Göttemia: 20 år med faenskap og moro

Pressebilde
– Jeg tror trikset for å overleve er å gjøre akkurat hva faen man vil og drite i alle andre, sier Laurits Mosseby i albumaktuelle Göttemia som nylig slapp albumet Other Uplifting Music About Noble Men på Tonehjulet Kräftpest og Fucking North Pole Records.

Other Uplifting Music About Noble Men er en fest av en rock’n’roll-punkskive, hvor ironien og humoren sitter like løst som riffene. Bandet er ekte og uforfalska, og det er ganske så gøyal underholdning å høre på. At de kan hardcore- og punkhistorien skader heller ikke. Her er hva de kan fortelle om den nye skiva, om agg mot både den politiske høyre- og venstresiden, viktigheten av å lære seg å leve med all verdens ulike mennesker og om vennskap som aldri ruster.

 

Göttemia feirer 20 år. Hva er det som har holdt dere i gang gjennom alle disse årene?

– Det er alltid noe man skulle ha gjort som vi ikke har rukket å få gjort ennå. I løpet av de 20 årene har vi opplevd en emo-bølge, poppunk-bølge og nå den apatiske ironi-punken. Alle banda forsvant like fort som de kom. Jeg tror trikset for å overleve er å gjøre akkurat hva faen man vil og drite i alle andre. Da Christer Jensen slutta var egentlig planen å gi seg, hvor mange rockeband har byttet vokalist med stort hell? Vi hadde da øvd som trio i nesten et år og hadde en konsert booket som vi nektet å avlyse i trass. Da tok vi med vår gamle venn Ricky som side-kick og co-vokalist. Ricky kunne alle sangene og er en helt strålende gubbe, så på den turen til Holmestrand ble det plutselig hyggelig å dra på tur igjen. Da tenkte vi «fuck it» og gikk rett i studio og tok opp Trigger Happy Fat Family. Så lenge ting er gøy og vi er de folka vi er i bandet nå så ser jeg ingen grunn til å gi seg. Det handler ikke om hvor mange som liker oss eller hva noen andre tenker.

Det har med rette blitt hevdet at all musikk og tekst er politisk, ingenting er apolitisk. Hvilket ståsted kommer Göttemia fra?

– Göttemia er et band med føttene plantet langt ute på venstresiden og vi har noen politiske sanger – som «Norway 2019», «Working Class», «Bush is Just Another Name For Cunt». Vi kommer fra bygda, en bygd der det var ekstremt mye hverdagsrasisme, noe vi alltid har hatet og skreket høyt om. Da vi etter hvert begynte å turnere i utlandet og møtte det politisk korrekte venstrevridde miljøet ble det også helt tett for oss.

Vi kommer fra bygda, en bygd der det var ekstremt mye hverdagsrasisme, noe vi alltid har hatet og skreket høyt om

Fire ungdommer fra bygda møter antifa i Berlin liksom. Dessuten ser vi på polariseringen i samfunnet med gru. En av de positive tingene med å bo i en liten by er at man må møte folk som er ganske forskjellige fra en selv om man vil finne på noe. Vårt fokus har heller vært å være politisk ukorrekt, forstår de ikke ironien i låtene våre får de seile sin egen sjø.

Fortell om kjærligheten til Tistedal, Østfold og distrikts-Norge.

– Skal vi heller kalle det distrikts-Europa? Man spiller aldri døllere konserter enn de man spiller i hovedsteder. Vi liker oss best på mindre plasser. Folk er mer seg sjøl, på godt og vondt. Tistedal har vi ingen kjærlighet for, «Tistedal Boogie» er en hatsang, haha.

Fortell litt om bakgrunnen for albumtittelen Other Uplifting Music About Noble Men og hva dere ville uttrykke med det.

– Det var et ønske om å ha en tittel som lignet litt på Talking Heads More Songs About Buildings And Food, Leonard Cohens Songs of Love and Hate, Happy Daggers More Songs Of Shame. Det var også en plan om å få det til å ligne på OMFUG (CBGB), Country Bluegrass Blues and Other Music For Uplifting Gormandizers, men det dreit seg litt. Resultatet ble ingen av delene og en platetittel ingen husker.

For første gang gjør Rolf Gjesdal hovedvokal på en låt på denne skiva med låten «Slow Motion Suicide.» Fortell om den låten og hans vokal.

– «Slow Motion Suicide» er en sang om de kompisene man har som aldri får ut fingeren, som bare sitter der og roter seg inn i ræva miljøer med såkalte venner som ikke vil en godt.

Hvorfor satt det så langt inne å ta center stage på scenen?

– Rolf er en fyr som aldri har vist noe interesse for å synge i det hele tatt, så vi har liksom ikke tenkt på det. Eneste grunnen til at han synger er at Laurits hadde mistet stemmen i studio. Vi fikk ganske bakoversveis da han satt i gang, for det ble jo veldig fint.

Teksten til «Look At You Now» er skrevet av Jesse Tomlinson. Fortell litt om hvem han er og hans bidrag.

– Jesse er en kamerat fra Water Town i Sør Dakota, da han bodde der var han en hardt arbeidende musiker som turnerte USA rundt med noen dritfete band som het Chooglin og The Midnight Evils. Chooglin var på Europaturne i ca 2010, der møtte han en dame og han flyttet til Halden. Nå for tiden spiller han i bandet The Good Time Barbeque Blues Band med Roy og Rolf fra Göttemia samt Casper Støten.

Det er på tide at gubbeveldet forsvinner snart, nå har vi herja og vært rasshøl i gud vet hvor lang tid

Deres tidligere medlem Magnus Nymo gjester på skiva. Si litt om han og hans bidrag til Uplifting Music About Noble Men.

– Magnus har de siste årene bodd i Irland der han har satt seg veldig inn i folkemusikk, både irsk og norsk. Jeg har alltid digga fele og særlig bratsj i rock: John Cale, Warren Ellis f.eks. Så da spurte vi om han ikke kunne legge litt fele. Han spiller på «Look At You Now» og «Nils Gunnar Lie.» Nå har Magnus flyttet tilbake til Norge, så da blir det litt fart i punkrockbandene hans Regn og Fork. Fork og Göttemia skal på ny Europa-turne i april 2023.

Albumet ble til under pandemien.  Hvilke spor har epidemien og den medfølgende unntakstilstand satt på albumet?

– Da vi ble sittende fast hjemme så var det ikke så mye annet å gjøre enn å lage låter, vi fikk også etter hvert øvd mye. Vi fikk spilt inn to album under pandemien, begge med Hans Uhre på Berby Herregård i Halden. Dette er den første av dem, den neste er nok mer preget av lockdown. Skiva ble tatt opp for nesten to år siden, men pga. kø i platetrykk, mangel på råvarer etc., så tok det veldig lang tid.

Tre noble menn har fått tilegnet egne låter på skiva. Si litt om disse karene, hva som gjør at de fortjener egne trudelutter og hva som kjennetegner lydsporene.

– Alle sangene handler om menn, hvor noble de er, vet vi ikke. Apan (Rolf) har to hyllester. «Fatshaming» og «Life Of A Colossus» er en hyllest til oss sjæl. «Post Ejaculation Depression» handler om hvor fæle menn kan være for fem minutter med “glede”. Det er på tide at gubbeveldet forsvinner snart, nå har vi herja og vært rasshøl i gud vet hvor lang tid.

Pressebilde
Kan dere si litt om disse låtene:
«Udo Dirkschneider»

– Udo Dirkschneider, vokalist i Accept er Ricky Julians store helt. Sangen handler om at han sitter på Wacken og koser seg med pils og Udo, men så ringer folk og maser på han om masse trivielt piss.

«Nils Gunnar Lie»

– Råkul type! Låta handler mest om ting Ricky vil få gjort før han dør.

«Guy Penrod»

– Predikant fra USA. Det virkelige livs Righteous Gemstones. Ekkel type.

Fortell om forholdet til fettskam.

– Vi syntes det var en morsom ide om Ricky som den eneste tynne i Göttemia i en sang om fete folk.

Si litt om forholdet til romerske helter og sterke menn.

– Jeg har en stor fasinasjon for hvor jævlig ræva menneskeheten kan være og hvor galt det kan gå når stormannsgalskapen tar over. Der er jo Caligula, Nero, Tiberius osv. gode kandidater til å være rævaest!

Are Lian har regissert video til «Neurotic.» Fortell om ham, videoen og den utvalgte låten.

– Are Lian dukket opp da Laurits kjørte en solo-streamingkonsert under lockdown. Han viste meg noen animasjonsvideoer han holdt på med og vi fikk god kontakt. Han har lagd alle videoene vi har sluppet fra nye plata. Are er en bra kar med et hjerte av gull!

Siden sist har dere også fått Fucking North Pole Records med på laget. Fortell om hvordan det kom til og hvordan det har endret de interne gemakker.

– Robert er en helt glimrende type som gjør ekstremt mye for rockenorge. Vi har gitt ut Lucky Malice, The Monotrons og siste plata vår i samarbeid med han og vårt eget selskap Tonehjulet Kräftpest.

Kan dere til slutt velge fem favorittlåter hver fra 2022.
Ricky:

Rammstein – Dicke Titten 

Tater Andersson- Kanke En Dritt

Tater Andersson- Jeg Tror På Romvesener

OFF!- War Above Los Angeles

Viagra boys- Aint No Thief

Laurits:

The Monotrons – Resist Or Resign

Tony Molina – Dont Be Far

Pelicat – Ava

The Christians – Shitfaced

Tater Andersen – I Tilfelle Jeg Setter Seil, Har Jeg Spart På Et Tungt Anger

Roy:

OFF! – War Above Los Angeles 

Aromatic Ooze – Questgiver

Freedumb – Heavy Steps

Nödutgang For Mark – Pikk

Mokri – Burning

Rolf Gjersdal:

Ingemars – Alt Fær Dæ

Ingemars – Huldra På Skogen

Ingemars – Den Gamle Grinda

Ingemars – Hæffer Skær Vi Slærve og Skravle

Ingemars – Gi Mæ Håp Gi Mæ Tro

 

Patrick Elstad (trekkspill):

Orchis Simia – Un Reflejo En La Mirada

Patrick Elstad – Patrick Elstad Theme

Göttemia – Slow Motion Suicide

Albert Albertsen – Sveler

Freedumb – Heavy Steps

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*