraft på norsk.

Foto: Paolo Cipriani
Kan dere si litt om hverandres musikalske styrker og roller i sklitakling?
Tine Larsen

– Trommer & vokal. Enkle, stødige og raske pønketrommer. Dette samtidig som hun også leverer sterkt på vokal og er en kreativ og utømmelig kilde til tekst og låtmateriale. Holder orden i rekkene!

Elizabeth Fonnes

– Gitar & vokal. Hun lager riff, arrangementer og tekstmateriale som engasjerer. Eksperimenterer mye med gitarpedalene sine, alltid noe nytt, alltid gøy! Rå energi og sterk vilje.

Catharina Teigland

– Bass & vokal. Karismatisk bassist som lager varme og rolige basslinjer, synger og prøver å holde gitaristene på plass i takten sin. Har et godt øre for takt og tempo, og gir tydelig beskjed.

Hedvig Thorkildsen

– Gitar & vokal. Full av musikalske idéer, superengasjert, Duracell-gitarist, strukturert arbeidsjern, leverer riff, arrangementer og tekstmateriale.

Endre Johnsen

– Baritongitar. Stødig og behersket, men med masse driv! Fyller på med gode melodilinjer i registeret mellom bass og gitar. Spiller som regel riktig når resten av strengeinstrumentene spiller feil.

Robert Jønnum

– Vår medprodusent og studio-guru, som attpåtil bidrar musikalsk på et par låter. En tålmodig mann, som skjønner musikken vår.

Fortell om utviklingen fra de tidlige singlene, SKLITAKLING fra 2014 og VI HAR HØRT DET FØR DEL 1 og 2 fra 2022 til albumet.

– Låtene fra EPen i 2022 kan gjerne ses i sammenheng med albumet, men vi har fått med Endre på baritongitar og produsent Robert Jønnum bidrar også på platen.

– Her er det litt delt. Noen av låtene er ganske nye, mens andre låter på albumet har vært med oss siden 2014, og har utviklet seg sammen med oss. Vi i bandet har også utviklet oss musikalsk sammen, og har nok en tydeligere felles idé om hva som er lyden av Sklitakling nå enn vi hadde i starten. Låtene fra EPen i 2022 kan gjerne ses i sammenheng med albumet, men vi har fått med Endre på baritongitar og produsent Robert Jønnum bidrar også på platen.

Si litt om forholdet til følgende stikkord og hva de kan si om sklitakling og/eller det selvtitulerte albumet:
Feminisme:

– Det viktigste vi har, verdens enkleste beskjed: Like rettigheter til alle mennesker!

Punk:

– Kjærlighet, og gjør greien din for alltid.

Garasjerock:

– Vi er nok litt mer punk enn garasjerock, men har strødd litt garasjerockkrydder over noen av låtene.

Råskap:

– Alltid! Vi liker det rått og upolert, mer punk!

Energi:

– Musikk, øvinger og konserter gir energi til resten av livet.

Foto: Paolo Cipriani
Paranoia:

– Ikke alltid lett å vite om man er paranoid eller faktisk blir jaget.

Vrangforestillinger:

– Verden flommer over av vrangforestillinger

Kjærlighetssorg:

– Så klart, og av og til blir det en låt.

Sofadebatt:

– Engasjert eller et ønske om å fremstå engasjert?

Hukommelsestap:

– Eller selektiv hukommelse?

Dop:

– Hvilket dop? Vi liker øl.

Overgrep:

– Helt ufattelig at vi har så dårlig rettsvern for mennesker som har blitt utsatt for overgrep. Helt ufattelig at vi har så grov statistikk på overgrep og at mørketallene er så store.

Si litt om plateselskapet deres.

– Back To Beat Records består av to ildsjeler, Trond og Jon, som gjør en kjempejobb for oss med å spre musikken vår over hele verden!

Kan dere til slutt velge fem favorittlåter hver fra 2023?
Tine:

Dødsdømt – Brutte Løfter

Vepsestikk – Prøvekanin

Scampi, chips, dip & campari – Floor Filler Miss

Nix & the Nothings – I Belive in Lies

Viagra Boys – Troglodyte

Elizabeth

Daufødt/Lasse Marhaug – Eksponeringsterapi (Album – 2023)

Utro – Два солнца светят в небесах (two suns shining in the sky) (2023)

Kitty Litter – Do You Like

 

Catharina

1986 – Vågard (Notoriske B.O.G)

Endre

Dødsdømt – Mareritt (EP) (2023, 5 låter)

Hedvig

Sonic Youth (Kim Gordon vokal) – Flower ( Live in Brooklyn 2011, utgitt 2023)

Marc Ribot, Ceramic Dog – Connection ( 2023)

Scampi, chips, dip & campari –  Night Terror ( 2023)

Iggy Pop- The Stooges – Wild Love ( 2023 Mix)

Nix & the Nothings  –  I Belive in Lies ( 2023)

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*