Sushi x Kobe på Bergenfest 2019

Rapduoen Sushi x Kobe aka Emir Hvidsten Hindic og Kristoffer Uthaug drar den eskalerende feststemningen på Bergenfest ned til et mørke. Og det er positivt.

Vurdering

Sushi x Kobe på Bergenfest 2019: 4/6Karakter 4
Den ansiktsløse mannen med bena i kryss som svever over bakken utgjør scenebildet. Motivet er henter fra deres siste album «Døden Lever Lengst» som nok en gang har plassert duoen høyt i raphierarkiet.

Volumet er på det høyeste og Sushi x Kobes har en direkte og hard uttrykksform. Nærværet et stort og energien oppslukende, samtidig som det er lett å se det i en uhyggelig, ruset kontekst når Emir står på podiet, mens overkroppen henger livløst ned som en knarkoman og Kristoffers tomme blikk fester seg på himmelen. Konsertene deres har blitt beskrevet som metallgigs og de klarer å skape en aggressiv stemning som underbygger dystopiske tekster.

De eier Bergen og nyter det. Emir åpner jakken, avslører en tatovert overkropp og det som lett kunne vært pinlig, er helt innafor. De har respekt og folk rapper med og dytter hverandre. “Fy faen det er digg å være hjemme i Bergen! Helvete.»

Foto: Tuva Åserud
Rapkonger eller misogyny?

Fy faen det er digg å være hjemme i Bergen! Helvete.

De er konger av Bergen og det virker som de kan gjøre som de vil. Det fremste publikummet er ungt, mens de eldste står lengst bak og er i klart undertall. Sushi x Kobe har fått mye kritikk for misogyne tekster hvor bukkake og tøs er fett, og det er vanskelig å la seg rive med på tekster om tøser mens en ser seg rundt på unge jenter som tilsynelatende ukritisk synger med. Undervurderer jeg publikum eller gir de bare faen?

Duoen har forklart at de er ferdig med tekster som er nedlatende mot kvinner, men det er vanskelig å gi seg hen til musikk som tidvis omtaler mitt kjønn som tøser og jeg sitter igjen med en ambivalent følelse. På den ene siden vil jeg ta mine felles Japan-elskende rappere med på rave i en mørk skog og gjøre alt mørkere, samtidig som intellektet og feministen stritter i mot. Kroppen rykker, mens hjernen bremser.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*