Ida Jenshus på Salt

Foto: Johannes Andersen

Vurdering

Ida Jenshus på Salt 20.08.2020: 4/6Karakter 4
Ida Jenshus kan sies å ha blitt en veteran innenfor norsk Americana. Selv om hun ikke er mer enn 33 år gammel, har hun utgitt seks album siden 2008, der av de tre første platene hennes vant Spellemannsprisen.

Det begynte med at Ida Jenshus vant NRK sin talentkonkurranse Lyden av Lørdag i 2007. Den første plata hennes, Colour.of the Sun, kom I 2008. Det står å lese på siden til Salt på Facebook at Ida Jenshus har hatt over 1000 konserter. Det er med andre ord en svært vant sceneartist med sitt faste band publikum får høre og se denne torsdagskvelden på Salt.

Fra katter til komp

Konserten på Salt er turnéstart.

Jenshus forteller om noen måneders spillepause på grunn av Korona-nedstengningen. Da var hun hos sin mor på Indreøy sammen med sine to katter. Hun spøker om et oppslag i lokalavisa i Steinkjer, der de skrev at Ida bytter ut kattene sine med musikerne til turnéen.

Konserten på Salt er turnéstart, og dagen etter blir det konsert i nettopp Steinkjer. Musikerne hun har med seg i sitt faste band er Alexander Pettersen på gitar og keyboard, Pål Brekkås på Bass, Pål Hausken trommer og perkusjon. Ida selv veksler mellom kassegitar, el-gitar, munnspill og keyboard.

Foto: Johannes Andersen
Inn med det nye

Samspillet er dynamisk og de forskjellige instrumentalpartiene kommer fint frem.

Åtte av de tretten sangene som blir spilt under konserten er henta fra This Day on,  som er det nyeste albumet hennes og som ble utgitt  i 2019. Noen av sangene blir litt vanskelig å skille under konserten. Kanskje litt flere sanger fra de eldre platene hennes hadde gjort at lydbildet ble litt mer variert. Spillemessig er det ingenting å utsette på konserten. Samspillet er dynamisk og de forskjellige instrumentalpartiene kommer fint frem. Utescenen på Salt er fylt med 200 gjester sittende ved bord. Det er fint vær og bra atmosfære under konserten, som varer i nesten 90 minutter.

Flere av låtene strekker seg over fem minutter i lengde, der den lengste – «Rushed Emotions» – er over 12 minutter. Nesten dobbelt så lang som plateversjonen. Alexander Pettersen har mye fint gitarspill her, og låten kan nok sies å være kveldens høydepunkt for undertegnede. Den egentlig forholdsvis rolige og melankolske sangen avsluttes med et langt svevende instrumentalparti som kan få en til å tenke på 70-tallsband som The Allman Brothers Band eller bandet som Emmylou Harris hadde på andre halvdelen av 90-tallet, da uttrykket hennes ble mer atmosfærisk folkrock. Norske Sugarfoot er og et band som har noe av det samme musikalske uttrykket her. De spilte Ida Jenshus med på plata deres Big Sky Country fra 2014.

Kav trøndersk

Det kunne vært morsomt å høre flere sanger på norsk av Ida Jenshus i framtiden.

Etter at de er ferdig med «Rushed Emotions» takker Ida publikum for den beste turnéstarten de har hatt. En annen sang jeg vil trekke fram fra konserten er «Marie (What Happened To The Music?)» fra 2012. På den spiller Ida Jenshus litt munnspill, og man får assosiasjoner til Neil Young rundt Harvest-perioden si, men sangen er også lyden av sensommeren her på Salt med en varm og fyldig lyd fra bandet.

De avslutter så med to ekstranummer, der det ene er «Someone to love» fra plata med samme navn som kom i 2012. Det andre og siste er en sang med hennes første norske tekst. Den skal komme på singel til høsten og er til støtte for veldedighetsorganisasjon som heter Hjem igjen for vanskeligstilte barn. Singelen heter da «Heim igjen». Her kommer munnspillet fram igjen og sangen er rolig visecountry, og trønderdialekten til Ida Jenshus på sangen blir litt uvant å høre etter at hun har sunget 12 sanger på engelsk. Det er vanskelig og unngå og ikke å tenke på Åge Aleksandersen under framføringen her, uten at det er ment negativt.

Det kunne vært morsomt å høre flere sanger på norsk av Ida Jenshus i framtiden. Alt i alt var det en varm og lun konsert Ida Jenshus med bandet sitt ga oss publikum her på Salt en kveld sent i August.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*