Ny plate fra Oslo Ess, Frie radikaler

Det femte studioalbumet til Oslo Ess er fylt med råskap, pågangsmot og en god dose gledespredning. Perfekt nå som sola skinner og nedsmeltingen er i gang.

Foto: Paal Destad

Det tok meg noen år før jeg fant veien inn til denne litt mer rampete delen av rocken. Hadde strengere krav til hva som var greit og eller ikke greit å høre på. Spesielt for egen del. Åpnet egentlig aldri helt for Oslo Ess, før nå i senere tid.

Travle karer

Oslo Ess er landets travleste punkrockere. Med en uoffisiell norgesrekord på hele 210 konserter i løpet av 2012, har de i løpet av de siste årene markert seg stort over hele landet. Det har vært helt umulig å ikke ha hørt om dem, så mange radiospillinger og skryt som de har fått.

I tillegg til alle konsertene både som Oslo Ess og Slekta, driver de også andre prosjekter som BRYLARM sammen med Hito Promo og erlikstiftelsen, samt festivalen Prestivalen, som går av stabelen 11. juli. De har altså nok å fylle tiden med.

Les hele intervjuet vi hadde på forhånd av BRYLARM her.

Se bildesaken fra BRYLARM 2018 her.

Rett før BRYLARM tok de en snartur innom Svalbard, deretter har de vært innom både Stavanger og Bergen. I morgen kan Oslofolket ta turen innom Platekompaniet på Oslo City for minikonsert. Du kan også få vinylen signert av medlemmene. Om dette ikke ikke passer med helgeplanene dine, spiller de på Rockefeller 27. april og det er jo ikke så lenge til.

Før den tid anbefaler jeg å la «Frie radikaler» pumpes ut av høyttalerne – det er så virkelig verdt det. Pass nå bare på å skru volumet opp så bølgene treffer naboene.

Gatepoesi og Punkrock

Oslo Ess serverer gatepoesi og punkrock på norsk i beste velgående med nyplata «Frie radikaler». Helheten. Hver eneste låt med sin egen følelsesladet vri. Melodiske råe og velkomponerte partier. Komposisjonen kler platas gode tittel, og er i tillegg svært godt gjennomtenkt.

Låtene er avhengighetsskapende.

Låtene er avhengighetsskapende og det gode samspillet gjennomsyrer hele albumet. Låter som garantert treffer omtrent hver og en med som besitter den minste lidenskap innen rock.

Selv er jeg solgt med det samme albumets Intro gjør sin hardtslående ankomst. Ikke mindre fornøyd når tittelsporet Frie Radikaler står for tur. Høyt tempo, imponerende slag på trommene og låtskriving likeså.

Ekte kvalitet og helgod poesi hele veien.

Oslo Ess smekker ikke bare sammen tekstene sine. Ekte kvalitet og helgod poesi hele veien. Tematisk innen noe de fleste kan kjenne seg igjen i. Om livets opp- og nedturer, forelskelse, kjærlighet og kjærlighetssorg. Liker vrien fra deg til meg i slutten av låta Leter etter deg.

Liker munnspilleffekt i midten av Ingen forhandling veldig godt.

I fritt fall er tematisert rundt det å falle fritt i et romantisk mareritt. Blir nesten forelsket av å høre på låta. Den bidrar til kriblende magefølelse og jeg er ikke langt unna høylytt medgauling. Liker munnspilleffekt i midten av Ingen forhandling veldig godt. Dette er platas kanskje mest balladepregede låt. Sammen med munnspillet, gitarsolo, riffing og trommer blir dette ganske så vellykket, det blir aldri for mye av det gode, selv om det er farlig nære.

Heretter tar det seg hardere opp i Hardt mot hardt. En låt med styrkende sinnseffekt, som får en til å heve brystet. Når låta i tillegg bygger seg opp med helt sinnsyke riffs som dras inn i et tyngre lydunivers, får de tatt så tak rundt meg at jeg er sikker hvor denne anmeldelsen ender. Helt rått!

[iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/vWMHXlfB0Mo» frameborder=»0″ allow=»autoplay; encrypted-media» allowfullscreen></iframe]

Platas siste låter Feil folk handler om å putte feil folk i buret. En litt mer dansbar låt, vittig nok. Den er fullstappet av god stemning og sterke meninger. Pianopartiene er prikken over i-en her. Jeg vil ikke! er mer klassisk hardrock, om et jeg som vil gi faen i alt og bare «gjøre masse gøy med deg». At de har implementert felepartier som tydeliggjøres bidrar til det lille ekstra, og som jeg setter stor pris på. Siste låt En lur liten jævel er enda en av toppkvalitet, digger spesielt temposkiftpartiet i slutten av låta. Driver meg helt til vanvidd!

Jeg har aldri vært så begeistret for Oslo Ess som jeg ble av å anmelde denne plata. Har ikke noe å trekke. Heller motsatt. Nå skal jeg nyte sola og at plata endelig er ute på strømmetjenester, for denne er ikke ferdiglyttet.

Frie radikaler: 10/10

[iframe src=»https://open.spotify.com/embed/album/7qlCzcQfeVJU04dMcHrG5p» width=»300″ height=»380″ frameborder=»0″ allowtransparency=»true» allow=»encrypted-media»></iframe]

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*