Fantastisk Noora Noor på Kongsberg Jazzfestival

Foto: Skjermbilde
Fredag kveld ga Noora Noor en digital konsert på Kongsberg Jazzfestival med et mindre publikum til stede. Dette ble formidlet av Norges største bank, DNB. Banken står bak en hel konsertserie fra festivaler denne sommeren, “DNB festivalsommer fra A til Å.” Disse digitale konsertene blir ledet av programleder Christine Dancke.

Å, for en glede det var å se denne utrolige artisten tilbake! Hun spilte riktignok en live stream-konsert den 16. mai på Newtone Sessions/DigitalScenen Pro, men da var jeg forhindret fra å skrive. Noora Noor har vært borte fra konsertscenen i mange år, og det siste albumet hun ga ut, er fra 2009. Dette var det kritikerroste og virkelig markante albumet Soul Deep, spilt inn i California sammen med den norske gitarvirtuosen Kid Andersen. Han bor der borte og spiller i et bluesband. De laget denne usedvanlig gode plata på tolv dager. Vi hørte flere sanger fra denne i går kveld.

Velkomment comeback

Noora Noor var holdt for å være dronningen av soul i Norge.

Det var nok mange av oss som hadde gledet oss til dette comebacket til Noora Noor. Hun er tross alt holdt for å være dronningen av soul i Norge, og i tidligere år, faktisk også i Skandinavia. Selv hadde jeg en uforglemmelig konsertopplevelse med henne fra Borggården i Trondheim i 2010.

Jeg så også Noora Noor på festivalen “Blues in Hell” for noen få år siden. Da spilte hun i et fullsatt akustisk telt sammen med blant andre bluespianisten Dr. Bekken. Det var da en veldig tynn Noora som møtte oss, og hun sa til meg at hun hadde vært syk. Dette er antakelig forklaringen på at hun har vært borte fra rampelyset så lenge. Responsen fra publikum var imidlertid temmelig stor, og Noora virket direkte overveldet over den mottakelsen hun fikk.

Foto; Skjermbilde
Samspill på sangfronten

Noora Noor er i ferd med å gjøre ferdig sin neste plate.

Nå er heldigvis artisten tilbake for fullt, og hun er i ferd med å gjøre ferdig sin neste plate. Innimellom gjør hun altså noen digitale konserter sammen med sitt temmelig solide band. Jeg har hørt begge konsertene, og det har fungert utmerket!

Særlig er samspillet mellom Noora og koristene interessant. De både ligger vokalt under Noora, er sammen med henne, besvarer hovedvokalen og deltar noen ganger i et rytmisk samspill med henne. Hovedvokalisten har en utrolig kraftig og robust stemme. Hun bruker stemmen sin som et instrument, noe som kommer frem i både de myke og sarte partiene og i de mer intense og kraftfulle delene av låtene. Stemmen hennes passer veldig godt til både musikkstil og personlighet, og spekteret i vokalen er stort. Mimikken kan kanskje noen ganger bli litt sterk sett i forhold til TV-mediet.

Musikken vil jeg i hovedsak betegne som en blanding av soul og funk, men det er et visst innslag av jazz også. Jeg vil si at det var noe mer fremtredende på den første konserten på Newtone Sessions enn det var på den fra Kongsberg Jazzfestival. Jeg vet ikke, men det kan være at det blir et litt større innslag av jazz på den kommende plata; vi får se.

Foto: Skjermbilde
Variert repertoar

Måtte hun stå på mange festivalplakater i de nærmeste årene, både her hjemme og i utlandet!

I alle fall så kreves det en god del for å håndtere dette for musikerne. Jeg sitter med en følelse av at de to i rytmeseksjonen har jazz-bakgrunn. Slagverket driver rytmen, mens bassen ligger imellom og utfyller både rytmisk og med bassganger. Oppå der igjen er det lyden av keyboard og gitar som skaper harmoniene. Disse to musikerne bidrar også med lekende lette toner i solopartier på låtene. Sitat fra Noora: De spiller som guder.

Repertoaret til Noora Noor har jeg litt vanskelig for å plassere på de enkelte plater. Det er lenge siden jeg har gått gjennom disse CD-ene mine. De mest kjente låtene er lette å kjenne igjen, for eksempel funk-låten “What man have done” og den nydelige balladen “Forget what I said” fra Soul Deep. Hun har gitt ut tre fullengdere, og etter det har hun i alle fall kommet med én singel i 2011. I tillegg er det et samarbeid med Mike Scott fra Waterboys og noe deltakelse på andre artisters sanger.

Nå vil det etter hvert komme et nytt album, og jeg regner med at hun spilte litt fra det på disse to konsertene. Det viktigste nå er at Noora Noor virkelig er tilbake og underholder oss igjen. Måtte hun stå på mange festivalplakater i de nærmeste årene, både her hjemme og i utlandet!

Noora Noor Band:

Tracee Meyn – kor

Ingunn Dalland – kor

Eivind Molden Norseng – Gitar

Håkon Rasmussen – Bass

Anders Langset  –  Trommer

Andre Viervoll  –  Keys

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*