Black Debbath på Tons Of Rock 2019

Foto: Johannes Andersen
Tradisjonen tro spiller Black Debbath på Tons Of Rock, i år for sjette år på rad. De har pleid å avslutte festivalen, men i år starter de den.

Vurdering

Black Debbath på Tons of Rock 2019:5/6Karakter 5
Black Debbath åpner festivalen på Ekebergssletta med bredbeint stonerrock og «Norsk Barsk Metal». Før det hele får starte, vil først HMS-ansvarlig Egil Hegerberg bare gjøre oppmerksom på bandets intimgrense. Det er et voldsomt press med kåte damer, og han ber publikum innstendig om å respektere intimgrensen.

Derfor får vi høre trafikkregla om sikkerhetsavstand, «1001, 1002, 1003». Her er musikken roligere, slik at teksten kommer tydeligere fram. Bandet får også med seg noe av publikum i refrenget.

Noteplakat og hoppestokk

Lars Lønning mener det er gjort noe med festningen (i Halden), for dette stedet er ikke til å kjenne igjen.

Aslag Guttormsgaard er bandets aktivitetsleder og forbereder publikum på neste låt. Vi roper «Pils», men han savner melodi til ropet. Egil finner fram en plakat med en note på og da går alt så meget bedre når vi igjen roper «Pils» med armene i været. Låta «Pils» er en seig og saktegående rockesang. Lars Lønning finner fram en hoppestokk og en gitarsolo må til. Til informasjon er Woll hoppestokker hovedleverandør til festivalen og har satt ut 2000 hoppestokker. De kan aktiveres via app og koster 10 kroner pluss kr 3,50 for hvert påbegynte hopp.

Etter en god latter får vi servert «Pappa Lukter Tusj». Folk synger med og etter hvert gjentas refrenger i ulik vri i tekst og musikk. Den stadig aktuelle «Det Er Problemer Innad I Høyre» har et fengende refreng og fett bassriff. Lars Lønning mener det er gjort noe med festningen (i Halden), for dette stedet er ikke til å kjenne igjen. Lønning bor visstnok selv på Ekeberg og syns det er kult med en festival i nabolaget.

Quiz- og ordspillminister Hegerberg måtte be om mindre applaus. Foto: Johannes Andersen
Bekymret velforening med ordenregler

Egil ramser opp haugevis med spørsmål der alle må rope ordet Tons til svar, selv om svaret kan være feil.

Etter hvert endrer Lønnings stemme seg til Jorunn Lønning som leser opp et brev med en bekymrende uttalelse fra lederen i Ekeberg Velforening. De vil innføre ordenregler til stor latter fra publikum. Man skal blant annet ikke nyte alkohol, buljong eller te; skjende hekker, ha blikkontakt med de lokale; prate dialekt og ikke juble eller klappe. Og for all del rydd opp etter deg. Ta gjerne med alle kvinnestatuer også. Som en oppfordring starter Black Debbath opp «Nei Til Runkesti På Ekeberg (Skulpturparklåta)» til høylytt klapping og allsang. Det fosser ut røyk fra fronten av en motorsykkel i sentrum av scenen, og musikken er ganske fri og hard. Folk synger naturligvis med på refrenget.

Hegerberg har i anledningen lagd en rockequiz til oss. Det går mye i ordspill, nesten en overdose. Han synger også på melodien til «Tanta Til Beate» ispedd masse bandnavn. Egil ramser opp haugevis med spørsmål der alle må rope ordet Tons til svar, selv om svaret kan være feil. Neste låt, «Femte Statsmakt», begynner instrumentalt. Her er bassen noe høy og gir utfordringer med å høre teksten. Melodien er god og folk synger med på et stillere vers.

Bestillingsverk med Le Tekrø

Black Debbath sikrer topp stemning fra start her på Ekeberg, så det er bare å glede seg til resten av festivalen.

«Tons Of Rock» er visstnok et bestillingsverk til årets festival. Ronnie Le Tekrø kommer inn på scenen som gjestegitarist. Noen hyller ham ved å rope navnet hans og applausen er såpass stor at Hegerberg ber om mindre applaus. Le Tekrø må jo spille låta og gjøre seg fortjent til det først. Her drukner også teksten litt. Publikum synger med og roper Tons Of Rock. Le Tekrø kjører på med gitarsolo.

Litt uti låta kommer det en til gitarist inn fra siden. Mannen er vinneren av de 22 gitaristene som har prøvd seg som den lokale Le Tekrø i løpet av Black Debbaths turné. Daniel Jensen fra Horten er kledd i en lang, hvit kappe, rød pavehatt og et stort kors rundt halsen. Vinneren får selvfølgelig også spille solo, før resten av gjengen kommer med på et langt instrumentalparti som avslutter konserten.

Hegerberg takker Kiss for at de spiller på etterpålaget og det ser vi også fram til. Black Debbath sikrer topp stemning fra start her på Ekeberg, så det er bare å glede seg til resten av festivalen.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*