Intervju med Liza Vassilieva om avlyst ESC og planene fremover

Liza Vasailieva live fra ESC. Foto: Cato Ingebrigtsen
Foto: Cato Ingebrigtsen

Norsk-russiske  Liza Vassilieva gjorde den bragden å komme seg helt til sølvfinalen i årets Melodi Grand Prix-finale, men denne pandemien har selvsagt også ødelagt for artisten fra Kirkenes. Uventet nok har hun likevel fått et nytt og morsomt oppdrag.

Denne konkurransen skaper glede i en utfordrende tid, og den er i stand til å bringe folk sammen på en veldig fin måte.

Liza Vassilieva er både artist, låtskriver og kulturarbeider. I tillegg har hun fått et nytt oppdrag i løpet av de siste ukene. Hun har vært jurymedlem i flere alternative Eurovision Song Contest-sendinger og avstemminger i Europa. På den måten har hun gjort seg kjent med alle de 41 låtene som skulle bli presentert i den internasjonale finalen i Rotterdam nå på lørdag. Hun sier at hun aldri tidligere har satt seg så godt inn i hver eneste sang i en Eurovision-finale. Dette synes hun har vært gøy, og hun mener at det også har skapt en entusiasme rundt ESC-finalen selv om den ble avlyst. Hun fremhever videre at denne konkurransen skaper glede i en utfordrende tid, og at den er i stand til å bringe folk sammen på en veldig fin måte. «Veldig synd at Eurovision Song Contest ble avlyst, men det viktigste er at alle er trygge og friske», sier hun.

Liza Vasailieva live fra ESC. Foto: Cato Ingebrigtsen
Foto: Cato Ingebrigtsen
Du var en ukjent og noe uerfaren artist da du ble med i MGP. Hvordan var det å gå ut på ei så stor scene i Trondheim med flere dansere og gjøre et show?

Jeg opplevde denne kvelden i Trondheim som et magisk og uforglemmelig eventyr. Det var uten tvil det beste øyeblikket i mitt liv.

– Det var stort! Og ikke bare selve showet, men hele forberedelsesprosessen. Det å få jobbe med så flinke dansere, et så kreativt kostyme-team og ikke minst  så dyktige folk på scenografi, var helt fantastisk. Det var hardt arbeid, men utrolig spennende og lærerikt. Jeg øvde masse på koreografien i månedene før finalen; trente på å synge mens jeg jogget. Det var mange ting å konsentrere seg om samtidig når man skulle stå på scenen: sangteksten, melodien, koreografien, hvilket kamera man skulle se i og ikke minst huske å slappe av og kose seg på scenen. Det var litt kaos, men det var det beste kaoset man kunne ønske seg. Jeg opplevde denne kvelden i Trondheim som et magisk og uforglemmelig eventyr. Dette var uten tvil det beste øyeblikket i mitt liv.

Liza Vasailieva live fra ESC. Foto: Cato Ingebrigtsen
Foto: Cato Ingebrigtsen
Hva har skjedd med deg som artist etter denne MGP-finalen?

– Etter MGP-finalen hadde jeg planer om å lage flere låter og gi ut ny musikk. I tillegg fikk jeg tilbud om flere festivaljobber i sommer. Men så, midt i alt dette, kom koronarestriksjonene, og mye av dette ble satt på vent. Jeg rakk å ha en liveopptreden under Finnmarksløpet før ting stoppet opp. De andre festivaljobbene ble enten utsatt til senere på året eller avlyst.

En del låtskriver-camper som jeg hadde tenkt å delta på, ble også avlyst. Jeg ser imidlertid at flere og flere har begynt å ha låtskriver-sessions «online», og jeg mener det er noe jeg bør satse mer på. Jeg sliter for tiden litt med produktiviteten, men tror jeg skal klare å få laget noe jeg er fornøyd med.        Den største suksessen jeg har hatt som låtskriver, er at den veldig populære sørkoreanske jentegruppa TWICE, ga ut en sang som jeg hadde vært med på å lage, «Eyes Eyes Eyes.»

En annen og artig ting som skjedde, var at jeg fikk sende inn et pauseinnslag til ESC Norway sin alternative Eurovision-finale. Denne ble «streamet» på Facebook for noen uker siden.

Mange artister gjør nå konserter «online» på Internett. Er dette aktuelt for deg?

– Ja, absolutt, «online»-konserter høres kjempespennende ut! Jeg har fått forespørsler om å være med på en online-konsert, men jeg har ikke hatt instrumenter til å fremføre noe «live.» Jeg måtte i så fall ha mekket i stand et instrumental-track digitalt, men dette tar litt tid, så nå har jeg lyst til å få meg et keyboard slik at jeg kan være litt bedre forberedt til neste gang det blir aktuelt.

Du arbeider i Barentssekretariatet i Kirkenes og da med ungdomssamarbeid over landegrensene. Hva har skjedd der under denne «lockdown-fasen?»

– Nedstengningen har selvsagt satt sine spor også på Barentssamarbeidet. Kontakten på tvers av grensene har blitt begrenset til digitale møter. Planlagte aktiviteter og fysiske møter er blitt satt på vent. Heldigvis har sekretariatet åpnet for mer digitaliserte prosjektløsninger.

Hva kommer til å bli hovedsatsingen din fremover? Blir det som artist, låtskriver eller begge deler?

– Den store drømmen har alltid vært å bli artist, så planen er å fokusere mest på det i tiden fremover. Samtidig tror jeg det er både sunt og gøy å gjøre litt av begge deler.

Du kan se kveldens Eurovision Song Contest på NRK

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*