Dymbrá – Dymbrá (EP)

Bilde av Dymbrá
Foto: Gunnar Björn Gunnarsson

Vurdering

Dymbrá – Dymbrá 5/6Karakter 5
Fin utgivelse fra det lovende islandske bandet Dymbrá

Det gror godt bak de mer kjente islandske navnene som Sigur Ros, Múm og Björk. De tre tenåringene Eir Ólafsdóttir, Nina Solveig Andersen og Eyrún Úa Þorbjörnsdóttir holder til i Reykjavík og er ute med den nydelige og selvtitulerte EPen «Dymbrá». Damene har klassisk bakgrunn og lager fine, stemningsfulle lydbilder ved hjelp av sang, piano, cello, fiolin, fløyte, klokkespill og til og med flaske. Man finner også elektroniske ingredienser i miksen. Dymbra EP cover

En eksperimentell og ungdommelig innfallsvinkel

Damene – eller jentene – er alle tenåringer og har kjent hverandre siden de gikk på barneskolen sammen. De har benyttet seg av det gode musikkskoletilbudet på Island, og selv om de på én måte har  brutt med klassisk musikk, er det vanskelig – og sikkert ikke ønskelig – å ikke høre at de har nettopp den bakgrunnen.

Dymbrá har en eksperimentell og ungdommelig innfallsvinkel til det å lage musikk: Det fins ingen fasit, de har ingen forhåndsbestemte ønsker om hvordan de vil at musikken skal låte. Derfor vil neste utgivelse ha et helt annet uttrykk, ifølge damene sjøl.

«Kolbrá (Koparbláir mánar)»

Den kanskje beste og mest interessante låten på EPen er «Kolbrá (Koparbláir mánar)», som betyr noe sånt som «mørke øyne (kopperblå måner)». Låten starter med et rytmetema hvor Nina Solveig og Eir synger nydelig tostemt over. Etter hvert kommer Eyrún inn med vakkert tverrfløytespill i det som er en utrolig stemningsfull låt. Jeg tenker på de kopperblå månene når jeg hører på den.

Dette minner mye om filmmusikk, der stemningene er vel så viktig som tekst og låtoppbygging i form av vers-refreng-vers.

Det er i det hele tatt musikk man kan få bilder i hodet av, eller sagt på en annen måte: Dette minner mye om filmmusikk, der stemningene er vel så viktig som tekst og låtoppbygging i form av vers-refreng-vers. Når de treffer med stemningene, får i hvert fall jeg gåsehud.

Dette er damer som tar musikken alvorlig, men som samtidig ikke har hastverk. De er unge, de vil framover, men ikke for enhver pris, det skal være givende å lage musikk. De har uansett bygd en god plattform for videre utforsking, og det blir spennende å følge Dymbrá fremover.

Les intervjuet vi gjorde med Dymbrá her.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*