NIEMI – Spiraalit/Spirals

Foto: Promobilde
Overjordisk vakre vuggesanger fra Finland.

Vurdering

NIEMI – Spiraliit/Spirals 6/6Karakter 6

Det er veldig passende at introen til Spiraalit/Spirals er tatt opp i skogen med lyden av et knitrende bål i bakgrunnen. Vi skal inn i den finske folkesjela hvor man finner ro og kontemplasjon langt inne i skogen, både i direkte og overført betydning.

28 år gamle Inka Niemi, med artistnavnet NIEMI, har gjort noe så originalt som å lage vuggesanger for det moderne og stressede mennesket. Målet er å få oss til å koble ut og glemme hverdagens stress og jag.

Vakkert og vart uttrykk

Tankene går i retning av ambient, folkemusikk og world music.

Det har hun greid på en aldeles ypperlig måte. Selv er jeg helfrelst på det vakre og vare utrykket NIEMI har skapt gjennom de 11 låtene på albumet. Inka Niemi sier at hun har brukt sang og musikk for å holde angst, depresjon og insomnia på avstand, og det kan jeg godt forstå, for musikken gir en enorm følelse av ro og velvære.

I tillegg til knitrende bål, fuglekvitter, bekkeklukking og bølgeskvulp, får vi en til fingerspissene delikat produsert plate. Instrumenteringen består av gitar, piano, perkusjon, ståbass, synth, flygelhorn, bouzouki og det finske nasjonalinstrumentet kantele, i tillegg til den vakre stemmen til Inka Niemi. Man kan godt kalle det ambient, men jeg syns uttrykket rommer mer enn det. Tankene går i retning av både folkemusikk og world music.

Ett av årets beste album så langt

Målet er å få oss til å koble ut og glemme hverdagens stress og jag.

I tekstene befinner NIEMI seg ofte i en natur- og drømmeverden med til dels overnaturlig og mystisk preg. Uten at jeg skal analysere det for mye, virker det som om det ligger en god bit panteisme innbakt i det lyriske universet. For de av oss som ikke er så god i finsk, ligger det heldigvis med engelske oversettelser i tekstheftet som følger med de fysiske eksemplarene.

NIEMI og vennene hennes har laget et album som er gjennomført vakkert, og lar du deg ikke forføre og roe ned av dette, vet jeg ikke helt hva jeg skal råde deg til. Dette er rett og slett ett av årets beste album så langt.

Albumet er gitt ut på det spennende, finske selskapet Bafe’s Factory. Nettsidene deres – og musikken som promoteres der – er vel verdt et dypdykk.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*