Skambankt på SALT

Foto: Johannes Andersen
I går var vi så heldige å få se Skambankt opptre live på SALT. Det ble en minnerik aften fylt med god stemning, tilbakeblikk, rock og perfeksjon. Om du ikke var der i går har du mulighet i dag på SALT klokken 1900.

Vurdering

Skambankt på SALT: 21.07.21Karakter 6

Da Skambankt gjorde comeback med Horisonten Brenner i 2018 fikk de mye å gjøre. Det ble flere utsolgte konserter på omfattende turnéer i inn og utland. De fikk A-listing på fire radiokanaler og plassering på flere Årets Album lister. Blant andre hos oss med både «Horisonten Brenner» og deres første akustiske album, 1994. 1994 ble sluppet i 2019 samme året de feiret 25 års jubileum, og var en akustisk gjenskapning av låter de tidligere hadde sluppet. Den roligere versjonen av bandet funker utmerket, selv om man kanskje foretrekker den mer rocka versjonen.

Januar i år slapp Skambankt albumet Jærtegn, som ble laget underveis i pandemien. Også dette albumet ble ikke slik vi vanligvis forventer fra denne kanten. Det varierte og dynamiske uttrykket viser at det bor mer i dem. Her utforsket de det mer ukjente og usikre, det storslåtte, det såre og fortvilte, men også kjærligheten. Selv om låtene fortsatt er ganske rolig har det et mye større lydbilde enn forgjengeren.

Les også: Skambankt Unplugged på Kronbar

Under pandemien har bandet hatt flere digitale konserter, noe som også skjedde da de måtte avlyse releas turnéen i februar. Konserten ble avholdt i den samme gamle flerbrukskirken på Dale, som de gjorde opptakene til albumet 1994. For at konserten skulle bli ekstra hyggelig for oss hjemme hyret de inn et proft filmteam for å kunne tilby top notch lyd og bilde hjem til oss. Dette utgjorde en av de bedre digitale konsertene vist under pandemien. Selv om, så funker konserter best live og i dag er tiden endelig inne. På Salt Den Arktiske Hovedscena i Oslo. Faktisk, så er det et helt år siden jeg sist var på SALT. På grunn av koronasituasjonen har jeg ikke hatt mulighet før nå.

Foto: Johannes Andersen
Den Arktiske Hovedscena på Salt

Å gå på konsert har ikke vært så enkelt under pandemien, at den første dette året skulle bli med ett av Norges beste liveband, gjør ikke godfølelsen mindre. Sist jeg var på konsert her så det helt annerledes ut. Nå er det Den Arktiske Hovedscena, som har fått æren å huse artistene. Noe den kler veldig godt med sitt koselige utseende.

Utrolig nok er ikke konserten utsolgt, og det gjør jo alt bare enda mer eksklusivt og intimt for oss.

Sola skinner og lager et vakkert lys her vi sitter. Vakre blomster som blomstrer i taket. Jordbær og urter i kassene rundt og utrolig hyggelige folk på jobb, som blant annet deler ut puter å sitte på rett før konsertstart. I tillegg har vi sommerværet som setter et smil på de fleste. Det mangler i hvert fall ikke på stemning fra første stund. Utrolig nok er ikke konserten utsolgt, og det gjør jo alt bare enda mer eksklusivt og intimt for oss.

Skambankt entrer scenen i et storslagent humør og Den Arktiske Hovedscena runges av applaus. Siden vi skal bli på plassene våre kommer det servitører med bestilling av mat og drikke. Vi sitter, men å sitte blir bare mer og mer vanskelig for flere i løpet av konserten.

Foto: Johannes Andersen
Blant Norges beste liveband

Skambankt er uten tvil blant Norges beste liveband. Om de spiller de mer rolige, eller om det er deres hardere lydbilde utføres alt med perfeksjon. Vi vitner et rått samspill og til sammen en storslått rockekonsert. Det er tydelig at jeg ikke er alene om å være glad for å ta turen hit i dag.

Stemningen er veldig god på scenen og ute hos oss, og det er tydelig at Skambankt liker seg i Oslo. Lydbildet er herlig, vokalen solid som alltid og tekstene fra Jærtegn fortjener de å få en pris for.

Første låt er «Hadde eg bare visst», som også er åpningssporet til albumet Jæren. Låta fremføres med kveldens fulle besetning hvor det i tillegg til bandet er tre blåsere, som blåser ekstra kraft i det allerede store lydbildet. Etter å ha servert nydelige og hårreisende vokalharmonier i «For en evighet», som er kveldens andre låt fra Jæren, kommenterer vokalist Terje Winterstø Røthing denne fine plassen, dagen og folkene. Deretter håper han vi vet hva slags konsert vi har kommet til. Ikke den typiske rockekonserten, men han antyder også at det vil bli spilt hardere rock litt senere. Akkurat det er det nok mange her som håpet på i dag.

Deretter spilles «10/10», som omhandler en dag med en fin person før han forklarer at neste låt, «SOS» ble til når han hadde hjerneteppe.

Stemningen er veldig god på scenen og ute hos oss, og det er tydelig at Skambankt liker seg i Oslo. Lydbildet er herlig, vokalen solid som alltid og tekstene fra Jærtegn fortjener de å få en pris for.

Neste sang Handler om en gammel nabo av Terje fra tiden han bodde i Oslo. Naboen var en av de bedre gitaristene fra sin hjemplass, men dessverre havnet han på kjøret. Terje hadde ikke sett han på lenge før de møttes i Oslo på gata en dag. Neste sang handler om dette møtet. Den hjerteskjærende låtteksten i «En skjebne som slår» fremføres med perfeksjon.

Foto: Johannes Andersen
Ut av menighetslivet

Det ligger mye historie bak låttekstene til Skambankt, ingen unntak bak de tre neste låtene, «Gribben», (Horisonten Brenner), «En av en million» (Jærtegn) og «Voodoo» (Sirene). Bak «Gribben» forteller Terje historien om hvorfor han sluttet menighetslivet. Da han fikk beskjed om hvilken musikk han kunne og hva han ikke kunne høre på, tenkte han fuck dette og begynte å spille mer gitar, og deretter forlot det kristne menighetslivet. Det er lett å legge merke til aggresjonen, som kommer frem i lydbildet. De hardtslående partiene blåser oss bakover.

Stemningen drar seg hakket opp når vi får sangen «Sånne som deg» (Sirene). Denne er en hedring til en god person. Her kommer blåserne inn og hjelper å lage rytme med perkusjonsinstrumenter samtidig som taktene klappes av publikum.

Foto: Johannes Andersen
Historien bak Skambankt

For hver gang bandet stopper får vi en liten historiestund, noe publikum setter pris på. Terje spør publikum om vi har hørt historien bak Skambankt, noe mange ikke har. Når han spør om vi vil høre eller om det blir for mange pauser og prating får de bekreftet at historietiden settes pris på. Samtidig er det mye støy på utsiden av lokalet der det graves og hakkes i asfalten. Det forstyrrer veldig, men lyden av støyet blir borte når bandet spiller, heldigvis.

I 1994 drev de en rockeklubb hvor de skulle få fint besøk en dag fra Oslo. Til dette besøket skulle de booke fem band til å spille på klubben, men de klarte bare skaffe fire. Siden navnet Skambankt hadde ligget bak der en stund, bestemte de seg for å bli det siste bandet. Lagde ni låter til anledningen hvor Hans Egil Løe (gitar) den gang på trommer. Vi får «Født på ny» (Søvnløs) og «Horisonten brenner» (Horisonten Brenner) før «Kommer snart heim» (Horisonten Brenner), som er laget til de som sitter hjemme mens bandet er ute og reiser.

Nå dras stemningen enda noen hakk opp. Flere av de sittende gjestene slipper seg løs, reiser seg og begynner å danse til «Mantra» (Søvnløs). Under «O dessverre» (Hardt Regn) vinker Terje folk til å reise seg og festen er i gang. Nå står mange oppreist, det er dans og fullstendig glede over alt i lokalet. Det blir ikke mindre stemning under «Balladen om deg» og avslutningslåta «Skambankt» (Skambankt). Bandet takker for seg til stående applaus og rop. Terje virker strålende fornøyd og sier at det var digg å spille rock igjen. Han takker for seg og ytrer ønske om å se oss stående neste gang.

Foto: Johannes Andersen
Foto: Johannes Andersen
Foto: Johannes Andersen

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*