Julekalender 2018, Luke 21 – Susanna

Foto: Anne Valeur

Det er 21. desember og bak dagens luke er det Susanna som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Kristopher Schau.

Til årets julekalender har vi stilt 24 norske artister den samme spørsmålsrekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist. Artisten som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens den som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. Låtene som nevnes finner du i spillelisten på bunnen av saken. 

Den unike produsenten, komponisten, tekstforfatteren og vokalisten Susanna er nok mest kjent for sine særegne tolkninger av gamle låter. Med «Go Dig My Grave», som vi tidligere omtalte som en skattekiste, har hun hele 12 album i bagasjen. Allerede i februar ligger hennes 13. album «Garden of Earthly Delights» klart.  Albumet er opprinnelig et bestillingsverk hun gjorde for Vossajazz i 2017. Låta City of Hope, som ble sluppet tidligere i høst er en av smakebitene fra det kommende albumet, en fin indikasjon på hva vi har i vente. Noe vi ikke kan la være å glede oss til!

 

Hva fikk deg til å starte med musikk, hvilken låt mener du representerer dette best?

– Jeg vokste opp med musikk, har alltid sunget og foretrukket musikk fremfor alt annet i livet, så det er vanskelig å si eksakt når jeg startet med musikk. Jolene med Dolly Parton hørte jeg når jeg var 5-6 år, en fantastisk låt med såre undertoner. Denne har jeg også gjort en egen versjon av i duoen Susanna and the Magical Orchestra.

Si litt om veien mot din sjangerretning, har du en låt som passer denne beskrivelsen?

Å finne sin stemme og plass i den musikalske verden tar tid, jeg ble tidlig opptatt av å forsøke å finne min stemme.

– Å finne sin stemme og plass i den musikalske verden tar tid, jeg ble tidlig opptatt av å forsøke å finne min stemme. På veien har jeg hermet, kopiert og lært utrolig mye. Nina Simone har inspirert meg om igjen og om igjen over en lang periode, i sin evne til å gjøre andres sanger til sine. På 60-tallet sang hun både gamle klassikere og helt nye låter av sine samtidige, blant annet Who Knows Where The Time Goes’ av Sandy Denny.

Du kommer hjem, har hatt en drittdag, setter deg i sofaen og setter på låta: …

– Da ville jeg satt på Daniel’med Bat For Lashes. En utrolig drivende og oppløftende låt.

Det er juletid og veldig mange har jo en favorittlåt i den anledningen, hva er din?

– Have Yourself A Merry Little Christmas med Ella Fitzgerald fra hennes A Swinging Christmas. Ultra fine klassikere i ekstremt nydelige arrangementer.

Hvilken låt og hvorfor hadde den reddet verden fra en undergang?

– Jeg tror musikk har helende krefter, men om det finnes én låt som kan redde verden fra  undergang stiller jeg meg tvilende til. Personlig har jeg stor glede av Laura Marlings musikk, hun er en utrolig bra låtskriver. Velger meg What He Wrote for denne spillelisten.

Har du en favorittlåt utenfor din egen genre, eller på utsiden av egen komfortsone?

– Ja, det er klart – jeg hører på mange ulike sjangre. Liker godt Get Ur Freak On med Missy Elliot.

Hvilken låt ville du hørt på månen?

– Helt klart My Moon My Man’med Feist.

Om du kunne velge hvilken som helst artist å synge en duo med, hvilken artist hadde du valgt og hvilken låt skulle dere covret?

– Tror det måtte bli Beck, og vi skulle gjøre Don’t Give Up av Peter Gabriel.

Spørsmål fra Kristopher Schau: «Hvilken favorittlåt har du fra Peru? 

–  Svaret mitt til Kristoffer Schau: «Jeg kjenner dessverre ikke noe musikk fra Peru, som jeg kan komme på. Det føles jo veldig ignorant og det er kanskje typisk oss her i vesten (ja jeg tror det gjelder flere enn meg, hehe). Ser at jeg har 76 lyttere i Peru, så jeg burde absolutt sjekke ut musikk derfra. Om du, eller andre har tips, tar jeg gjerne i mot!”

Susannas eget spørsmål i denne julekalenderen: «Hva har du hørt live i 2018 som har gjort inntrykk på deg?»

Hennes svar på eget spørsmål: «Jeg har hørt Lost Girls (med Jenny Hval og Håvard Volden) to ganger, og det var to helt ulike men veldig gode opplevelser. Anbefales på det sterkeste!»

Hva er årets låt for deg?

– Mange fine kandidater i år, men tror det må bli I Wanna Dance With You Again med Band of Gold. Herlig album også.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*