Den siste delfinalen i MGP 2021 – Ukjente artister med solid bakgrunn

MGP 2020 - Ulrikke Brandstorp Foto: Silje Elisabeth Rusti
Vi er kommet til den femte og siste delfinalen i årets Melodi Grand prix. De fire artistene er nok ukjente for de fleste i kongeriket, men de har like fullt en tung musikalsk bakgrunn. Utfallet av konkurransen er åpent.

Det er fire forholdsvis unge utøvere som kommer på scenen førstkommende lørdag i den siste delfinalen i MGP 2021, ca. 20-30 år. «Bestefar» denne lørdagen er den ene i duoen River, Lennart Karlsen på 50 år.  Han har sine musikalske røtter i country, gospel og menighetsmusikk.

Når jeg skriver om tung bakgrunn, så sikter jeg til flere års musikalsk utdanning, kostbare låtskriver-skoler og lang erfaring som musiker og med samarbeidsprosjekter. De fire artistene stiller med musikk i temmelig ulike sjangrer. Dette er vi nå for så vidt blitt vante til i disse delfinalene, men det blir i så måte ikke bare lett for seerne å velge. Du får nå bare bestemme deg i forhold til country, elektropop, bygde-rap/tøysehiphop og en noe avansert, balladepreget låt. Lykke til!

MERIKA - I can’t escape coverart. deltager til siste delfinale i MGP 2021
Foto: Coverart
IMERIKA – I Can’t Escape

Vurdering

IMERIKA – I can’t escape: 3/6Karakter 3

Erika Dahlen kommer fra Orkdal i Trøndelag og går under artisnavnet IMERIKA (Uttales: I’m Erika). Hun er 24 år, og hun er allerede både artist og låtskriver. Bakgrunnen sin har hun fra Liverpool og Paul McCartney-skolen LIPA. Der traff hun sjefen sjøl flere ganger. Han var ved flere anledninger innom og holdt forelesninger, veiledet elevene individuelt og delte ut vitnemål ved avslutningen av studiet. IMERIKA sa til NRK Nitimen at hun utviklet seg under studiet og etablerte en mer strukturert måte å skrive låter på. På akkurat denne låten har hun også samarbeidet med Ben Adams fra gruppen A1. Til opplysning er hun også komponist på den forhåndskvalifiserte finalelåten «Feel Again» med Kaja Rode. I så måte er det fullt mulig å møte seg selv i døra😊

Dette er avansert musikk og en god vokal hvor hun i stemmen får frem den følsomheten som ligger i dette temaet.

Denne låten, «I Can’t Escape», er en sart ballade om følelser rundt det å miste noen. Dette kan gjelde både dødsfall, vennskap og kjærlighetsforhold. Hun synger om at hun kjenner på disse følelsene, og at hun ikke kan rømme fra dem. Dette er avansert musikk og en god vokal hvor hun i stemmen får frem den følsomheten som ligger i dette temaet.
Dessverre tror jeg dette blir en for innviklet sang for det store flertallet av seere. Fremføringen hennes vil nok vekke interesse hos publikum, men jeg tror ikke dette er fengende nok. Personlig mener jeg den andre sangen har en større sjanse i MGP-sammenheng.

Ane.Fin walking in my sleep coverart. deltager til siste delfinale i MGP 2021
Foto: Coverart
Ane. Fin – Walking in my sleep

Vurdering

Ane.Fin – Walking in My Sleep: 4/6Karakter 4

Dette er den andre kvinnelig deltakeren i den siste delfinalen. Hun har også satset mye på musikken, og hun er også både artist, korist og låtskriver. Ane Caroline Finstad (29) tok et drastisk valg før pandemien satte inn. Hun sa opp jobben som assisterende daglig leder på salgskontoret til Peppes Pizza, solgte leiligheten og begynte på låtskriverskolen LIMPI på Lillehammer. Dette er en internasjonal skole med blant annet tilgang til moderne lydstudioer og med opplæring i musikkproduksjon. Her gikk hun et år og lærte å skrive låter, noe som gjorde at hun fikk opp produktiviteten.

[..]jeg tror at den vil gjøre en viss suksess blant det store unge publikummet som ser på, og sånne som meg.

Denne sangen, «Walking in My Sleep», handler om å være til stede i eget liv og våkne opp og ta de nødvendige valgene for å komme videre. Vi må spørre oss selv hvem vi er, og hva vi vil. Det var det hun selv gjorde.
Opptredenen vil bestå av bare henne selv på scenen, men det blir likevel et visuelt show med mye bruk av effekter på skjerm. Musikalsk ligger sangen i elektropop-sjangeren. Det er noe som er fengende med denne låten. Ikke veldig mye, men jeg tror at den vil gjøre en viss suksess blant det store unge publikummet som ser på, og sånne som meg.

TuVeia - Bli med meg på gar’n. deltagere til siste delfinale i MGP 2021
Foto: Coverart
TuVeia – Bli med meg på gar’n

Vurdering

TuVeia – Bli med meg på gar’n: 2/6Karakter 2

Dette er en trio som blant annet består av to tvillingbrødre. Årsaken til at de meldte seg på MGP, var at det skjedde for lite, og at noe måtte gjøres. Det handler på en uhøytidelig måte om livet på en gård, og det er en låt for distriktene. Den passer visstnok også godt med det disse gutta har gjort før. Selv reklamerer de for både kyr, høner og budeier, og på en måte ligger tematikken mellom «bakkar og berg og traktordekk». Sceneshowet vil bestå av mye hopp og sprett og en del folk på scena. De sier selv at dette blir noe nytt, og de utelukker heller ikke noen landbruksmaskiner som en del av showet.

Det rappes både i vers og refreng om både snus, karsk, fenalår etc.

Rent musikalsk er låten i rap-sjangeren. Det rappes både i vers og refreng om både snus, karsk, fenalår etc. I tillegg til et synt-komp i bakgrunnen så har fela en viktig plass.
Beklageligvis har jeg ikke den helt store trua på denne låten, dette selv om den er litt morsom. Riktignok er Senterpartiet i skuddet som aldri før, men om det vil gi denne sangen et løft i MGP, er jeg mer usikker på.

River - Coming home coverart. deltagere til siste delfinale i MGP 2021
Foto: Coverart
River – Coming home

Vurdering

River – Coming home: 4/6Karakter 4

River er en duo bestående av en svigerfar og en svigersønn. Disse to er såpass nært koblet til hverandre at de begge er tømrere, jobber i samme firma og spiller i samme duo. Ellers er de begge også country-frelste. Erobringen av dattera skulle visstnok ha kommet før alt dette😊

Dette er frisk og iørefallende countrymusikk med virkelig gode vokalharmonier.

Denne sangen handler om at det er fint å komme hjem til noe når du har vært ute. Alle har vi en lengsel etter å komme hjem, komme hjem til der vi hører hjemme.
Dette er frisk og iørefallende countrymusikk med virkelig gode vokalharmonier. Som country-låt vil jeg kanskje plassere den i country pop-genren. Den har i alle fall et refreng som sitter noenlunde i øret, og den passer i MGP. Likevel tar det ikke av veldig mye inni meg. Terningen vipper mellom 3 og 4. Ok, jeg får lande på en firer.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*