Mørke og kulde på Orgivm Satanicvm III

Afsky på Orgivm Satanicvm III. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Årets første helg ble en bekmørk og kald affære – akkurat som man ønsket når metalfestivalen Orgivm Satanicvm III bød opp til fest på Parkteatret i Oslo 5. og 6. januar i år. Med navn som Marduk og 1349 var det liten tvil om at helgen kom til å levere dyster og ond metal!

Orgivm Satanicvm avholdt den første inkarnasjonen av festivalen tilbake i 2019, men fikk som alt annet en bråstopp med pandemien. Årets utgave var uten tvil en etterlengtet retur for festivalen, og Parkteatret var preget av dunkel belysning og masse engasjerte metalfans. Summingen i rommet vitnet om en gjeng som virkelig var klar for en heidundrende festival, og det var levnet lite tvil om at festivalen ville levere.

Jordsjuk

Deres første live opptreden har allerede blitt sagnomsust før de i det hele tatt hadde gått av scenen.

Allerede med første første band ble den utsolgte salen revet ut av drivende samtaler og kastet ut i et beksvart mørke. Jordsjuk, som består av Renton, Mannevond og Sagstad, som har bakgrunn fra band som Urgehal, Sarkom, Nattverd, Koldbrann og Djevel bød på bestialsk musikalsk fordervelse. Allerede fem minutter inn i konserten begynner tankene å fare til om dette kunne være den store åpenbaringen på festivalen. Deres første live opptreden har allerede blitt sagnomsust før de i det hele tatt hadde gått av scenen. Det er liten tvil om at publikum vil ha mer av Jordsjuk!

Eternity tok over scenen og gjøv løs med speed metal som fikk gulvet til å riste. Rett og slett et live-monster av høy klasse.

Jordsjuk på Orgivm Satanicvm III. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Norge elsker dansk avsky

Afsky har spilt i Norge ved mange anledninger, og har vist seg å være et band som publikum har trukket til sitt sorte hjerte.

Ole Luk har siden 2015 styrt danske Afsky med stødig hånd. Soloprosjektet ble startet opp mens han fortsatt var en del av Solbrud, men har vokst seg såpass stor på kort tid at Afsky nå er Ole sitt hovedprosjekt. Afsky har spilt i Norge ved mange anledninger, og har vist seg å være et band som publikum har trukket til sitt sorte hjerte. Det er absolutt ikke uten grunn – bandets miks av black metal, folk og doom gir Afsky sitt sorgtyngede uttrykk en slagkraft som vi i Norge kan kjenne litt igjen hos tungvektere som Djevel og Vemod.

Tips! Husk å få med dere Afsky (sammen med Heimland og Messier 16) på Salt 12. Mars! 

Etter det slagkraftige settet til Afsky var det funeral doom som tok over rommet. Britene i Esoteric leverte seig, atmosfærisk doom.

Afsky og Ole Luk skåler med publikumet på Orgivm Satanicvm III. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Svenske headlinere som vil minne deg på at du skal dø

Som et av største black metal-bandene for tiden ga de publikum akkurat det de kunne forvente.

Marduk. Det er ikke så mye mer å si om denne gjengen. Dersom du har lest så langt i denne artikkelen så er det nok mer enn sannsynlig at du kjenner meget godt til denne gjengen. Som et av største black metal-bandene for tiden ga de publikum akkurat det de kunne forvente. De leverte et sett som var like hardt, ukompromissløst og rått som da de startet opp tilbake i 1990.

Man kunne kanskje forville seg inn i tanker om at Parkteatret kanskje ville være litt for intim for en festival av dette slaget, men innimellom konsertene kunne man meske seg med god drikke, generøst med merch og ikke minst overvære en spesialkuratert kunstutstilling med noen utvalgte verk av Elias Forberg.

Marduk laget et rent helvete på Orgivm Satanicvm III, heldigvis. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Djevelkulturell åpning

Øregangene ble fylt med brutale riff, illsint vokal og et totalt blasfemisk mørke. Akkurat som bestilt!

Dag to ble sparket i gang av norske Djevelkult. Bandet karakteriserer seg selv som en kult av mørke, kaos og blasfemi, som er imot både mennesker og Gud. Mørkt ble det i alle fall når bandet som ble startet av Dødsherre Xarim, kjent fra blant annet Blodhemn og Den Saakaldte, gikk til fullt musikalsk angrep fra første sekund. Øregangene ble fylt med brutale riff, illsint vokal og et totalt blasfemisk mørke. Akkurat som bestilt!

Det ble ikke roligere når svenskene i Ultra Silvam entret scenen. Lydbildet deres var litt mindre variert enn Djevelkult, men de leverte aggressiv og brutal black metal til stor glede for folkemengden i mørket på Parkteatret.

Hetroertzen fra Chile og Sverige var neste band ut, og leverte stemningsfull og ritualistisk black metal som fortsatte å løfte kvelden til nye høyder!

Djevelkult bød på blasfemisk lykke på Orgivm Satanicvm III. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Finske debutanter

Havukruunu fra Finland har holdt det gående siden 2005, men har holdt seg unna scenegulvene i Norge – frem til nå. På en kald, blek og frost-tung januardag debuterte de live i Norge, på selveste Orgivm Satanicvm III! Bandet er nærmest en speiling av været utenfor når de spyr ut iskald, episk og storslått black metal.

1349

Bandet leverer kompromissløs skrekkslagen black metal som treffer den mørkkledte gjengen på Parkteatret mitt i hjerterota.

Mange black metal band er gode når de velger seg navn. Oftest gjenspeiler navnet hva du kan forvente fra bandet, både på plate og fra scenekanten. Historien om da skipet med svartedøden kom til Bjørgvin i 1349 er viden kjent. Den beretter om hvordan pesten løper i forveien av hovedpersonen. En iskald frykt og fortvilelse. Ikke minst forteller den om hvordan grusomme syn har fått en annen av hovedpersonene til å flykte fra de grusomme synene, og fått henne til å fortrenge alt, til og med sitt eget navn.

Denne iskalde, grøssende fortvilelsen er det som helvetes eget band, 1349, gir deg. Det er død, mørke og flammer. Frost sitt drivende trommespill, Ravn sin brutale vokal, Seideman sin dundrende bass og Archaon sine angeps-riff, sitter som alltid som et skudd. Bandet leverer kompromissløs skrekkslagen black metal som treffer den mørkkledte gjengen på Parkteatret mitt i hjerterota. Festivalen rundes av med nok et mesterlig høydepunkt!

Afskys’ Ole Luk fanget i et grungeaktig slør på Orgivm Satanicvm III. Foto: Ørjan H Kollstrøm
Orgivm Satanicvm IV

Bare en liten måned etter at 1349 headlinet Orgivm Satanicvm III, har gjengen bak festivalen bydd på de fem første navnene til festivalen på Parkteatret 3. og 4. januar i 2025.

Først ut ble RUÏM sensasjonelt annonsert! Bandet spiller sin aller første kunsert noen sinne på Orgivm Satanicvm IV. RUÏM ble dannet av Rune «Blasphemer» Eriksen (Mayhem, Aura Noir, Vltimas) i 2020. I 2023 kom debutplaten «Black Royal Spiritism – I – O Sina da Igreja». Musikken beskrives som  halsbrekkende progressiv black metal av grimmeste kvalitet.

Inferno fra Tsjekkia gjør sin første Norges-konsert på neste års Orgivm Satanicvm IV. Legendene har holdt det gående siden 1995 og deres konserter har blitt sagnomsuste beist. Forvent atmosfærisk, bekmørk og avatgardisk black metal!

Darvaza er et sjeldent band, et slik et som er relativt nytt (2015), men som man føler at altid har vært der. Grunnmedlemmene har erfaring fra et mylder av tungevektere i metalsjangeren, blant annet Mare, Ritual Death, Behexen, Celestial Bloodshed, Blut Aus Nord, Misthyrming, Whoredom Rife og One Tail, One Head etc. Bandet øser på med rå black metal

Order er ekte vare. Bandet består av legender fra band som blant annet Mayhem, Cadaver, Satyricon og Gluecifer. Live er Anders Odden, Stu Manx, Kjetil Manheim og Billy Messiah alltid kompromissløse og leverer sin black metal så sint som bare de kan få den!

Sist ut over de tidlige annonseringene er Vathr. Bak navnet finner vi Jørn Tunsberg, kjent fra sterke navn som Amputation, Old Funeral, Immortal og Hades Almighty. For Vathr er målet å brenne ned fortiden, for så å bygge en bedre, mer monolittisk fremtid. En av bandets aller første opptredener blir på neste års Orgivm Satanicvm IV

Arrangementet finner du her på facebook

Billetter til neste års Orgivm Satanicvm IV finner du her

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*