Vebjørn Bråthen – God country-rock på gudbrandsdalsdialekt

Bilde av Vebjørn Bråthen. Foto av Olav Haugaløkken
Foto: Olav Haugaløkken. Vebjørn Bråthen ved Ottaelva og Gudbrandsdalslågen.
Country-artisten Vebjørn Bråthen fra Otta har nå kommet med sin femte singel. Den er titulert «Smelte samen.”

Det som motiverer ham, er det kreative som ligger i dette med å skape musikk sammen med andre

Vebjørn Bråthen er nå en voksen mann når han gir ut disse singlene. Det kommer av at det har vært en lang prosess for ham å komme så langt at han gir ut dette. Han lanserer musikken sin på et eget plateselskap, «Synna Brua Musikk.» Det som motiverer ham, er det kreative som ligger i dette med å skape musikk sammen med andre og å lage noe som er holdbart.

Jeg skal presentere alle singlene hans etter hvert. Alle disse er innenfor country-rockgenren, men de er likevel litt ulike i både tematikk og akkompagnement.

Først noen ord om den nye singelen, “Smelte samen.” Som tittelen sier, så handler jo dette om å smelte sammen, men her da i ordenes videste forstand. Dette er en litt erotisk sang, og i lyrikken skiller dette seg litt fra det Vebjørn har gjort før. Ulike former for kjærlighet har vært tema tidligere, men ikke erotikk. Sangen er i lydbildet gitarbasert. Inne der hører vi likevel svakt i bakgrunnen en steel-gitar og litt piano og orgel. Gitararbeidet er solid, både i komp og solo. Det er to rytmegitarer som tidvis besvarer hverandre, og i midtpartiet får vi en ganske intens og oppfinnsom gitarsolo.

Foto: Olav Haugaløkken. Vebjørn Bråthen på togbrua over Ottaelva. Bildet er tatt sørover fra Otta sentrum og mot Synna bru.

 

Særegen stil

Samspillet mellom el-gitar og pedal steel-gitar er eminent. Koringene er flerstemte og virkelig gode i refrengene.

Vebjørn selv synger i det nedre registeret med en litt rusten stemme. Vokalen hans er i så måte i en litt særegen i stil. Han er vel imidlertid gjennomgående innenfor dette stemmeleiet, i så måte er kanskje stemmen litt begrenset. Andre som har hørt dette, mener han muligens ligger litt for mye frempå i verselinjene. Han bruker også tre korister, en mann og to damer. Akkurat på denne sangen blir hovedvokalen besvart med fyrige tekstlinjer som “puls i vill galopp, nesten hjertestopp.” Vebjørn Bråthen skriver gjennomgående gode tekster. Lyrikken på noen av de andre sangene er vel enda hakket vassere enn dette.

En av disse låtene er “Venn”, en sang om vennskap i dypere forstand. Selv sier han det også handler om til dels en mental helse som alle har. Teksten ble til etter en familietragedie i vennekretsen hans. Musikken her er også i rock-delen av country-genren. I lydbildet er orgelet og steel-gitaren mer fremtredende nå. Samspillet mellom el-gitar og pedal steel-gitar er eminent. Koringene er flerstemte og virkelig gode i refrengene. Dette er kanskje min personlige favoritt av de fem singlene Vebjørn Bråthen har gitt ut.

Ei ganske annerledes  låt er den rolige balladen og kjærlighetssangen «Til siste pust». Her er det basslinjene som driver musikken fremover, akkompagnert av en rytmisk el-gitar og noe perkusjon. Det dominerende instrumentet over der er en luftig og krystallklar el-gitar, men da i et samspill med steel-gitaren. Musikalske brudgommer, her er sangen for dere på den store dagen! Etter en slik nydelig tekst vil den tilkomne brud garantert få noen tårer i øyekroken.

Foto: Bjørn Tore Stokke
En interessant ny norsk countryartist

Hans styrke er de virkelig gode tekstene, gudbrandsdalsdialekten og de fengende sangene.

Tilbake til mer tradisjonell country-rock er vi på sangen «Den som eilder vart.» Her synger Vebjørn om litt vanskelig og mislykket kjærlighet, «ingenting vårå så leinge som dæ som eilder vart.» Ja, noen og enhver kan vel kjenne seg igjen her. Musikken er mer preget av kassegitar på denne låten. Gitaristen på el-gitar bryter opp akkorder, og han på steel-gitar serverer lange toner over det.

Til slutt vil jeg omtale den noe rockepregete «Stå Støtt.» Her er han vel inne på noe i retning «levd liv» og det å reise seg igjen etter noen personlige fall. Budskapet er at det alltid er et håp! Gitarene og orgelet dominerer i det musikalske med blant annet gode «fills» fra gitaristen etc. I refrengene er koristene med på å få til fin flerstemt sang, noe som også er med på å bære låten.

Kort oppsummert er Vebjørn Bråthen en interessant ny norsk countryartist. Det er et stort publikum i Norge for denne sjangeren, og han vil nok finne sine tilhørere blant en del av disse. Hans styrke er de virkelig gode tekstene, gudbrandsdalsdialekten og de fengende sangene. Stemmen hans skiller seg også litt ut. Han har samlet en god gruppe dyktige musikere til å formidle musikken sin.

 

Foto: Olav Haugaløkken. Vebjørn Bråthen og produsent Christian Hoff
Står støtt i county-rocken

I selve musikken står han støtt i den musikktradisjonen han han er i, country-rock. Det er imidlertid også flere artister i Norge som synger på dialekt innen denne genren fra før. Utfordringen vil være å ha sin egen stil i forhold til de andre gruppene også i framtida.

Vebjørn Bråthen passer på country-festivaler, roots-festivaler og hos arrangører som satser på norskspråklige artister. En slik er for eksempel Tydalsfestivalen, ikke langt fra Røros.

Besetningen på singelen «Smelte samen:»

Vokal: Vebjørn Bråthen
Bass: Christian Hoff
Pedal steel: Tore Blestrud
Solo-gitar: Tore Brobakken
Rytme-gitar: Knut Lyshaug
Orgel/piano: Edin Johan Høier
Kor: Tom Granlund, Mona Løkeland og Siri Kristin Olsen
Trommer: Ole Erik Bjørnstadhaugen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*