Fra isolasjon til ”URO” – Ny plate fra Dunderbeist

Pressebilde av Dunderbeist i sort/hvitt
Høsten 2019 reiste det progressive hardrock-bandet Dunderbeist til øya Skåtøy utenfor Kragerø. Miljøbytte og selvpålagt isolasjon førte til at de i dag kan slippe sitt nye album URO.

Tekst: Justus Moe

Siden 2011 har platene til Dunderbeist blitt spilt inn på Ingeberg utenfor Hamar. Med URO ble det dog litt annerledes, og i følge vokalist og låtskriver Torgrim Torve var det tanken på en mer fokusert prosess i ferdigstillingen av albumet som gjorde at bandet pakket sakene sine og reiste.

Vi har bygd oss et fantastisk studio i en gammel grisebinge som vi har spilt inn platene våre i helt siden 2011, men vi har lenge snakka om å reise bort og få litt ro over selve innspillingsprosessen, sier Torve.

Mange av oss har familie og nettverk i og rundt Hamar så det blir alltid mye annet som blander seg inn når vi skal gå inn i den fokuserte sluttfasen. Det å reise til ei øy med kun ferjeforbindelser et par ganger om dagen og få naboer utenfor turistsesongen ga oss et sånt isolerende fokus som vi håpa på. Så vi rigga oss til i min mors atelier med to tilhengere med utstyr og låste døra. Jeg er usikker på om det på noen som helst måte er mulig å høre noen forskjell i sluttresultatet, men der og da mens vi spilte inn føltes det veldig godt og befriende på et vis, fortsetter vokalisten.

Coverart av Dunderbeists skive URO
Foto: Coverart
Åtte låter i kjent Dunderbeist-stil

Låtene vil sine ting og vi må bare si takk og følge etter og prøve å gjøre låtene til sin beste versjon av seg sjøl.

Hedmarkens skoger ble byttet ut med havgløtt, svaberg og brygge. Resultatet ble åtte hardrock-låter i kjent Dunderbeist-stil, som handler om temaer som angst, uro, dårlige kvaliteter og vindskeive sinnsstemninger – alt med norskspråklig innpakning. Tematikken er tidsriktig;  det er nok mange som kan ha kjent på tilsvarende tanker samtidig som at Dunderbeist gikk inn i sin egen isolasjon på grunn av pandemien. Selv legger ikke Torve skjul på at han også bruker av egen erfaring når han skriver låter til bandet

Det blir jo alltid sånn at jeg henter ut ting fra mitt eget liv enten det er overdrivelser eller underdrivelser av forskjellige observasjoner og tanker jeg gjør meg i veien mot ei ferdig plate så ja, det kan man vel si, sier han, men understreker at til syvende og sist er det låten som er sjefen.

Vi lar alltid låtskissene være det som setter tonen for hvor vi vil lyrisk sett så vi kan jo skylde på låtene selv som dro de i den retningen det er blitt på den plata her. Vi pleier å sette opp en slags prosjektskisse på hvor vi vil med låtene og tekstene før vi setter i gang en sånn prosess, som et slags grunnlag vi kan hente ut ideer fra når vi trenger det, men det hører med til sjeldenhetene at det havner så mye fra disse inn i den ferdige plata. Låtene vil sine ting og vi må bare si takk og følge etter og prøve å gjøre låtene til sin beste versjon av seg sjøl. Uansett så cheesy og selvrealiserende det enn høres ut, gliser Torve.

Lengter etter å spille live igjen

Vi har noen hemmelige og hyggelige meganyheter som vi vil si noe mer om lengre ut på vårparten

Uro slippes på alle digitale plattformer i dag 16. april, og den vil etter hvert også komme ut på vinyl. Platen er en oppfølger til EP-en Tvilja fra 2017 og albumet Hyklere fra 2015.
Med ny plate ute håper bandet at det snart blir muligheter for å spille live igjen, selv om det kanskje kan ta litt tid før det skjer.

Ikke stort å gjøre så mye med egentlig. Vi skulle jo slippe denne plata i fjor, men utsatte den av opplagte grunner. Så det er egentlig ikke så mye annet å gjøre enn å lage mer musikk og det gjør vi til gangs. Vi har noen hemmelige og hyggelige meganyheter som vi vil si noe mer om lengre ut på vårparten, lokker Torve med og legger til;

Vi har alltid satt veldig pris på å få spille låtene våre for folk og ikke minst henge ut og snakke sammen etterpå så det gleder vi oss ekstremt mye til. Det er jo det ultimate formatet for musikken vi lager og platene blir bare en slags kanal for live opplevelsen. Vi har følt oss litt halvspist det siste året med at folk bare har kunnet få inn det vi kommer med fra to høyttalere og ikke en diger PA, avslutter Torve.

Dunderbeist består av Torve på vokal, Fredrik Ryberg og Ronny Flissundet på gitar, Kristian Liljan på bass og John Birkeland Hansen på trommer.

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/album/1zKwW0UtLlMNFR3BfU4JJq» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*