Nytt spennende kapittel i Susannas herlige univers

Foto: Martin Rustad Johansen
I dag viser Susanna frem sin første singel «The Dancing Snake» fra sitt kommende album. Det første kapitlet til hennes nye storslåtte prosjekt er en solo-utgivelse titulert Baudelaire & Piano. Singelen er et av ti dikt fra verket The Flowers of Evil, som er skrevet av den franske dikteren Charles Baudelaire (1821-67), og som Susanna nå gir nytt liv ved å legge på musikk og komponere til et album.

De ti sangene på albumet består kun av Susannas umiskjennelige vokal og hennes vakre pianospill, helt nedstrippet for all staffasje. Hun sier selv at hun ønsket å nærme seg materialet på «dogmatisk vis» og at sangene blir presentert i sitt opprinnelige format.

Ved å lytte til den første singelen, hører vi tydelig at det nye prosjektet, nok en gang, er noe flere av oss kommer til å få glede av. Låten er uimotståelig, vakker og en vanvittig god tolkning av det gamle diktet.

Susanna gjør andres kunst til gull med sine tolkninger

Hun er kjent for sine mange samarbeidsprosjekter, og for å gi nytt liv til gamle nesten-glemte sanger, kunst og dikt.

Den norske vokalisten, komponisten, tekstforfatteren og orkesterlederen Susanna startet karrièren sin rundt midten av 90-tallet. Opp gjennom tidene har hun blant annet studert og utforsket hvordan hun kan bruke sin egen stemme som et instrument i musikken. Hun er kjent for sine mange samarbeidsprosjekter, og for å gi nytt liv til gamle nesten-glemte sanger, kunst og dikt.

Susanna var debutant på Nattjazz i 2001. Deretter ga hun ut noen album som ble produsert av Helge Sten, eller Deathprod som han også kalles. Herfra startet samarbeidet med en rekke andre spennende musikere. I 2009 komponerte Susanna bestillingsverket Meshes of Voice sammen med Jenny Hval for festivalen Ladyfest. Verket ble fremført i Henie Onstad Kunstsenter. Dette året ble Susanna også invitert til å spille i Queen Elizabeth Hall i London. Susanna startet egen label med navnet SusannaSonata for digitale utgivelser i 2011.

Sammen med Ensemble neoN ga Susanna ut albumet The Forester, hvilket de vant Spellemann 2013 i kategorien åpen klasse. Susanna fikk også Spellemann i 2014 (Meshes of Voice) og 2016 (Triangle) innen samme kategori.

Releasekonsert i september

Baudelaire & Piano blir fremført som et tverrkunstnerirsk prosjekt på Henie Onstad Kunstsenter i september.

Susanna forfatter ikke alltid tekstene sine selv. Noen ganger velger hun å tørke støv av gamle allerede skrevne skatter eller lage musikk til andre kunstneres verk. I 2011 satte hun musikk til dikt av den norske lyrikeren Gunvor Hofmo (1921-95). Hofmo regnes blant våre mest betydningsfulle lyrikere innen modernistisk lyrikk.

I 2019 slapp Susanna albumet Garden of Earthly Delights som er inspirert av den nederlandske 1500-talls kunstneren Hieronymus Bosch og hans malerier. Året før slapp hun Go Dig My Grave hvor hun satte liv til gamle engelske ballader og amerikanske folkeviser. Begge disse albumene ble mottatt godt hos oss.

Nå er det altså diktene til Baudelaire som har fått æren av Susannas tolkning. Baudelaire & Piano blir fremført som et tverrkunstnerisk prosjekt på Henie Onstad Kunstsenter i september. Dette blir albumets releasekonsert, så det er bare å glede seg!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*