Vellykket gitarpop-album: Virkelig – For ung til å vær trist

Foto: Jørgen Nordby
Bandet Virkelig er, på tross av ung alder, rutinerte herremenn i musikkbransjen. De er nå ute med album nummer tre i rekken, og der det forrige albumet i stor grad var synthbasert, har de på For ung til å vær trist tatt et steg mot det mer gitarbaserte.

Vurdering

Virkelig – For ung til å vær trist 5/6Karakter 5
Bevegelse og forandring

Chris Walla har åpnet opp lydbildet og vært medvirkende til en klarere og mer rett fram utgave av Virkelig

Å stå stille kan funke bra en stund, men som menneske vil man gjerne søke bevegelse og forandring. Det er dette bandet Virkelig har tenkt når de to og et halvt år etter det kritikerroste Lengsel blir til gjemsel gir ut nytt album.

Lengsel blir til gjemsel var en kjøretur ut i 80-tallets estetikk og uttrykksmåte, med band som Joy Division, New Order og Simple Minds i baksetet. Et strålende album produsert av Yngve Sætre, der lydbildet var synthtungt og stemningen alvorspreget.

Denne gangen har de fått Chris Walla inn på produsentsiden. Han var med i bandet Death Cab for Cutie, et band som medlemmene i Virkelig har et nært og varmt forhold til. Chris Walla har åpnet opp lydbildet og vært medvirkende til en mer rett fram og lysere utgave av Virkelig. Også albumtittelen For ung til å vær trist tyder på at stemningen er lysere nå.

Ikke særlig triste disse gutta her. Foto: Jørgen Nordby
Gitarpop

Gitarpop ala R.E.M og The Smiths kan være en aktuell klistrelapp å sette på uttrykket på For ung til å vær trist. Gitarist Sondre Lund Johansen har fått større plass i lydbildet og frontmann Tobias Aamodt uttaler at han har gått tilbake til kassegitaren som arbeidsredskap når han lager låtskisser.

Gitarist Sondre Lund Johansen har fått større plass i lydbildet

I forkant av albumet har bandet sluppet fire låter. Først ut var tittelsporet og «Du treng en venn» i 2022. Så kom det to nye låter i januar i år, «Promillekyss på en tirsdag» og «Kanskje æ skulle slutta å bært på dine sorga». Særlig førstnevnte låt er en gedigen gitarpoplåt. Her greier Virkelig å kombinere snerten pop med sting, driv, melodiøsitet og et tøft gitartema.

Åpningslåten «Du blåste inn i livet mitt» er en låt med herlig jangle-gitar og catchy refreng. Så legger bandet inn en artig referanse på starten av tittellåten: «Når rutinan bit hardt», synger Tobias Aamodt, og de som gjetter hvilken låt han referer til får ingen premie, men kanskje et litt større utbytte av låten.

Oppbruddslåt

Den nydelige, melankolske og rolige låten «Kanskje æ skulle slutta å bært på mine sorga» blir garantert en live-klassiker, og i samme kategori er «Du treng en venn», som har kassegitar og piano som grunningredienser.

Den nydelige, melankolske og rolige låten «Kanskje æ skulle slutta å bært på mine sorga» blir garantert en live-klassiker

Albumet avsluttes da også med kassegitar i oppbruddslåten «Glasskår»: «Æ vil ikke at du skal se at æ e knust og går på mine egne glasskår/Æ vet ikke lenger kem æ og du e.» En fin avslutning på et gjennomført og godt gitarpop-album fra Tobias Aamodt, Sondre Lund Johansen, Olav Tyssen Bergo og Anders Halhjem.

Jeg elsket det forrige albumet til Virkelig, og jeg er i ferd med å bli skikkelig forelsket i For ung til å vær trist også.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*