Legendene i Vader leverte et helstøpt show på Union Scene

Vader live på Union Scene
Vader (PL) på Union Scene. Foto: Ørjan H Kollstrøm
VADER har vært aktive siden 1983 og ga ut sitt sekstende album, De Profundis, i fjor. Fredag gjestet de polske heltene Union Scene i Drammen for å spille låter fra hele sin karriere. Med seg på veien hadde de Hate (PL), Thy Disease (PL) og The Noctambulant (US).

Vurdering

Vader på Union Scene 16.09.22 4/6Karakter 4

Kvelden starter med The Noctambulant fra Jacksonville i Florida. Kvelden var bandets siste på denne turneen og de fikk den utakknemlige oppgaven det er å varme opp et glissent publikum. Bandet gjordet det de kunne for å trekke folk inn i salen, med sin egen versjon av melodisk black metal ispedd et snev av sørstatsrock. Det ble aldri helt som bandet ønsket, men det stod nok mest på utfordringene med å være første band ut for kvelden.

The Noctambulant live på Union Scene
Black metal med sørstatspreg – The Noctambulant (US) på Union Scene. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Thy Disease

Deretter fulgte Kraków-baserte Thy Disease opp kvelden. Bandet kan karakteriseres som et industrielt metallband der tekstene oftest omhandler nihilisme, apokalypse og krig. Bandet, som ble dannet i 1999, har medlemmer som tidligere spilte i band som blant annet Behemoth, Skeptic, og Crionics. Thy Disease som spilte låter fra store deler av katalogen sin, og var langt heldigere med publikumsoppmøtet. Mellom hvert growl og blastbeat var det bare store smil å se fra scenen, og stor stemning blant publikum.

Thy Disease varmer opp for Vader på Union Scene
Thy Disease (PL) ga jernet på Union Scene. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Hate

Siste band ut før Vader skulle få innta scenen var legendariske Hate. Bandet har holdt det gående siden 1991 – først med mer death metal og senere med mer stemningsfull black metal. Hate leverer akkurat det de skal – tøff og hard metal uten mye publikumsfrieri. Den store mengden av polske tilskuere i salen tok til tider av og skapte mye liv i salen.

Hate varmer opp for Vader på Union Scene
Hate (PL) leverte på det fansen ønsket på Union Scene. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Vader

I løpet av de snart førti årene Vader har holdt det gående ser det ut til at de ikke har mistet et snev av musikalsk intensitet. De er synkroniserte gjennom hver blastbeat og gjør akkurat det som skal til (og kanskje enda litt mer) for at fansen er fornøyde. Det meste av settet deres er naturlig nok raskt, med mørk og ond estetikk, men absolutt ikke uten publikumsfrieri og sjarm.

Vader live på Union Scene
Vader (PL) med låter fra store deler av karrieren. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Demonisk metal

Vader spiller låter som spenner seg over åtte av utgivelsene sine, og kvelden er nesten som å regne som et «best of»-show, der de starter settet med «Vicious Circle» og fortsetter rett inn i «Triumph of Death». For de som var usikre på om bandet fortsatt evner å fremstå som demoniske og blasfemiske såpass langt inn i karrieren, så kan publikum skrive under på at det gjør de så absolutt. De holder koken, og mere til!

«Dziekuje!»
Vader live på Union Scene
God atmosfære på Union Scene under Vader-konserten. Foto: Ørjan H Kollstrøm

Når det er sagt så sper Vader også på med mer mellomstemte, groovy låter som for eksempel «What Color Is Your Blood». Bandet trives fortsatt veldig godt i øyeblikkene som oppstår på scenen, og mellom band og publikum. «Thank you, dziekuje», kan man høre en begeistret Piotr Wiwczarek melde mellom flere av låtene. Han er siste gjenværende originalmedlem i bandet, og setter helt klart pris på det å kunne få spille bare en drøy meter ifra sine fans.

Det gjør godt å se et band som holder seg såpass godt, så langt ut i en suksessfull karriere, og Union Scene kunne stille med godlyd også denne kvelden.

 • Vicious Circle
 • Triumph Of Death
 • Silent Empire
 • Blood of Kingu
 • Shock And Awe
 • What Color Is Your Blood?
 • Chaos
 • Black to the Blind
 • Epitaph
 • Wings
 • Dark Age
 • Sothis
 • Carnal
 • Cold Demons

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*