Jørgen Nordeng har fått Alf Prøysens Ærespris for 2020

Foto: Frank Michaelsen
Prøysenprisene er tre norske priser som deles ut til «meget anerkjente kunstnere innen forskjellige sjangre». De tre prisene er Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris. Prisvinnerne tildeles en sølvplakett og 25 000 kroner.

På fredag ble det kjent at rapperen Jørgen Nordeng (Jørg1) har fått Alf Prøysens Ærespris for 2020. Mannen som har bakgrunn fra Tungtvann og også er kjent under artistnavnet Joddski, har vært sentral i norsk hiphop i over 20 år. I juryens begrunnelse står det bl.a. dette: «Han har en tydelig stemme og en flow som er særegen. Vi mener han fortjener heder og ære for det han har gjort for norskspråklig musikk og for å bevise at det å satse på det som var en smal sjanger kan flytte grenser og skape rom for nye kunstneriske uttrykk».

Det er første gangen prisen blir delt ut til en hiphop-artist, og nå er Jørgen Nordeng i samme selskap som bl.a. Erik Bye, Ole Paus, Arthur Arntzen og DumDum Boys. Vi tok en kjapp prat med den nybakte prisvinneren.

Gratulerer med Alf Prøysens Ærespris! Hvor stort er det å få en så prestisjetung pris?

– Det er kjempestort å få en pris som henger så høyt og som har mer med det kunstneriske å gjøre enn salgstall og tidsånd. Det er også en ekstremt eksklusiv klubb å komme inn i. Det er ikke hvilke som helst folk som har fått den før meg.

Hva betyr prisen for hiphop som sjanger?

– At hiphop blir tatt på alvor er veldig viktig. Da vi begynte ble ikke sjangeren tatt seriøst i det hele tatt. Det var f.eks. ikke en egen klasse i Spellemannprisen for hiphop. Nå har det blitt den nye pop-musikken med artister som Karpe og Lars Vaular i spissen. Det som er kult er at jeg får den som første rapper uten at jeg har hits, selger spesielt mye eller blir spilt mye på radio. Jeg betegner meg som en smalere artist, og på tross av det fikk jeg prisen. Det er en fin bekreftelse for hiphop som sjanger. Det er også fint at man får lov til å bli voksen i sjangeren.

Betyr det noe spesielt at du er den tredje nordlendingen som får den?

– Jeg har ikke bare vært litt nordnorsk i det jeg har gjort, jeg har vært utprega nordnorsk og spilt tungt på det.  Å være i samme selskap som Terje Nilsen og legenden Arthur Arntzen er derfor en stor ære.

«Hoda fra nord de kjenn koden»

Ligger det en ambivalens i å motta en pris fra det mer etablerte musikk-Norge?

– Ikke i det hele tatt. Da Tungtvann kom på banen fikk vi raskt anerkjennelse og da kunne det føles som om folk bare slengte seg på et tog uten å helt skjønne hva dette dreide seg om. Sånn føles det ikke nå lenger.

Etter at du fikk prisen takka du band som The Aller Værste! og Kjøtt på Facebook-siden din. Si litt om hva de bandene har betydd for tekstene dine.

– Da jeg begynte å rappe var det noe man gjorde på engelsk. I motsetning til mange av mine samtidige rappere, har jeg vokst opp med første generasjon norsk punk som Kjøtt og The Aller Værste! Senere kom Jokke, Raga Rockers og DumDum Boys. Disse bandene knakk koden for å skrive rocktekster på norsk. Jeg lot meg inspirere stort av det, men også av litteraturen til Ingvar Ambjørnsen og Morten Jørgensens bok «Sennepslegionen». Jeg har mer til felles med dem enn med 17 år gamle rappere.

Har du noe forhold til Alf Prøysen sine tekster og musikk?

– Når man er såpass gammel som jeg, går det ikke an å ikke ha det. Jeg husker Kanutten og Romeo Clive fra barne-tv og selvsagt barnesangene til Prøysen. Han lagde også mer politiske og satiriske ting. Han var en nybrottsmann, ingen gjorde det han gjorde på den tiden. Sangen «Forfatterjubileum» handler om mye av det samme som låten min «Den vanskelige tida». Jeg trodde jeg hadde funnet på noe nytt og lurt, men Prøysen synger om akkurat det samme: Det holder ikke å bare være flink til det man gjør, man må også utlevere privatlivet sitt. Vi har også omtalt bygdedyret og det med å være sånn midt mellom by og bygd, så jeg vil si at det går ei linje fra Prøysen til Joddski.

Er det én låt du har laget som passer spesielt godt for anledningen?

– Helt klart låten «Takk» fra den siste Joddski-plata Livet e for kort. Den passer veldig godt i denne sammenhengen, og den burde strengt tatt vært takketalen til prisen.

Les mer om Prøysenprisene her.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*