Spennende singel fra Emil Karlsen fra Resirkulert

Emil Karlsen Foto Ørjan Marakatt Bertelsen 61
Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Samefolkets dag er på lørdag, men vi starter allerede i dag feiringen av dagen med ny samisk musikk.

Emil Karlsen, bl.a. kjent fra bandet Resirkulert, er ute med sin første singel fra det som blir hans første soloalbum. Singelen har fått tittelen «Áhkku», som betyr bestemor. Låten er tilegnet bestemoren til Karlsen.

Begge besteforeldrene var svært sentrale i oppveksten til Karlsen. Med Resirkulert joiket han sin bestefar i «Áddjá», nå er det den avdøde bestemoren han har gitt sin hyllest til. Bestemoren har vært et stort forbilde i oppveksten. Hun kjempet hardt for samenes rettigheter og hun fremmet også sjøsamisk stolthet.

Hun kjempet også en annen kamp som hun til slutt tapte i 2014, kampen mot kreften. Og joiken er en kampjoik, både for samiske rettigheter og kampen mot kreften, ifølge Emil Karlsen sjøl. Streame- og salgsinntektene fra låta går til Kreftforeninga og deres arbeid med forskning på behandling av kreft.

Låten starter med lyrisk pianospill og Karlsens lyse sang. Så bygger det seg fint opp med gitar, trommer, fele og sterk joiking. Emil Karlsen har fått god hjelp med både instrumentering og joik: Lávre, Ella Marie Hætta Isaksen (fra ISÁK) og Anneli Guttorm har bidratt med joik, Julie Alapnes spiller fele og Joakim Åsmund Hansen (Resirkulert) spiller trommer. Ariel Joshua Sivertsen har produsert og mikset.

Hvis vi skal dømme etter «Áhkku» kan vi se fram til det nye albumet med stor forventning. Det er en meget lovende singel fra et album som er tenkt sluppet til sommeren.

1 Comment

  1. Hei. Hørte nettopp Ahkku på Jungeltelegrafen og ble umiddelbart begeistret for både stemmebruk, rytmen og musikken. At ahkku betyr bestemor, ga en spesiell betydning, ettersom jeg selv, snart 70 år, er blitt farmor/bestemor. I 2009 tok jeg viderutdanning i Relasjons- og nettverksrabeid i Tromsø. En stor del av utdanningen var viet samenes situasjon og historie. Jeg er utrolig glad for å ha fått den kunnskapen, som ble gitt der, slik at jeg bedre kan forstå hva samene og andre urfolk kjemper for. Nå gjenstår et ønske jeg har hatt i flere år, nemlig å få delta på Riddu, riddu-festivalen. Lykke til videre!

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*