Fra Ghetto Media til Fredsminister – Ubåt og Pablo er tilbake!

Foto: Steffen Håkensen
I januar 2013 slapp Ubåt sitt debutalbum Ghetto Media. Ti år har gått og nå følger han opp med kameratslig samarbeid med Pablo P og DJ Sjel Jonas. Det nye albumet Fredsminister Del 1 leverer akkurat det du kan forvente av Ubåt og Pablo, pluss enda litt til.

Innen norsk hiphop-kultur er Ubåt en veteran. Du har sikkert fått med deg at han var en del av den legendariske rapgruppa Pen Jakke(!). I 2022 har han hele 30 år under beltet som rapper. For ti år siden slapp han albumet Ghetto Media. LP-en gikk som varmt hvetebrød og ble fort utsolgt i platesjapper rundt om i landet. Nå har han teama opp med kompisen Pablo P og Pen Jakkes DJ Sjel Jonas på dobbeltalbumet Fredsminister.

Pablo P og Ubåt Foto: Steffen Håkensen
Positiv energi

Med sitt universelle budskap om ”kjærlighet på jorda”, sprer de lys, positiv energi, og tar et oppgjør med en bransje som for lengst har glemt hva musikk og kunst egentlig handler om.

Hvis man ser på gjestelista på skiva så er det lett å se at Ubåt og Pablo ønsker å styrke samholdet innen hiphop i Norge. Med seg har de meg seg: Big Wolv, Jester , Skranglebein, Hajoken, Torstein Hyl, God Sort, Profet, Joddski, Simon Alejandro, Martin Massiv, Eggi, Sakte Flyt, Enkidu, Mandaus, SVNR, Drift og TrippiHippiPippi.

Skiva er produsert av Ubåt, men det er også med et pargjesteprodusenter som Soul Theory, Marshtini, og Palla Bee på skiva. Albumet er mastret av Fridtjof Lindeman og slippes på Bakpå Records.

Coverart: Ubåt aka. Stian André Neple
Den rette viben

«Vi kan se at alle disse årene i hip hop har gitt oss en leken men perfeksjonert gutteroms «boom bap», som er godt ankret i Østen-hip hopens gamleskole. Det er mye lyd fra åtti og nittitallet på denne plata. Men den er ikke retro, for vi kommer derfra, så vi har vært flinke til å opprettholde den rette viben» – Ubåt

1. januar 2013 slapp Ubåt debuten sin, 1. januar 2023 slipper han oppfølgeren Fredsminister. Ubåt og Pablo hadde så mye på hjertet at det måtte bli et dobbeltalbum. «Lydbildet er kraftigere og klarere» sier Ubåt. De forteller at de har brukt mer tid på å finne temaer og tørrere metaforer denne gangen. Tekstene er originale og helt særegne for de to. Det lekes med selvironi, men de byr også på mer alvorlige temaer som på sporet «Kjærlighet på jorda».

Foto: Steffen Håkensen
Mixtape-feeling

Siden forrige utgivelse har Ubåt og Pablo jobba med sounden, selv om de har valgt å beholde den litt skitne mixtape-feelingen. På sett og vis er dette fortsettelsen på Ghetto Media, selv om kvaliteten på lyden er har utvikla seg de siste ti årene, er det umulig å ikke kjenne igjen sounden til Ubåt og Pablo.
«Vi har også vært så heldige å få med seg DJ Sjel Jonas fra det tidligere hip hop orkesteret Pen Jakke på skiva. Med sin «platespillerkunst», også kalt cuts, er han med å heve skiva og løfte standarden flere hakk» – Pablo.

Fredsminister har de to rapperne begynt å praktisere mye av det som ble snakket om på Ghetto Media. «Vi er ikke lenger så opptatt av de mørke aspektene ved livet» skyter Ubåt inn. Dette har meditasjon og åndelige øvelser hjulpet dem med. På albumet får vi server Ubåt og Pablo sin versjon av virkeligheten.

Pablo avslutter med: «Vi ønsker med denne plata å inspirere andre mennesker til å stole på seg selv og sin indre stemme».

«MAXKJÆRLIGHET!» – som Ubåt ville sagt det!

Fredsminister Del 1 kan du sjekke ut her:

[iframe style=»border-radius:12px» src=»https://open.spotify.com/embed/album/77M1V83gcu4wqMcbuwpFqz?utm_source=generator» width=»100%» height=»352″ frameBorder=»0″ allowfullscreen=»» allow=»autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture» loading=»lazy»></iframe]

 

.

2 Comments

    • Håper det blir noen konserter utover. Får vi kanskje se Pablo med comeback på Månefestivalen i år? 😀

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*