Solbrud byr på engasjerende kontraster med albumet IIII!

Solbrud med et majestetisk verk
Den 2. februar i år ga Solbrud ut sin nye plate, titulert IIII. Resultatet har blitt en kompleks lytteropplevelse som tar lytteren med på en reise gjennom store atmosfæriske kontraster.

Vurdering

Solbrud – IIII 5/6Karakter 5

Danske Solbrud startet opp i 2009 under navnet Gargoyle. Siden den gang har bandet også fått en ny lineup etter at vokalist/gitarist Ole Pedersen Luk forlot bandet i 2021 for å fokusere på Afsky. Luk skrev alikevel sin del av denne platen, og var også delaktig under innspillingen.

IIII er delt inn i fire distinkte deler som hver representerer de fire klassiske elementene – jord, vann, luft og ild. Hvert bandmedlem var ansvarlig for å skrive hele sin egen fjerdedel av albumet, uten innspill fra de andre i bandet. Dette har resultert i det mest kreativt utfordrende verket i Solbruds karriere – et nittifire minutter langt epos med atmosfærisk black metal bestående av flere lange komposisjoner.

Solbrud med et majestetisk verk. Coverart
Del 1 Air:

Låten er full av raseri og rå, upolerte følelser.

Den første delen er basert på elementet luft, og er skrevet av Troels Pedersen (trommer). Den imponerende åpningslåten, «Hvile», er et nesten 18 minutter langt verk med dype atmosfæriske lydlandskap. Ole Luks sine skrik trenger gjennom marg og bein mellom flere øyeblikk av skjønnhet.

«Tåke» er en mer tradisjonell black metal-låt – hjemsøkende, men samtidig reflektert. Låten er full av raseri og rå, upolerte følelser.

Del 2 Water

Den plagede vokalen river lytteren med, og låten bølger mellom høy intensitet og mer atmosfæriske mellomparter.

Del to, som er skrevet av Tobias Pedersen (bass), er fokusert på elementet vann. Dette verket er brutt ned i fire deler under tittelen «Når solen brydes (Del I – IIII)». Del 1 og 4 er relativt korte minimalistiske instrumentaler.

Del 2 av Når solen brydes er «Mod afgrundens flammehav». Denne buldrer av gårde med tordensamlpling og et forrykende tempo. Den plagede vokalen river lytteren med, og låten bølger mellom høy intensitet og mer atmosfæriske mellomparter.

«Når Solen Brydes – Del 3: For Evigt – For Altid – Forandret» er reflektert og atmosfærisk, og dette kommer spesielt frem midtveis der et atmosfærisk parti skaper en vakker emosjonell kontrast til det fantastiske vokalarbeidet.

Del 3 Earth

«Ædelråd» kan skilte med flere lag med stemningsdrivende akustikk, både når det er isolert og når det blandes med de tyngre øyeblikkene.

Gitarist Adrian Utzon Dietz er skaperen av den tredje delen, som dreier seg rundt jordelementet.

«Ædelråd» kan skilte med flere lag med stemningsdrivende akustikk, både når det er isolert og når det blandes med de tyngre øyeblikkene. Låten er en fascinerende slow builder med uforutsigbare segmenter som skaper en meget engasjerende lytteropplevelse. Og er det ikke litt Darkthrone vi kan ane innimellom i skyggene av låten?

«Sjæleskrig» er som et pusterom på platen. Det må ikke misforstås med noe uengasjerende, snarere tvert imot. Den ikler seg en blues-inspirert drakt og kaster black metal reglene litt til siden. Det er en låt som pulserer og utvikler seg frem til et sjelsettende skrik river deg ut av transen.

Del 4 Fire

«En ild som tusind sole» starter atmosfærisk og melodiøst, før den fort begynner å brenne av raseri.

Til slutt har vi tidligere vokalist/gitarist Ole Pedersen Luks bidrag, sentrert rundt flammene. For de som kjenner til han fra Afsky, så er det kanskje ikke noen overraskelse at verkene hans ofte befinner seg i det nedtrykte og hjerteskjærende landskapet.

«En ild som tusind sole» starter atmosfærisk og melodiøst, før den fort begynner å brenne av raseri. Låten endrer tempo underveis og sørger for en uhyggelig stemning Luk sine skrik kommer inn i lydbildet.

«Aske» er et intenst iskaldt stykke med en Luk sin ypperlige vokal, og den blir et rent kontrastverk mot platens siste låt.

«Postludium», er en instrumental som gjentar deler av den repeterende enkelheten fra «En Ild Som Tusind Sole», men med en bølge av riff som blir høyere og høyere utover i låten, for så å forsvinne inn i repetisjonen igjen.

Solbrud. Promobilde.
En kompleks opplevelse du vil trives med

Hvis du er glad i atmosfærisk og tankedrivende black metal, så skal det mye til for at du ikke vil trives med denne utgivelsen.

IIII er en kompleks lytteropplevelse som er skapt for å utfordre lytteren. Platen er vakker og mørk, med store kontraster som hiver deg mellom ro og trøst, og sinne og desperasjon. Hvis du er glad i atmosfærisk og tankedrivende black metal, så skal det mye til for at du ikke vil trives med denne utgivelsen.

Den 3. oktober kommer Solbrud til Oslo og Parkteatret i regi av Doomed Scandinavia og Helvetes Indre Kretser. Med seg som support har de fantastiske Dwaal. Eventsiden på facebook finner du her, og du kan sikre deg billetter ved å klikke deg inn her.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*