På Kosmos Brenner er Golden Core i sitt ess

Golden Core. Foto: Storm Drabitius
Den 2. Februar kom Golden Cores’ tredje fullengder, Kosmos Brenner, i hyllene i platebutikkene i hele landet. Det er ikke noe man skal ta lett på – snarere tvert imot. Albumet er helstøpt og variert fra start til slutt. Duoen tar lytteren med på en eksemplarisk reise gjennom kaoskreftene i verdensordenen.

Vurdering

Golden Core – Kosmos Brenner 6 av 6Karakter 6

Golden Core er en ekstremt sterk duo som består av Simen Jakobsen Harstad på gitar og tangenter og Johannes Thor Sandal på vokal og trommer. Gjennom 10 år har de finslipt diamanten som Golden Core har blitt. De startet opp som store talenter og har med årene utviklet seg til å bli en stor kraft som man alltid kan regne med på den norske metal-himmelen.

Bandet spiller en musikk som tar det beste fra sjangere som doom, prog, black og stoner metal, og bærer stolt på innflytelse fra band som Mastodon, Mayhem og Kyuss. De har tidligere vært oppvarmere for band som blant annet Napalm Death og Bongzilla.

Golden Core. Foto: Storm Drabitius

Nesten fem år har passert siden duoens forrige album, Fimbultýr, tok metalpublikumet med storm. Siden den gang har Golden Core stadig vokst i anseelse, samtidig som antallet spillejobber har økt i samme tempo.

Kosmos Brenner

Den 2. Februar kom altså bandets seneste fullengder, Kosmos Brenner på plateselskapet Helvetes Indre Kretser. Albumet er et konseptalbum som tar for seg den norrøne verdensanskuelsen, og temaet på platen er møtet mellom kaoskreftene, og hvordan verdensordenen kun kan eksistere og opprettholdes i balansen mellom disse kreftene som truer vår eksistens.

Albumet starter med instrumentallåten «ÁR VAR ALDA». Låten er en ett minutts døråpner inn i reisen på denne konseptplaten der vi ledes forsiktig inn i det ventende kaoset med horn og vare trommer.

GINNUNGAGAP

Etter den forsiktige åpningen kastes vi inn i de frenetiske trommene og gitaren som åpner låten «GINNUNGAGAP» for publikum.  Albumets tre første ord; «Hør meg alle!» vitner om et band som har noe de ønsker å fortelle. Kosmos Brenner er rett og slett en samling norrøne tekster som Johannes og bandets manager (og far) har oversatt til norsk.

«Sol i fra sør – Månens søster – fra øst den seilet – himmelrand streifet – Solen ei visste – hvor hun hadde sin sal – Månen ei visste – hvilken kraft han bar» fra Golden Core – GINNUGAGAP 

Tredjelåten «ÞORN AF AKRI» starter med sildringen av en bekk før musikken stadig øker i intensitet. Kan man høre litt Wardruna-inspirasjon i denne, mon tro? Låten fungere nærmest som en intermesso før de elektriske gitarene tar over lydbildet med låten «KOSMOS BRENNER»

Ild fra sør…

Tittellåten er en råtøff metal låt der den bukter seg mellom rock og metall, og skifter glatt i intensitet. Låten blir på mange måter et jaktende rovdyr der den hviler mellom den frenetiske jakten. På vokal på denne låten (og på DE DØDES HÆR) har de fått med seg Eirik Waadeland fra blant annet RUUN og UMA.

Golden Core. Foto: Storm Drabitius

«Jorden ulmer – Kosmos svulmer» fra Golden Core – KOSMOS BRENNER

Etter tittellåten, er det tid for «DE DØDES HÆR». Der «KOSMOS BRENNER» var som et jagende dyr, er «DE DØDES HER» selve nedleggelsen av byttet. Dette er en illsint rocker der albumets produsent, ingen ringere enn Yngve Andersen fra Blood Command, kan skimtes i tåken.

Tåkeheimen

«SÓL VALTÍVA» er nok en intermesso som fortsetter å sette stemningen. Her høres både skrik og proklamering.

Etter å ha satt stemningen drar nålen på platespilleren lytteren over i «TÅKEHEIMEN» – et nesten 10 minutter langt episk verk som drar tankene i retning av så forskjellige band som Kvelertak, Seigmen og Enslaved. Det er en intens låt som bygger seg opp, og åler seg rundt som ormen rundt Midgard.

Albumart av Hedda Gullbekk – Golden Core – Kosmos Brenner

Kosmos Brenner avsluttes med instrumentale «SÓL VARP SUNNAN» med strykere og trommer.

Albumet bærer frem lyden av et tåkelagt landskap, der bål og buktende elver danner et bakteppe for kjølige kvelder med gode historier. Golden Core har manet fram en aldri så liten lengsel til den skandinaviske høstens magiske kvelder.

Én eneste klubbkonsert i Norge i år

På lørdag feirer som nevnt tidligere Golden Core 10-års jubileum og plateslipp på en og samme gang. Oppvarmer for kvelden er Nagirčalmmiid, og med seg på scenen har de flere gjesteartister. Det ligger an til å bli en helaften som vil få veggene på Grünerløkka til å riste i lang tid. Dette blir bandet eneste klubbkonsert i Norge i år, så da er det kun ett sted å innfinne seg på lørdag; nemlig på Parkteatret!

Arrangementsiden finner du her

Billett kan kjøpes her

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*