Singelslipp og en turnéhistorie fra Ask Carol

Foto: Stian Andersen
Oslo/Tynset-baserte Ask Carol var på turné når korona-viruset spredte seg i verden. Les historien deres og sjekk ut deres nye singel «Run With You», som er ute i dag.

Duoen Ask Carol har holdt det gående siden 2016, og består av Ask Thorsønn Borgen fra Trondheim og Karoline Strømshoved fra Tynset. De beskriver musikken sin som «nordic grungy indie-rock-alt-pop» som kan sende tankene i retning band og artister som The Kills, Jack White, Yeahs Yeah Yeahs, og til og med mer poppa artister som Twenty One Pilots, The XX og Lana Del Rey.

Med to gitarer, trommer og fuzz-synth, er Ask Carol et band som mestrer multitaskingens kunst. De to har gitt ut rikelig med musikk siden oppstarten, og gir i dag ut «Run With You», deres første singel i 2020.

Ny mening

«Run With You» er skrevet, spilt inn, og produsert av bandet selv på Auma og mikset av Matt Dyson fra legendariske Village Studios (Bob Dylan, Fleetwood Mac, Lady Gaga m.fl) i Los Angeles. Det er en fengende poplåt som kombinerer nostalgiske nikk til disco-æraen med røffe gitarer og store harmonier.

En fengende poplåt som kombinerer nostalgiske nikk til disco-æraen med røffe gitarer og store harmonier.

Låten ble skrevet før pandemien traff verden, og handlet i følge Ask Carol selv om «følelsen av ønske å komme seg vekk, vekk fra problemer, sorger og hemmeligheter, før det er for sent..» Med den nåværende korona-situasjonen har låten fått en litt annen betydning for bandet.

Ask Carol har spilt mye rundt om i verden siden oppstarten, blant annet i Sør-Korea, Japan, USA, og Fillipinene. De har gjestet den prestisjetunge festivalen SXSW to ganger. Da viruset brøt ut, var de utenlands og på turné i Fillipinene, og så fort de landet i Norge ble de satt i karantene på Auma. Nå føler bandet at «Run With You» representerer «lengselen etter å å kunne stikke av, dra bort, drømme seg bort, i en tid hvor vi alle er nødt til å være hjemme.»

Carol har sendt oss en flott skildring av hvordan deres seneste turnè utartet seg og hvordan de spesielle globale omstendighetene påvirket det hele. Sjekk ut dette nedenfor, og sjekk for all del ut låta «Run With You»!

Vulkanutbrudd, korona, og usikkerhet

Følgende tekst er sendt til disharmoni fra bandet selv. Tekst: Karoline Strømshoved

Tiden i januar/februar var veldig spesiell. I januar var vi på den store musikk-konferansen NAMM i Los Angeles da vi så vidt begynte å høre nyheter om koronaviruset samtidig som vi fikk også høre om vulkanutbrudd på Filippinene. På dette tidspunktet var det allerede bestemt at vi skulle på turné i Manila i februar og vi hadde avtaler med lokale arrangører/booking, men det var veldig vanskelig å vite om det lot seg gjøre. Vi fulgte spent med på nyhetene hver dag om vulkanutbrudd, korona og så plutselig om raketter avfyrt fra Iran. Da vi stod på Gardermoen visste vi knapt om flyet skulle gå. Flere flyselskap kansellerte, men Qatar flydde fortsatt til Manila. Dermed ble det turné.

Da vi stod på Gardermoen visste vi knapt om flyet skulle gå.

Jeg (Karoline AKA Carol, vokalist og gitarist) er halvt Filippinsk (halvt norsk) og har derfor familie og slekt på Filippinene som kunne holde oss noe oppdatert på situasjonen med vulkanutbrudd og korona. Dette er også årsaken til at vi har spilt konserter på Filippinene tidligere og at en god del av følgerne våre er derfra.

Vi kom oss trygt fram til Manila, og jeg (Carol) hadde hyppig kontakt med booking-manager. Konserter ble stadig flyttet på, avlyst, og byttet om på. Den første konserten vi skulle ha på Rizal Park Open Air Auditorium, en konsertscene som rommer mellom 1000-2000 mennesker, måtte flyttes ut i parken på grunn av korona-tiltak, men dette visste vi heller ikke før vi ankom området. Det viste seg å bli en fin løsning, med masse folk. Vet ikke hvor mange det kan ha vært, men i tillegg til de som hadde planlagt å komme på konsert var det også nå masse folk som fikk det med seg fordi det var i parken og ikke i Open Air Auditorium. Vil i hvert fall tro det var 1000 mennesker der, muligens mange fler.

Foto: Alexandre Bouche
Ta det som det kommer

Siden vi har spilt i Filippinene tidligere, har vi lært at man må ta alt med en klype salt og ta ting som det kommer. Man vet ikke hvordan ting blir før man står på scenen, men dette gjør jo alt litt mere spennende, haha. Til å begynne med kunne det se ut som om det kom til å bare bli fem konserter på grunn av kanselleringer osv., men det det dukket opp mere. Det endte opp med å bli to konserter i Rizal Park, den første med 1000 mennesker og den andre på konsertscenen med over 1000 mennesker og TV-sending.

«Menneske-safari», det er det vi liker og det som gjør turnelivet og reiser så spennende.

Det er også veldig populært med kjøpesenter-konserter i Filippinene, og kjøpesentrene der er ikke som i Norge. De er enorme, og folk befinner seg ofte inne på disse på grunn av den intense varmen ute. Dette ble første gangen vi gjorde denne type konserter, men vi gjorde tre slike på en dag. Det må ha vært noe av det mest hektiske vi har vært med på, men utrolig moro. Her var det mye mennesker, aner ikke hvor mange det kan ha vært.

Ellers spilte vi på to rockeklubber. Den ene var på Route 196, en mere «skitten» og pønka klubb, mens den andre en større klubb i Makati (rikmanns-område i Manila) som het Upperhouse. Den siste var en utrolig fin scene, men må si at vi kanskje trivdes bedre på de litt mindre og skitnere klubbene og i parken, kjøpesenteret med all slags folk. «Menneske-safari», det er det vi liker og det som gjør turnélivet og reising så spennende. Vi gjorde også en mer akustisk café-konsert, med mange andre artister på Buku Buku Cafe. Det var veldig moro. Vi gjorde også TV-opptreden på EuroTV. Sjefen i TV-kanalen inviterte oss hjem på litt filippinsk brennevin før sending, det var spennende siden programlederen var ganske så i farta da sendingen startet og brukte solbriller. Alt i alt gikk turneen over all forventing. Skulle lite til for at hele turneen kunne ha blitt avlyst, men vi fikk masse nye følgere og strålende tilbakemelding fra publikum. Mange lurer allerede på om vi kommer tilbake snart. Til tross for en noe strabasiøs, spent planlegging av turneen, ble det til slutt 8 vellykkede konserter og en TV-opptreden.

Foto: Alexandre Bouche
Hjemme igjen og veien videre

Kontrasten ble veldig stor da vi kom tilbake fra millionbyen Manila og havnet i karantene på Auma i Østerdalen med 125 innbyggere. Vi skulle egentlig møte en produsent og plateselskap i LA i april, men nå bruker vi heller tiden til å jobbe med vår første fulllengder som vi planlegger å gi ut tidlig 2021 og en rekke singler. Låta vi slipper i dag, «Run With You», skrev vi før korona-tiden og handlet i utgangspunktet om følelsen av ønske å komme seg vekk, vekk fra problemer, sorger og hemmeligheter, før det er for sent. Etter den spesielle situasjonen vi alle har havnet i, har kanskje låten fått en litt annen betydning for oss. Når vi hører på den nå, føler vi at den mer representerer lengselen etter å kunne stikke av, dra bort, drømme seg bort, i en tid hvor vi alle er nødt til å være hjemme.

Ting skjer selv om konserter og festivaler må ligge litt på vent en stund. Vi kan love masse ny musikk!

Nå har Ask Carol også blitt invitert inn i et nytt prosjekt om musikk i koronatiden av en filmskaperen/dokumentarskaperen Daniel Lir fra Los Angeles. Daniel Lir møtte vi LA for et par år siden og det var helt uventet å skulle bli invitert inn i dette prosjektet . Det blir spennende å se om dette blir plukket opp.

Vi også nettopp hatt et møte med fire produsenter over Zoom i hagen på Auma, hvor vi har spilt for dem. Internettet går fortsatt tregt før fibernettet kommer, det var ikke alt som gikk like bra, men tekniske utfordringer må man regne med. Haha.

Kort sagt: ting skjer selv om konserter og festivaler må ligge litt på vent en stund. Vi kan love masse ny musikk!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*