Orsak:Oslo – In Irons

Orsak:Oslo. Foto av David Holmqvist

Vurdering

Orsak:Oslo – In Irons 5/6Karakter 5
I etterklangen mellom de mørkeste nordiske vinterkveldene og de lyseste sommerkveldene finner du stemningen som svensk-norske Orsak:Oslo byr på. Med albumet In Irons tar gjengen deg med på en engasjerende reise inn i et fascinerende musikalske landskap.

Orsak:Oslo består av gitaristene Christian Andersson og Bjarne Karlsson, bassist Peter Nilsson og trommeslager Øyvind Minsaas. Bandet ga ut sin første EP, Torggata Sway, i 2014, og siden den tid har bandet gitt ut 11 digitale EP’er. I 2021 ble de to siste, Skimmer og Vemod, gitt ut på vinyl i 2021. 9. Mars i år kom bandets første fullengder; In Irons på Vinter Records.

Bilde av Orsak:Oslo sin skive "In Irons"
Orsak:Oslo In Irons coverart
The Swell

Her leverer Orsak:Oslo forvrengt post-rock som overøser lytterne med rytmer og transcendentale melodier. In Irons består av fem instrumentale verk som vibrerer under huden til lytteren der den leker med de forskjellige stemningene som bandet sakte maner frem. Første låt på platen er singelen «The Swell». Låten starter med en stødig groove som river deg med på en reise, og holder deg fast gjennom hele platen, gjennom alle de forskjellige musikalske landskapene.

«069 In What Way Are You Different» starter med et gitarspill som øyeblikkelig dro meg til Madrugada sin Industrial Silence. Over det malende gitarlandskapet hører man fortelleren som forsøker å gi støtte til personer som har gitt etter for sine indre demoner, og generelt personer med mentale lidelser, som vedvarer gjennom så og si hele låten. Kombinasjonen av disse to ingrediensene bringer tankene videre til noe Midnight Choir-aktig som vokser til et klimaks når trommene kommer tydeligere inn i lydbildet.

Vokser for hver gjennomlytting

Fra start til slutt leverer Orsak:Oslo en helt spesiesll atmosfære som vokser og vokser for hver gjennomlytting. Noen ganger er det vakkert, andre ganger er det rett og slett hjemsøkende. Gjennomgangsmelodien er dog et fortryllende skaperverk. In Irons overrasker positivt på så mange områder at den er med på å løfte post-rock sjangeren videre. Musikken er ofte tett og kompakt, men de små nyansene baner seg frem gjennom lydbildet. Dette er en plate som fortjener mange gjennomlyttinger, og det krever den nesten av deg. Her er det bare å gi seg hen.

Orsak:Oslo begir seg ut på turné og kan blant annet oppleves live på Folken i Stavanger den 26. mai, på Hulen i Bergen den 27. mai,  på Vaterland i Oslo den 1. juni, på Apollon i Tønsberg den 2. juni og på Siste Reis i Halden den 3. juni.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*