I dag er det Ane Bjerkan som har besvart spørsmålene våre. Dagens artistspørsmål kommer fra Hanne Kolstø.
Til årets julekalender har vi stilt 25 artister/band den samme spørsmåls-rekken, samt gitt et felles oppdrag om å lage et spørsmål som ble sendt videre til en annen artist/band. De som fikk spørsmålet fikk vite hvem som hadde stilt det, mens de som stilte spørsmålet ikke vet hvem som fikk det.
Tidligere i år slapp Ane Bjerkan Songs for Jirka på Pisco Records. Ep’en baserer seg på vokal og indisk harmonum, og er vakker, mørk og skjelvende. Herligheten inneholder fire låter der tre er mer nedstrippede poplåter. Den siste – folketonen «Ulvekirkevisa» – kommer fra Hitra i Trønderlag og skal opprinnelig ha blitt laget av sogneprest Rasmus Rosling.
– Jeg har alltid synes det er noe magisk over melodien, nå har jeg sunget den i over ti år og den har blitt en del av meg, sier Ane Bjerkan.
Songs for Jirka ble spilt inn i en hytte utenfor byen Tábor i Tsjekkia sammen med tekniker David Zeman. Den er en hyllest til forestillingsevnen og har fått sitt navn etter slottseieren Jiri Vydra, som inviterte henne til å spille sin første solokonsert med vokal og harmonum.
Kunsttrykket i lydbildet og den forførende kraften i hver eneste låt bidrar til det uimotståelige suget som i hvert fall jeg kjenner på. Om du liker det vakre, skjøre og mystiske nedstrippende pop-landskapet, passer det Ane Bjerkan gjør meget godt. Følgende musikkvideo av «Cherry Blossoms» fra debutalbumet Nothing but Cherry Blossoms fom Now On fra 2017, er heller ikke en dårlig start.
[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/anj1xZMqWdE» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]
Hva har vært det viktigste som har skjedd for deg innen musikk i år?
– I januar spilte jeg inn EP’en Songs for Jirka sammen med David Zeman på et øde sted hvor hans band har en hytte og et studio i Tsjekkia. Noen uker senere ble EP’en mikset og mastret, før den ble gitt ut på Pisco Records i mars. Det føltes så godt å gjøre prosessen på den måten, å gi ut noe som man er tett på i tid. Det ga meg et fraspark inn i året.
Du skal holde støttekonsert for klimaet, hvilke artister ville du hatt med på scenen?
Patti Smith er en type spirituell leder vi trenger nå, så hun skulle snakket, sunget og lest dikt.
– Patti Smith er en type spirituell leder vi trenger nå, så hun skulle snakket, sunget og lest dikt. I tillegg har Bjørk og Laurie Anderson frie roller med musikk, kostymer, det visuelle og det tekniske. Et par barnekor ville også vært naturlig, sammen med en saktedansende red brigade fra Extinction Rebellion.
Armageddonscenario; to uker igjen. Hvilken plate tror du at du ville hørt mest på?
– Talk Talk – Spirit of Eden. Resten av tiden ville jeg satset på noe dansbart.
Hvilken låttekst ligger nærmest ditt politiske syn?
Det burde vært en låt som forener klimasak, feminisme og klassekamp, men jeg har ikke funnet den ennå.
– Det burde vært en låt som forener klimasak, feminisme og klassekamp, men jeg har ikke funnet den ennå. På en turné i mars spilte vi «Mother» av Idles hver dag i bilen, teksten er blant annet “Sexual violence doesn’t start and end with rape / It starts in our books and behind our school gates / Men are scared women will laugh in their face / Whereas women are scared it’s their lives men will take”?
Jeg har lest i et intervju at den er inspirert av et sitat av en av mine helter, fortfatteren Margareth Atwood; “Men are afraid that women will laugh at them. Women are afraid that men will kill them.”
– Så lager jeg ofte rar stemning med å prøve og lære venner Kloden er syk. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gjør det, men hjertet mitt knuses av å høre barn synge og snakke om at de tar innover seg det som er oss voksnes ansvar. Så jeg vil knuse andres hjerte også.
Har du tips til et nytt band du har troa på?
– From Scratch, kul gjeng. Forøvrig har jeg tro på at det tar tid å finne noe som har dybde.
Om du må velge en, hva er din eller deres mest minneverdige spillejobb i år?
– På Fjellparkfestivalen spilte vi med fullt band på hovedscenen i kveldssola, med både trommis og ekstra perkusjonist for anledningen. Jeg har spilt mye alene på stille steder det siste året, så det var smukt å kunne danse uten det indiske harmoniumet jeg ofte spiller på og kjenne synth-bassen kile under beina.
Grevinnen og hovmesteren skal få ny versjon akkompagnert av live-musikk. Du får bestemme artisten.
– Geir Sundstøl.
Årets beste publikum?
– David og Veronika fra det tsjekkiske bandet Kalle. Vi har vært på turné sammen både i vår og høst, i tillegg til at de har arrangert konserter utenom de turnéene og jeg spilte i deres bryllup. De har sett omkring tyve konserter og vinner også årets tålmodighetspris.
[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/oDXJEMjboVk» frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe]
Hva er årets låt for deg?
– En av låtene på den nye Nick Cave-skiva, kanskje «Bright Horses».
Spørsmål fra Hanne Kolstø: Korleis trur du verda ser ut om 40 år?
– Jeg kan ikke spå fremtiden, men jeg antar (det åpenbare) at verden preges av klimakrise og mennesker som er fortvilte over at vi ikke klarte å snu kurs i tide. Mindre vann, mindre mat, migrasjonsstrømmer og en farligere verden å leve i, både på grunn av uenighet, (større) økonomisk ulikhet og en større sjanse for ulykker (hilsen FN). Jeg tror på Arne Johan Vetlesens teorier for hvorfor vi ikke engasjerer oss mer i de viktigste spørsmålene i vår tid, men jeg håper på en indre revolusjon, som også musikken kan være et virkemiddel for å oppnå.
Ane Bjerkans spørsmål til en annen artist i denne julekalenderen: «Hva er ditt yndingsband fra Øst-Europa»? (Hvem som får spørsmålet kan du lese om i luke 21).
Hva er din spilleliste akkurat nå?
[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/playlist/0pG0yZ9WyeL5kIWnc9rRTY» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]
Vær den første til å kommentere