Sommerintervju med Bautastein

Foto: Guro Forren Sørensen
I dag er det 6. juli og nasjonaldagen til Komorene og Malawi. I 1699 ble den engelske sjørøverkapteinen Kidd pågrepet på denne dagen. Han ble anklaget for sjørøveri og sendt til England hvor han senere ble hengt. Det er dagen da den amerikanske sanger, gitarist og låtskriver Nanci Griffith ble født for 67 år siden. Rapperen Curtis James Jackson III (50 Cent) ble også født denne dagen for 45 år siden.  På dagen i dag i 1957  møttes John Lennon og Paul McCartney som tenåringer for første gang. Tre år etter ble the Beatles formet. 

Det er også dagen hvor vi har fått svar på årets sommerintervjurekke. I dag er det musiker og låtskriver Rune A. Brennvik fra Bautastein som har besvart våre spørsmål.

Mange av sommerens festivaler og konserter er avlyst, på grunn av pandemien som har herjet rundt i verden de siste månedene. Stengte grenser og restriksjoner. Svært små størrelser på gruppene man kan være i. Fra avlysninger, flyttinger og ingen konserter til sofa-konserter.

Siden vi ikke får gå like mye på konserter og festivaler som vi hadde håpet på denne sommeren, har vi laget en liste med spørsmål som er sendt ut til et bredt utvalg av artister. Det vil komme svar på følgende spørsmålrekke hver mandag i sommer.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/WcgBvNbbWQk» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Bautastein er et folkpop-band fra Sør-Helgeland som startet opp i 2015. Samme år slapp de singelen «Pust inn pust ut». Låta ble liggende på A-lista til NRK P1 i 15 uker, og var en av de mest spilte låtene på NRK radio det året.

I 2019 slapp de tre låter, hvor den ene «Desemberbønn» fikk et helt nydelig cover laget av kunstneren Camilla Orvik. Låtens tekst som også er skrevet av Camilla handler om ventetid på en annen måte en hvordan det er for de som gleder seg.

«Den handler om minner og drømmer fra sitt eget liv og inn i andres. Alle med tap. Utenforskap i en tid med glanset fasade. Og likevel dette ønsket om å få være en del av et varmt fellesskap i en mørk tid mens vi alle sammen venter på lysere tider

På fredag slapp Bautastein singelen «Flik av himmel – smak av jord», også denne gang har Camilla Orvik stått for både kunsten på coveret og tekstskrivingen. «Sangen handler om sterk, men umulig kjærlighet. Et møte mellom to mennesker som ser alle hverandres ansikter – og har et ønske om at troen skal bli sterkere en tvilen.» En fin sang med god tekst, nydelig vokalisering og behagelig melodi.

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/album/54ZENKdVNc7Pu2ND0VycAc» width=»300″ height=»100″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

Har nedstengningen og situasjonen ført til noe positivt for deg eller dere som band?

– Ja, nedtegningen har gitt rom for å konsentrere seg om å lage mer og ny musikk. Vi har hatt et år der vi uansett ville spilt mindre, så bonusen får være at vi ikke har måttet takke nei til for mange oppdrag. I tillegg har det å være litt mer sammen med sine nærmeste vært en god ting.

Hvilken låt har gitt deg mest glede eller energi under nedstengningen?

– «You can call me Al» av Paul Simon. Rett og slett fordi den er passe kul, morsom og har et flott driv…

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/uq-gYOrU8bA» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Kan du nevne tre mest hørte album på din streamingtjeneste akkurat nå?

– Andy Gullahorn » Fault Lines»

– Matthew Perryman Jones «The Waking Hours»

– Indigo Girls «Look Long».

Har du spilt egen eller fulgt noen av konsertene online under nedstengningen. Hvordan var det?

Må bare nevne at vi har så utrolig mange dyktige musikksjeler her i landet. Har fått anledning til å lytte til mange jeg aldri har hørt tidligere og blitt fan.

– Har selv ikke spilt noen konserter under coronatiden som er verdt å nevne, men har fått hørt og sett masse livestreams på diverse digitale scener. Må bare nevne at vi har så utrolig mange dyktige musikksjeler her i landet. Har fått anledning til å lytte til mange jeg aldri har hørt tidligere og blitt fan. Herlig.

Hvilke tre artister/band har vært inspirasjon for deg?

– Hm, denne er ikke enkel. Av det jeg kan komme på i farten er det nok band og artister jeg hørte på i oppveksten som har satt størst spor, men igjen det er utrolig mange. Sånn i farta kommer jeg på AC/DC, Kansas og i mer moderne tid Sleeping at Last. Sistnevnte gir meg akkurat nok avslapning til å havne sånn passe i drømmeland. Vakkert og svært.

Hadde tenkt meg på Rootsfestivalen her hjemme i Brønnøysund først og fremst. En nydelig festival med masse herlig musikk, mennesker og stemning. Festivalen ville også hatt sitt 20-årsjubileum i 2020, men det satte Coronaen en skikkelig stopper for.

Festivalsesongen er avlyst. Hadde du tenkt deg på festival i sommer og hva så du frem til å gjøre og se?

– Hadde tenkt meg på Rootsfestivalen her hjemme i Brønnøysund først og fremst. En nydelig festival med masse herlig musikk, mennesker og stemning. Festivalen ville også hatt sitt 20-årsjubileum i 2020, men det satte Coronaen en skikkelig stopper for. Hvis vi alle bruker hodet og ikke blir sløve på håndhygiene og hvem vi omgås etc så håper jeg vi kan komme til en mer normal hverdag om ikke så altfor lenge. Det ser dessverre ut som om dette vil vare en stund til da, men fingers X. Skulle i utgangspunktet fått med meg 2-3 festivaler til, men det får bli ved neste anledning.

Hva mener du er den beste sommerlåta?

– Oi, her er jeg usikker. Det er så mye digg en vokser opp med som gir gode sommerminner. Jeg tar rennafart og sier «Three Little Birds» med Bob Marley & the Wailers.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/HNBCVM4KbUM» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Hvis du fikk endre et samfunnsproblem akkurat nå, ingen begrensning på midler. Hva ville det vært?

 Det ville helt klart vært å jobbe for å få en verden der alle er inkludert uansett hudfarge, legning eller nasjonalitet.

– Det ville helt klart vært å jobbe for å få en verden der alle er inkludert uansett hudfarge, legning eller nasjonalitet. Det er ennå en lang vei å gå, men en kan aldri gi opp. I tillegg ville det å bevare natur, fauna og mangfold blitt en fanesak. Vi har jo sett under coronatiden at litt mindre tempo og pengejag har vist at kloden kan komme på bedringens vei men da må vi alle bruke hodet riktig. Vi lever i overflod og tar det meste for gitt, mens i motsatt ende av planeten er det helt motsatt. Vektskåla må justeres…

Hvilken musikkvideo må bare ses?

– Er jo glad i det litt minimalistiske, så en riktig vakker låt og video er helt klart «It’s me» av Sara Groves. Rett og slett et nydelig stykke kunst.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/u15Ew-SIz6A» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Hva er det første du skal gjøre når restriksjonene er fullstendig hevet?

– Da skal jeg ut på veien og spille igjen. I tillegg skal jeg dele ut klemmer og vise min takknemlighet over at «Vi sto han av» som vi sier her oppe i nord.

Ta vare på hverandre…

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/artist/18T0o0DsmWR3XrOCypgykN» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*