Tora på festivalen Blues in Hell

Foto: Skjermbilde
Torsdag kveld var det åpning av festivalen Blues in Hell i Kimen Kulturhus i Stjørdal. Faktisk var dette for 30. gang, og festivalen jubilerer derfor dette året. Tora Dahle Aagård entret scenen som artist nummer to denne kvelden. Med noen morsomme verbale innslag over anlegget i bakgrunnen vandret hun litt frem og tilbake på scenen før hun dro til med to tunge, tøffe rockelåter fra sin første fullengder fra 2019.

Dette var låtene «Lady» og «Not gonna let her». Hun fortsatte med en sang fra sitt siste album, Girls, fra september 2020, og derfra fikk vi den noe roligere og mer tilbakelente «One more drink». Albumet Girls ble nominert til Spellemannsprisen.

Foto: Skjermbilde
Ung bluesgitarist, variert repertoar

Tora er en 27 år gammel kvinnelig bluesgitarist fra Flatanger i den nordlige delen av Trøndelag. Resten av gruppa er også fra det samme geografiske området rundt Namsos. Hun har holdt på som musiker i mange år nå og har visstnok gitt ut to EP-er og to fulle CD-er. Hun spilte sanger fra begge disse og den siste EP-en, Change of Scenery. Denne ble gitt ut i 2016, og herfra hørte vi «Born without bones».

Repertoaret sett under ett er ganske variert. Jeg har nevnt de tyngre rockelåtene, men hun har også både roligere sanger med et annet musikalsk uttrykk, bluesorienterte låter, og i tillegg kommer det noen med en mer funky rytme. Hun har gitt ut nok stoff nå til ha en del sanger med både appell og særegenhet.

Spilleteknisk varierer hun mellom å bruke plekter og fingerspill med høyrehånda.


Spilleteknisk varierer hun mellom å bruke plekter og fingerspill med høyrehånda. Det siste åpner for en annen teknikk. Hun duellerer også noen ganger i soloer med den andre gitaristen, Kristoffer Finnanger Lysgård. Dette liker jeg personlig godt å høre. Begge har ellers sine egne solide soloer gjennom settet. Tidligere hadde broren hennes denne rollen.

Til opplysning må jeg også nevne at den amerikanske og verdensberømte skuespilleren, Alec Baldwin, har rost gitarspillet til Tora og delt en video av henne på sin Instagram-profil med 1,6 millioner følgere.

Foto: Skjermbilde
Vokalt uttrykk

Hun har selv alle tre rollene både som vokalist, gitarist og frontperson. Dette gjør at hun har mye å ta hånd om på alle konserter. Vokalen hennes holder til bruk i hennes egen musikk. Det er også en fordel at hun synger, for vi kommer nærmere personligheten og sjelen hennes da, sammenliknet med om hun bare hadde spilt gitar. Dette har vi jo også sett eksempler på internasjonalt, som Jimi Hendrix og Eric Clapton osv. 

Hun har selv alle tre rollene både som vokalist, gitarist og frontperson. Dette gjør at hun har mye å ta hånd om på alle konserter.

Vokalen bruker hun naturligvis til å uttrykke budskapet og stemningen i sangene sine. Hun har myke og rolige vokale partier, men dette er også ei jente som kjemper og kriger litt. Da er hun mer høylytt, hesere og kraftigere i stemmen. Ansiktsuttrykket er også da til tider ganske sint. Som en åpen homofil har hun også noe å kjempe mot, både fordommer og menns holdninger til hvordan hun skal være som artist osv. Visuelt så gestikulerer hun med hendene, drar håret bakover, slenger på håret, vandrer frem og tilbake, går ned på kne på scenen under soloer etc. Ikke noe av dette forbinder jeg likevel med noen form for et seksualisert image. Ellers må jeg ta med at korist Guri Tranås er viktig og god på alle koringer.

Verbalt mellom sangene har Tora kanskje noe mer å jobbe med. Karakteristikker av tidligere partnere kan med fordel være mer basert på hintets kunst, og ellers er det kanskje tilrådelig å banne litt mindre. Ok, dette er et verdispørsmål som  det ikke finnes noe fasitsvar på. 

Jeg vil avslutningsvis takke Tora for at hun er i bluessjangeren,  og at hun underholder oss med gode låter og til tider eminent gitarspill. Som denne sjangeren trenger en ung utøver som deg!

Tora band:

Tora Dahle Aagård – vokal, gitar

Guri Tranås – Kor, keyboard

Kristoffer Finnanger Lysgård – gitar

Isak Seltveit – bass

Magnus Galguften – trommer

PS.  Denne omtalen er skrevet på grunnlag av den digitale overføringen av konserten. Festivalen er naturligvis rammet av de samme restriksjonene som alle andre arrangementer, og derfor var det et begrenset antall plasser i salen. Det var tre artister som opptrådte, og de to andre var det unge gitartalentet Marius Lien og de mer garvede bluesveteranene i Bergen Bluesband. Vokalist og musiker på munnspill, John Magnar Bernes alias “Hungry John”, fikk æresprisen “Blues in Hell award” dette året. Dette er en musiker med en karriere på 60 år. Marius Lien lanserte ellers sin første single på festivalen, Heat Wave.

Foto: Skjermbilde. Marius Lien
Foto: Skjermbilde. «Hungry John»

 

 

 

 

 

 

Settliste:

  1. Lady
  2. Not gonna let her
  3. One more drink
  4. Wrapped up
  5. Born without bones
  6. Lately  ( i følge henne selv, den beste låten hennes) 
  7. One on One
  8. Cry for me
  9. This is real
  10.  Hey girl
  11.  Desire
  12.  Money
  13.  Feeling good

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*