Susanna – Garden of Earthly Delights

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Når man lager musikk inspirert av kunst og det fullstendig klaffer. 

I dag er Susanna og The Brotherhood of Our Lady ute med albumet «Garden of Earthly Delights». Det som opprinnelig var et bestillingsverk for Vossajazz i 2017 kan endelig plasseres i platesamlingen.

«Garden of Earthly Delights» er hennes 13. i rekken og slippes på SusannaSonata i dag. Susanna som har holdt det gående i femten år, har denne gang latt seg inspirere av den nederlandske 1500-talls kunstneren Hieronymus Bosch og hans malerier. Resultatet er nok en gang vidunderlig.

Albumet er spilt inn i Ocean Sound Studio – en fullt utstyrt hytte på den værharde øya Giske utenfor Ålesund. All programmering og produksjon er gjort av Susanna og Helge Sten (Supersilent, Deathprod), og albumet er mikset av Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Metallica, Lana Del Rey, First Aid Kit, m. fl.)

Åndelig tilfredstillelse

Vi får teksting om himmel og helvete. Sjelegransking, fabelaktig vokalprestasjon med et vibrerende elektronisk vakkert tidvis intenst lydlandskap.

Kunsten og musikkens abstrakthet fungerer så godt sammen, at man nesten skulle tro at hennes låter og hans malerier alltid hadde hørt sammen.

Sist børstet Susanna støv av gamle låter til albumet «Go Dig My Grave», nå har hun sannelig også børstet av de gamle maleriene. Kunsten og musikkens abstrakthet fungerer så godt sammen, at man nesten skulle tro at hennes låter og hans malerier alltid hadde hørt sammen.

«Spor som Gluttony and Lust, Death and the Miser og Ship of Fools spiller på Boschs fremstillinger av synd og menneskelig svakhet, mens Wayfarer, Ecstasy og Beautiful Life antyder en transcenderende søken etter åndelig tilfredsstillelse».

Å studere maleriene samtidig høre på låtene, runde på runde, blir som å se en film du liker gang på gang og aldri bli lei, men bare finner nye elementer.

Dagens forbrukersamfunn

Susanna har ikke spart på symbolbruken under tekstskrivingen. Hennes symbolske bildebruk er fra antikk mytologi og middelaldersk mystisisme i tillegg til dagens forbrukersamfunn. «Albumet handler om ekskludering og søken etter noe annet i eller utenfor seg selv. Om det vakre i livet, overforbruk, kapitalisme sammenbundet av religiøse, mytiske og okkulte bilder og symboler», ifølge artisten selv.

–  Menneskeheten har aldri vært mer opplyst og kompetent til å ta bærekraftige valg for alle, og likevel lukker vi øynene for fattigdom, miljøtrusselen og ulikhet, sier hun.

Susanna og The Brotherhood of Our Lady har skapt lyden av søken etter åndelig tilfredsstillelse og menneskelig svakhet.

Samfunnets grådighet kommer godt frem i flere av låtene, men er ekstra tydelig i Death and the Miser.

Susanna og The Brotherhood of Our Lady har skapt lyden av søken etter åndelig tilfredsstillelse og menneskelig svakhet. Himmelske vakre, samtidig også skumle intense toner, sånn som i Ecstasy X og Ecstasy, med sine nervepirrende partier.

I tillegg til melodiene bærer Susannas kraftfulle og sjelefredelige stemme, som i Beautiful Life og City of Hope alt helt utmerket. Albumet er i sin helhet nærmest fullkommen og årets første største anbefaling fra undertegnede.

The Brotherhood of Our Lady er oppkalt etter det religiøse brorskapet som fungerte som sponsor for Bosch og består av medlemmer fra band som Skadedyr, Stina Stjern, Listen to Girl og Propan. Stina Moltu: gitar, vokal, kassettspiller, Ida Løvli Hidle: akkordeon, Ina Sagstuen: vokal, elektronikk, synth, Natali Abrahamsen Garner: vokal, elektronikk og Susanna: vokal, piano, CP80, Rhodesp og elektronikk.

Skulle likt å se dette verket satt opp i Operaen, men først slippkonsert på Caféteatret den 24. mars.

Susanna – Garden of Earthly Delights: 9/10

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/album/2OqoLm00t1ip4J93W8OpTG» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*