Scorpions tok Trondheim Spektrum med orkan styrke

Scorpions i Trondheim Spektrum. Foto: Ivar Rømo
Scorpions i Trondheim Spektrum. Foto: Ivar Rømo

Vurdering

Scorpions i Trondheim Spektrum 08.06.22 5/6Karakter 5
Den verdensberømte tyske hardrock-gruppen avsluttet kvelden for de om lag 6000 fremmøtte med én av sine mange store hits, ja nettopp «Rock you like a hurricane» Det satte punktum for en stor kveld med både tunge heavy-riffs og iørefallende powerballader. Men faktisk så var det de stillferdige sangene som gjorde størst innrykk på publikum.

Så var de her da, i Tronhjæm by, for første gang, dette tyske heavyrock-ensemblet som har turnert verden over i mange tiår nå. Faktisk var det andre gangen jeg så gruppen. Første gang var i 1980 på Monster of Rock Festival i Donington Park utenfor byen Derby i England. Flying V-gitaren til Rudolf Schenker var naturligvis på plass den gangen også, men til forskjell fra nå så var hårmankene mer intakte på den tiden😊

Scorpions i Trondheim Spectrum
Foto: Ivar Rømo
Stor stemme og scenepersonlighet

Mye har nå skjedd siden da. Både Rudolf Schenker og vokalist Klaus Meine har passert 70 år nå, henholdsvis 73 og 74 år. Gruppen er blitt verdensberømt, og de lyktes også med å innta både det amerikanske og det russiske markedet på 1990-tallet. Det skjedde vel for alvor etter deres album Crazy World fra 1990, hvor vi også finner verdenshiten «Wind of Change». Denne låten gjorde de naturligvis også stor suksess med i Trondheim Spektrum.  Klaus Meine gikk frem i det fremskutte partiet av scenen og fikk med seg hele salen på allsang. Mobilene lyste i mørket, og folk sang av full hals sammen med ham på refrenget.

Selv om han ser liten og tynn ut nå, så er han også ennå en scenepersonlighet som varmer publikum.

Med hensyn til Klaus Meine fikk jeg en melding fra en skribentkollega som lurte på om han hadde en like bra stemme som før. Jeg skrev tilbake at jeg var atskillig mer bekymret for beina hans. Stemmen er fortsatt stor, ren og klar, og han går opp og holder tonene. Hvis noe ikke er fullt så bra som i de yngre år, så må det tilskrives den naturlige menneskelige utvikling. Selv om han ser liten og tynn ut nå, så er han også ennå en scenepersonlighet som varmer publikum.

Jeg ble som sagt kjent med denne gruppen på slutten av 1970-tallet. Stilen var nok noe mer grovkalibret heavy-rock da, men det er den mer polerte stilen og powerballedene som har gjort gruppen verdensberømt. Gruppens varemerke er gode, iørefallende og refrengorienterte hardrock-låter. På 70-tallet var det først og fremst tilhørere i Vest-Europa og Japan som var entusiastiske, men senere fikk de altså et større marked.                                                                                                                                                                                                          Gruppen har eksistert siden 1965, da med Rudolf Schenker som grunnlegger. Rudolf er det eneste originale medlemmet som er igjen. Hans litt yngre bror, gitarhelten Michael Schenker, var også med i Scorpions på et tidlig tidspunkt før han ble plukket opp av den engelske gruppen UFO. Klaus Meine har vært med siden 1971. Scorpions i Trondheim Spektrum

Foto: Ivar Rømo

Låter på løpende bånd

Scorpions åpnet med en helt ny låt, «Gas in the Tank» fra deres siste album fra 2022, Rock Believer. Dette er også navnet på turnéen. Etter det kom det tre låter fra 70/80-tallet, før vi igjen fikk to sanger fra den siste skiva. Se ellers sett-lista nederst. De kom nå på løpende bånd alle disse låtene som sitter så hardt i skallen på meg at jeg tror de blir med over i det hinsidige😊 «Send Me an Angel» var den første rolige balladen. Da kom det også frem en akustisk gitar. Så leverte de storhiten sin, «Wind of Change,» og da var stemningen på kokepunktet i salen.

Noen var nok litt skeptiske til om gruppen var blitt for mett og ville levere en konsert på autopilot. Alle disse skeptikerne fikk nok blåst av seg det negative etter noen få låter. Dette var en gruppe som ville spille, og som ville underholde. De spilte fortrinnsvis de sangene som de sannsynligvis har gjort de siste tiårene, men det er det nå også publikum som avgjør. Videografikken illustrerte alle sangene, og den var helt enorm.

Rudolf Schenker og Matthias Jabs. Foto: Ivar Rømo
Rudolf Schenker og Matthias Jabs. Foto: Ivar Rømo
God variasjon på scenen

De to gitaristene, Rudolf Schenker og Matthias Jabbs, utfyller hverandre på en god måte. De gjør en del av det samme, men Rudolf Schenker tar seg av rytmikk, riff, fills og noen soloer. Han er kanskje den som dekker opp lydbildet i bunn sammen med rytmeseksjonen. Han har også en rimelig svær gitarlyd. Matthias Jabs er mer den fine teknikeren og mer spesialisert på soloer etc.. Det var stort å høre de to sammen.

Gruppemedlemmene skiftet litt på å ta en liten pause fra scenen. Gitaristene tok seg av instrumentalen «Coast to Coast» mens Klaus Meine tok en hvil. Senere kom bassisten, polske Paweł Mąciwoda, frem på scenen og leverte stort basspill sammen trommeslageren på låten «New Vision». Trommeslageren, svenske Mikkey Dee, fikk også vist seg frem så det holdt. Han leverte et fyrverkeri av en trommesolo alene på scenen og demonstrerte en helt utrolig koordinering av fot- og håndarbeid på instrumentet. Han fikk da også enorme ovasjoner fra publikum etterpå, og han besvarte dette med et fett glis.

Mikey Dee etter sin slagverksolo. Foto: Ivar Rømo
Mikey Dee etter sin slagverksolo. Foto: Ivar Rømo
Velkommen tilbake, Scorpions!

Etter to store rockelåter, «Blackout» og «Big city nights”, var det offisielle programmet over. Etter en liten pause kom de naturligvis inn igjen, og vi måtte da selvfølgelig få den rolige powerballaden «Still loving you». Stemningen steg og kulminerte med «Rock you like a hurricane» og vokalist Klaus Meine ikledd et ukrainsk flagg ute blant publikum. Resten av gruppen inntok også det fremskutte podiet sammen med vokalisten. Ut ifra ansiktsutrykk og attityde så virket det å være en gruppe som virkelig var glad for å begeistre et nytt publikum. Velkommen tilbake, Scorpions!

Scorpions takker for seg til stor jubel fra salen. Foto: Ivar Rømo
Scorpions takker for seg til stor jubel fra salen. Foto: Ivar Rømo

Set-liste:
Denne er skrevet i samarbeid med Rune Skjei.

 1. Gas in the Tank
 2. Make it Real
 3. The Zoo
 4. Coast to Coast
 5. Seventh Sun
 6. Peacemaker
 7. Bad Boys Running Wild
 8. Delicate Dance
 9. Send me an Angel
 10. Wind of Change
 11. Tease Me Please Me
 12. Rock Believer
 13. New Vision
 14. Blackout
 15. Big City Nights
 16. Still Loving You
 17. Rock You Like a Hurricane

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*