Ukrainsk kulturkveld i Trondheim

Foto: Ivar Rømo. Koret "Corali."
Søndag kveld ble det arrangert en ukrainsk kulturell kveld i Ilen kirke i Trondheim. Kvelden besto av en times underholdning av operasanger Iryna Bokal, organist/pianist David Scott Hamnes og det ukrainske koret «Corali», dirigert av Katerina Loginova. En konferansier bandt det hele sammen.

Strengt tatt var dette både en ukrainsk, norsk og europeisk musikalsk kveld. Den første delen var viet sanger av blant annet Edvard Grieg, Franz Schubert og Georg F. Händel. Den neste delen besto av ukrainske sanger. Dette var både nasjonale sanger og utdrag fra operaer.

Én av sangene het på norsk, «Bønn for Ukraina». Her var konferansieren inne på den skjebnetimen landet nå er inne i. Hundretusener er døde eller krigsskadet, hele byer er jevnet med jorden, frykt og redsel preger befolkningen, og det er ingen fred i sikte.

Mange ukrainske kunstnere i Norge

Det er kommet så mange ukrainere til Norge nå at det er nødt til å vises også på det kulturelle området. Jeg regner med at det både er sangere, musikere, dansere og kunstnere blant flyktningene. Dette er noe som kan berike det norske kulturelle livet.

Foto: Ivar Rømo
Iryna Bokal

Én av disse er operasanger og sopran Iryna Bokal. Hun var hovedpersonen i denne konserten. Allerede på den første sangen oppe fra galleriet overbeviste Iryna Bokal oss med en kraftig, fyldig og varm stemme. Jeg følte umiddelbart at det var noe veldig behagelig over stemmen. Jeg synes også at hun hadde fine overganger mellom de ulike registrene i vokalen sin. Hun beskriver selv stemmen som en lyrisk-dramatisk sopran.

Allerede på den første sangen oppe fra galleriet overbeviste Iryna Bokal oss med en kraftig, fyldig og varm stemme.

Det er også en særegenhet i stemmen. Hun kan for eksempel fremføre noen «koloratur-verk,» noe som ikke er typisk for hennes stemmetype. Dette er en ferdighet som innebærer hurtige løp og tonesprang, særlig i høye registre.

Åpningsnummeret var fra «Seks sanger» av Edvard Grieg, «Den hemmelighetsfulle nattergalen». Akkompagnatøren på orgel og flygel, David Scott Hamnes, var også meget dyktig. Han hadde i tillegg et eget instrumentalt nummer i løpet av konserten.

Foto: Ivar Rømo

Iryna Bokal hadde en stigning i programmet sitt vokalt. Etter hvert sang hun så høyt og kraftig at hun fylte hele kirkerommet og vel så det. Dersom noen hadde stått utenfor, så tror jeg de ville hørt henne. Siste del av konserten var foran alteret i kirken, og da med akkompagnement på flygel.

De har også klart å få til et ukrainsk kor i Trondheim. Det er lite, men det er klangfulle stemmer som høres sammen.

Iryna Bokal har fire diplomer innen sang fra hjemlandet. Den siste er fra Master’s Diploma med utmerkelser fra National Music Academy of Ukraine.  Det er likevel ikke lett å få fotfeste som operasanger i et nytt hjemland. Hun har slitt mye med det.

Ukrainsk kulturliv

De har også klart å få til et ukrainsk kor i Trondheim. Det er lite, men det er klangfulle stemmer som høres sammen. Det ble både stemningsfullt og litt rørende å høre på dem. Det emosjonelle i sangene kunne minne om den tragiske tiden landet befinner seg i. Det var en fin musikalsk opplevelse å høre koret i denne kirka med en så god akustikk.

Foto: Ivar Rømo
Kulturliv i stå

Iryna Bokal sier at kulturlivet i Ukraina gikk i stå da krigen kom. Mange musikere reiste til utlandet. Men det var også en del som ble igjen i Ukraina, og disse tok etter en tid opp sin virksomhet så snart konsert- og kulturorganisasjonene ble operative igjen. Men vi vet jo alle hva denne krigen har innebåret. Det er luftsirener som går i ett kjør, og folk løper til tilfluktsrommene. Under slike forhold er det veldig vanskelig å arrangere noe.

Iryna Bokal var frilanser og solomusiker i Ukraina før krigen, og hun sang på ulike steder i landet. Etter krigsutbruddet ble dette helt umulig. Hun flyktet til Norge. Dette var et land hun hadde drømt om siden barndommen. Hun hadde som barn sett bilder på TV av denne hvite, kalde, frosne skjønnheten av et land, og dette ble med henne resten av livet. Hun ble også etter hvert en varm tilhenger av Edvard Grieg sin musikk, noe hun viste på konserten i Ilen kirke i Trondheim.

2 Comments

  1. Det var en vakker og gripende konsert! Takk til Iryna og David, men ogs til koret og kontransier som gjordette til en fantastiisk opplevelse! ❤️🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*