Miniportrettet: Baphy

Baphy (Foto: Willy Larsen)
Black metal-artisten Baphy er singelaktuell i disse dager, og vi har i den anledning tatt en liten prat med henne i vårt studio.

Baphy er soloprosjektet til Thea Ossum. 29-åringen er bosatt i Råde og har holdt på med musikk siden tenårene. Hun prøvde seg på litt forskjellige instrumenter under oppveksten. Til slutt endte hun opp med å legge sin elsk på trommer, og la etter hvert ned mye tid og innsats på å bli en dyktig trommis. Hun skrev også egne tekster, og spilte bl.a. i punkeband. Rundt 2021/2022 fant hun så ut at hun ville begynne med «skriking» hvor hun også kunne få brukt tekstene sine på en litt annen måte innenfor metal.

Thea Ossum lærte seg å lage musikk med programmet Logic, og ettersom hun koste seg med denne prosessen ble neste steg å starte sitt eget soloprosjekt.

Thea Ossum lærte seg å lage musikk med programmet Logic, og ettersom hun koste seg med denne prosessen ble neste steg å starte sitt eget soloprosjekt. Det ble et vaskekte «one-woman show», tungt inspirert av en av pionérene innen sjangeren, nemlig Burzum. Ossum poengterer at hun på ingen måte støtter politikken eller personen bak det legendariske enmannsprosjektet, men at musikken er «for bra til å boikottes» av den grunn. Det er for øvrig forfriskende å høre at det fortsatt finnes musikere og andre kreative sjeler der ute som faktisk klarer å skille person fra kunst, all den tid dette virker å bli vanskeligere og vanskeligere i dagens polariserte samfunn.

Musikken er skapt med egen vokal, sammen med egenprodusert instrumental ved hjelp av fysiske instrumenter kombinert med tidligere nevnte Logic, mens hun har fått bistand med miksing og mastring.

Baphy (Foto: Willy Larsen)
Backpiece av Baphomet

Navnevalget Baphy kom for øvrig som en naturlig konsekvens av at Thea har en imponerende «backpiece» (omfattende tatovering på ryggen) av den paganistiske og okkulte skikkelsen Baphomet, som hun påbegynte tilbake i 2020, og som fortsatt ikke er komplett.

Artisten forteller at liveopptredener alltid har vært hennes greie, og hun digger energien hun får når hun opptrer foran et publikum.

Baphy planlegger også konserter etterhvert, og vil da stille med livemusikere på scenen. Gitarist og bassist er allerede hanket inn med øvingsoppstart straks forestående. Hun tar da med seg trommesett og mikrofon «front and center» på scenen for å formidle musikken sin, samt connecte med de i salen. Artisten forteller at liveopptredener alltid har vært hennes greie, og hun digger energien hun får når hun opptrer foran et publikum. «Kontakten med publikum gir så mye mer enn bare å lage og spille musikken,» som hun sier.

Kombinasjonen av å «skrike folk opp i ansiktet» og spille trommer gleder hun seg veldig til, samtidig som enkelte av låtene sannsynligvis vil være uten trommer, slik at Thea kan fokusere på vokalrollen og dermed få muligheten til å bevege seg litt rundt på scenen som ren vokalist. Første planlagte konsert vil trolig foregå til høsten i Moss, men flere potensielle gigs, også i Oslo, er i pipelinen. En fremtidig opptreden på Infernofestivalen er også en av de store målsetningene hennes fremover, og vi ser ikke bort fra at det ønsket kan gå i oppfyllelse.

Baphy (Foto: Willy Larsen)
Debutalbumet straks ute

Thea er for øvrig straks ferdig med å fullføre skrivingen av låtene til sitt første album, som da vil bli et konseptalbum. Hun utelukker ikke at hun muligens vil trenge litt mer musikalsk bistand fra andre for å få på plass alle bitene som trengs til et slikt konseptalbum, som etter planen skal være klart til å bli gitt ut på eget label i løpet av høsten.

Men som Thea selv sier: «Hvis du først skal banne – gjør det i kjærka!»

Hun har allerede rukket å gi ut to singler, og i likhet med hennes forrige singel, «Alt du har elsket ligger i snøen» vil starten av konseptalbumet være mer atmosfærisk og stemningsfullt før det drar seg til etterhvert, selv om lydbildet vil være litt annerledes.

Den ferske singelen «Kristent Blod» ble passende nok gitt ut på langfredag, og er en kritikk av kristendommen og dens ledere, som har forårsaket mye lidelse opp gjennom tidene. Å gi ut en slik black metal-låt på en av kristendommens viktigste dager kan selvfølgelig virke provoserende på enkelte. Men som Thea selv sier: «Hvis du først skal banne – gjør det i kjærka!»

Baphy (Foto: Willy Larsen)
Religionkritiske holdninger

Allerede før låtslipp har artisten mottatt enkelte meldinger fra personer som ikke var så begeistret for timing og låt-tematikk, men Thea bryr seg ikke nevneverdig om det.

Hun er sterkt kritisk til kristendommen, og har sterke meninger om bl.a. religiøs manipulasjon og skremselspropaganda. Likevel er ikke det kommende albumet fylt opp av utelukkende anti-religiøse tekster. Artisten har med alderen etterhvert kommet til erkjennelsen at det er helt greit å gi uttrykk for sine egne meninger, og er heller ikke lenger redd for å lufte meningene sine offentlig.

Hun er sterkt kritisk til kristendommen, og har sterke meninger om bl.a. religiøs manipulasjon og skremselspropaganda.

Hun er glad for «friheten til å kunne brøle ut akkurat det hun mener» og mener at metalmiljøet fortsatt er mer åpent og fritt enn mange andre miljøer. Samtidig som det jo heller ikke er veldig uvanlig å inneha religionskritiske holdninger i dette miljøet.

Fokuset på makt og penger samt kvinnesynet i de religiøse miljøene er også aspekter hun tar sterk avstand fra, både personlig og gjennom musikken sin.

Baphy (Foto: Willy Larsen)
Kommende dokumentar

I likhet med mange andre ikke-religiøse personer, etterspørres det også i Theas hode begrunnelser på hvorfor man på død og liv må være religiøs for å kunne bli definert som «en god person». Dette er jo velkjent tankegods blant mange ateistiske og sekulære tenkere opp gjennom historien. Dessverre er det alt for mange religiøse som i «det herrens år» 2024 fortsatt forfekter det forkvaklede menneskesynet om at en ikke-troende person umulig kan ha god moral og etikk.

Thea fotfølges også av et lite kameracrew som i disse dager gjør opptak til en kommende dokumentar

Thea fotfølges også av et lite kameracrew som i disse dager gjør opptak til en kommende dokumentar som er tenkt vist frem bl.a. på Vega Scene om ikke så alt for lenge, så hold øynene åpne for denne dokumentaren.

Som en av relativt få kvinner i sjangeren ser vi frem til å se og høre mer fra Baphy i fremtiden!

Sjekk ut hennes nye singel «Kristent blod» på Spotify:

 

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*