Joddski – Livet E For Kort

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

Vurdering

Joddski – Livet E For Kort: 6/6Karakter 6
Ytterst få av oss får muligheten til å skrive vår egen nekrolog. Jørgen Nordeng slipper nå ‘Livet E for kort’ og markerer med det slutten på Joddski.

For et utall år siden begynte Jørgen Nordeng å lage musikk. Nå er det slutt for Joddskis del. Dette markeres med farvel, gravøl, takketaler, og alt som hører med.

Samme dag som Livet E For Kort slapp holdt også Joddski en avskjedskonsert på Blå. Hvordan det gikk kan du lese mer om i vår anmeldelse her.

En umulig oppgave

Første gang jeg hørte gjennom albumet var jeg kanskje ute i grått og kaldt vær, men det som faktisk fikk meg til å fryse var musikken.

Joddski og medvirkende oppsummerte et liv og en karrière på 54 minutter. Når vi nå skal oppsummere disse ned til en enkel anmeldelse og et tall mellom 1 og 6, blir det ingen enkel oppgave. Livet E For Kort er en hel opplevelse å lytte til, og fortjener mer hyllest enn hva man får plass til i en anmeldelse man forventer at folk skal lese ferdig.

Albumet kan godt beskrives som en nekrolog eller takketale, men det vi virkelig får er en historietime. Første gang jeg hørte gjennom albumet var jeg kanskje ute i grått og kaldt vær, men det som faktisk fikk meg til å fryse var musikken. Nordeng og hans medskyldige gir oss historien om Joddski, om Jørgen, og om livet. Vi får høre om de som mistet sitt, og de som så vidt klarte seg.

Korte og uforutsigbare liv

Albumet åpner med «Toppen av Karlsøy», med Joddski alene på vokal. Her ønskes vi velkommen til slutten, og får noen gode åpningsord for plata. Med denne åpningen får vi også høre hvordan “Livet E For Kort”. Gjennom plata får vi høre hvor nært hovedmannen selv har vært avgrunnen. Joddski kan nok ikke skryte på seg en avstand til narkotika gjennom historien, men dette er også en epoke som nå er slutt.

Ingen vet hva morgendagen egentlig bringer, og dette er noe Jørgen Nordeng av alle har kjent mye på.

K.M. Myrlands «Æ Breinn Mett Lys I Begga Einann» får også en oppfrisker, med Joddski og relevante referanser. Det var nettopp «Begge Enda» som satte liv i dette konseptet. Med innspilling, begravelser og Terje Nilsens dødsfall fikk Jørgen Nordeng åpenbaringen om hvor kort livet egentlig er. Også under innspillingen av de andre låtene på plata viste livet hvor mye som kan skje på en gang. Her fikk de oppleve både alvorlig sykdom og en barnefødsel.

Joddski om sisteplata: «- Jeg tok med meg en gjeng av mine beste venner, musikalsk og ellers, og dro til hippie-øya Karlsøy, hvor vi låste oss inn i kirka ei helg og skapte grunnlaget for det som skulle bli Livet e for kort.» Foto: Jan-Morten Bjørnbakk
Begravelsestaler

Her settes det også lys på hvor mye Joddski har gjort for alle.

En begravelse ville det ikke vært uten taler fra andre, og her serveres de på rekke og rad. Først ut er Lyset med «Velkommen», som forteller om hvordan Joddski har gjort verden til et bedre sted. Teksten er så rørende at selv Lyset må stoppe opp og hente seg inn.

Neste takketale ut er «Tale v/Familien», og kommer fra Jan Steigen fra Tungtvann. Her settes det også lys på hvor mye Joddski har gjort for alle, og hvor hardt han har vært villig til å jobbe for å oppnå sine mål. Hvordan Joddski alltid har vært der for de som trengte ham, og at det nå er «familiens tur» til å bære han videre.

Mats Dawg og RSP holder også egne takketaler, med respektivt «Sånn» og «Gravøl». Også her får vi påpekt hvor mye Joddski har betydd for artistene, og hvor uforutsigbart livet egentlig er. Ingen vet hva morgendagen egentlig bringer, og dette er noe Jørgen Nordeng av alle har kjent mye på.

Takk

Albumets siste låt er passende nok «Takk» hvor Joddski igjen er alene på vokal.

Albumets siste låt er passende nok «Takk» hvor Joddski igjen er alene på vokal. Her kommer Nordengs egen takketale. Joddski begynner fra begynnelsen, eller 1988 iallefall, og takker alle som har vært med, alle som har hjulpet til, alle som har tatt en sjanse og satset på seg. Av alle sporene på Livet E For Kort blir nok den 13 minutter lange låta den vanskeligste å si noe om. Det er en takketale på sitt reneste, og bør sees nettopp slik.

Selv om et fåtall av sporene har energien og punchen til å ende opp blant mine topp ti låter i år, er det først og fremst sammensetningen som gjør dette albumet til det mesterverket det er. Livet E For Kort er en solid samling gode låter, som sammen skaper en fantastisk albumopplevelse. Hvis du enda ikke har åpnet musikk-appen din og trykket play, finner du hele albumet i Spotify-vinduet under. Mine ord vil aldri kunne gi deg den samme opplevelsen og feelingen som Joddski trekker frem, men dette har vært et forsøk.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*