Julekalender 2019, Luke 12 – Charlotte Qvale

Foto: Julia Naglestad
I dag er det Charlotte Qvale som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Dingo Dangerous.

Til årets julekalender har vi stilt 25 artister/band den samme spørsmåls-rekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist/band. De som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens de som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det. 

Charlotte Qvale er født i Akureyri på Nord-Island og oppvokst i Mandal i Sør-Norge. Hun forelsket seg i musikken gjennom et 101 år gammelt piano fra Petterøe’s Tobakkfabrikk, som foreldrene ga henne da hun var syv år. Hun lærte seg selv å spille og fant fort ut at dette var «hennes greie».

Hun debuterte med albumet Fire Dance With Me i 2014, hvorpå tre av singlene fra albumet var spillelistet på NRK P3 i til sammen 52 uker. I tillegg til å være soloartist er Charlotte en del av musikkollektivet VIGGO og har også hatt noen samarbeid med Marthe Wulff, som albumet Senk dine hvite vinger med den «kontroversielle» julesang-hiten «Vi feirer jul» i 2014.

Etter en nødvendig pause vendte Charlotte tilbake som soloartist for fullt i fjor sommer, og i september slapp hun låta «Turn On The Light» i samarbeid med produsentduoen TRXD. Denne ble fulgt opp med den nedstrippet live studioinnspilling av 2018-hiten «OSLO (gets cold this time of year)» nå i november.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/TsI51y3zNY0″ frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?

– Hele dette året har vært viktig. Etter en forholdsvis lang solo-pause bestemte jeg meg for å tråkke CQ-gassen i bånn uten å se meg tilbake, og det funket. Jeg har utgitt singler ganske non stop, og koser meg veldig mye med å lage låter om dagen. En slags milepæl er det så klart at Thomas Eriksen, min produsent og venn gjennom ganske mange år, har flyttet til LA for en lengre periode. Det var tårevått for min del. Men han har lovet å komme tilbake, dessuten har hans fravær ledet meg inn i andre hyggelige musikalske bekjentskap, som for eksempel mitt samarbeid med TRXD.

Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?

– Marte Wulff, så klart. Tapper miljøforkjemper, fabelaktig artist og generelt favorittmenneske. Og Bon Iver. Og Solange. Det kunne blitt saker.

Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?

– Åh. Jeg liker sånne problemstillinger så lenge de er imaginære, setter ofte opp valgscenarier for meg selv; hva ville jeg spist hvis jeg måtte velge én matrett resten av mitt liv og så videre.

– Åh. Jeg liker sånne problemstillinger så lenge de er imaginære, setter ofte opp valgscenarier for meg selv; hva ville jeg spist hvis jeg måtte velge én matrett resten av mitt liv og så videre.  Men for å svare på spørsmålet: 22, A Million med Bon Iver. Selv om det smerter å velge bort andre favoritter, jeg er glad jeg slipper å velge på ordentlig.

Hvilken låttekst ligger nærmest ditt politiske syn?

– «People Have The Power» med Patti Smith gir god gjenklang i meg.

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/track/4GbnjrrobeVLCl1FQ5C0OY» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

Har du tips til et nytt band du har troa på?

– Jeg liker Moyka. Hos henne skinte en tydelig identitet gjennom ved første lytt, husker jeg at jeg tenkte.

Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år?

– [..] spilte jeg den i stua til Silje Nordlien, som jeg har skrevet den sammen med, stua var stappfull av kjente og ukjente, det var heftig, følte de kunne kjenne ånden min (pusten, ikke spiriten) når jeg sang, det var ganske tett.

– Jeg har stort sett sett innsiden av studio i år, og skal først ut og spille skikkelig i 2020, noe jeg gleder meg sprengmye til. Men jeg skal spille «OSLO (gets cold this time of year)», låta vi slapp i november i fjor, i noen intime settinger nå i vinter, og det er egentlig det jeg liker aller best. Under slippet i fjor spilte jeg den i stua til Silje Nordlien, som jeg har skrevet den sammen med, stua var stappfull av kjente og ukjente, det var heftig, følte de kunne kjenne ånden min (pusten, ikke spiriten) når jeg sang, det var ganske tett.

Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.

– Hadde vært deilig om Angelo Badalamenti hadde giddet å lage noe Twin Peaks-aktig for et skilled jazzensemble, så hadde jeg kanskje orket å le av den igjen.

Årets beste publikum?

– Som sagt er det i 2020 jeg blir å finne på en livescene som soloartist igjen, men jeg er ganske sikker på at publikum på Krøsset, hvor Marte W og jeg og det rimelig ålreite bandet vårt spiller alternativ julekonsert i desember kommer til å utmerke seg positivt.

Hva er årets låt for deg?

– Den er ikke av året, men den er årets låt for meg siden jeg har vært besatt både av serien den er med i og av selve låta: «Cold Little Heart» med Michael Kiwanuka.

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/nOubjLM9Cbc» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]

Spørsmål fra Dingo Dangerous: Hvilken 5 artister/musikere har inspirert deg mye?

– Björk, David Bowie, Bon Iver, Michael Jackson og Feist. Det er jo en broket forsamling, ser jeg. Fordi det er helt utrolig vanskelig å velge. Vi er velsignet med en overveldende musikkhistorie, så dette føles nesten helt random, samtidig som alle disse fem er artister som virkelig har betydd mye for meg.

Charlotte Qvale sitt spørsmål til annen artist i denne julekalenderen. «Vil du helst ha en milliard streams og null kred, eller 50 000 streams og Spellemann? Jeg er klar over at man kan få begge deler, men dette er altså valgmulighetene jeg serverer». (Hvem som får spørsmålet kan du lese om i luke 19).

Hva er din spilleliste akkurat nå?

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/playlist/7Lf432auQ1BHK1IIzZgmWn» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*