Stein Torleif Bjella på Byscenen i Trondheim

Foto: Ivar Rømo

Vurdering

Stein Torleif Bjella på Byscenen i Trondheim: 5/6Karakter 5
Det var en lykkelig Stein Torleif Bjella som var godt fornøyd med å være ute og se konsertpublikummet sitt igjen. Folk var like glade for å være sammen ham, noe som viste seg i hyllingsrop og applaus fra de samme konsertgjengerne.

Konserten åpnet med et instrumentalt parti satt sammen av musikk, lyder og noe svak korsang i bakgrunnen. Gruppen entret scenen i løpet av dette musikalske partiet for så å gå direkte over i sangen “Nordnorske kjærlighetsdikt” fra albumet Gode liv (2016). Dette var en låt med en tung, seig rockerytme og et par “luftige gitarer.”

De satte så opp tempoet litt i neste låt, “Ekkel fisk,” denne fra fullengderen Øvre-Ål Toneakademi (2020). Dette er det siste studioalbumet han har gitt ut med nytt stoff. Her fikk vi også høre orgelet i bruk.

Det var mer “band-sound” i denne opptredenen enn det han kan ha når han opptrer i andre konstellasjoner.

Jeg har vel antydet at denne konserten var beregnet på at sangene skulle passe til det fulle orkesteret Stein Torleif Bjella hadde med seg. Her var det fire musikere i tillegg til ham selv. De trakterte henholdsvis trommer, bass, gitarer, steel-gitar, keyboard og munnspill. Alle instrumentene var i bruk under konserten. Dette innebar at det var mer “band-sound” i denne opptredenen enn det han kan ha når han opptrer i andre konstellasjoner. Han står jo også på scenen alene, og da er repertoaret og fremførelsen naturligvis noe ulik denne.

Foto: Ivar Rømo
Visesangeren

Vi fikk også høre visesangeren Stein Torleif Bjella.

Det ble derfor noen sanger med en “laid back” rytmikk. Likevel fikk vi også høre visesangeren Stein Torleif Bjella. Det var for eksempel på visene “Heidersmenn”, “Tre viku”, “Psykisk kan du vera sjøl og “Romantikken gjer meg sjuk.” Her spilte han til dels helt alene på sin nylonstrengsgitar, han åpnet i alle fall med det. I tillegg ble han nydelig akkompagnert av steel-gitar, el-piano og orgel. Dette ga konserten den variasjonen vi trengte, og musikerne viste frem ulike musikalske uttrykksformer.   

På den sistnevnte låten røk det imidlertid strenger på gitaren. Det skjedde vel et par ganger i løpet av konserten, noe han poengterte og vitset med. Han ble plutselig en ren vokalist og gestikulerte ironisk deretter. Her kommuniserte han med folk oppe på galleriet som besvarte hans bevegelser.

Musikken til Stein Torleif Bjella er en blanding av visesang, rock, country og blues. De to siste sjangrene var vel litt dårlig representert på akkurat denne konserten, men jeg fikk nå en litt “blå følelse” av å høre munnspillet, og så tok han nå “Følsom person blues”.

Foto: Ivar Rømo
Fruktkurv og andre morsomheter

Stilen er en underfundig humor på dialekt med bruk av mye ironi, til dels er det av det ramsalte slaget.

Men Stein Torleif Bjella har også gitt ut et album hvor han snakker og leser historier oppå den instrumentale musikken. Dette heter Jordsjukantologien og er både ei diktsamling og et album fra 2018. Han tok ett av disse diktene, men jeg vet ikke helt hvilket. Ut over det ble det naturligvis ei trekning av ei fruktkurv og dertil egnede morsomheter fra artisten selv.

Når det gjelder denne artisten, så kommer vi naturligvis ikke utenom hans store styrke, lyrikken. Tekstene hans er ikke akkurat hentet fra livets solside, for å si det sånn. Stilen er en underfundig humor på dialekt med bruk av mye ironi, til dels er det av det ramsalte slaget. Selv om det ikke akkurat er så positive ting Stein Torleif Bjella alltid skriver om, så er det så mye språklig eleganse i tekstene at du morer deg likevel. Han er for eksempel en mester til å håndtere rim. Ellers omhandler tekstene tema både på det individuelle planet og på samfunnsnivå. Det er noe helt særegent med det denne artisten formidler. Han er da også både journalist, visesanger, dikter og romanforfatter.

Stein Torleif Bjella og gjengen takker farvel. Foto: Ivar Rømo.
Sterk besetning

Musikerne kjenner musikken hans rimelig godt gjennom flere plateinnspillinger sammen med Bjella.

Konserten ble avsluttet med et par ekstranumre, “Fortapt Spelemann” og “Romantikken gjer meg sjuk.” På det første slapp alle musikerne i gruppa til og sang hvert sitt vers. Dette ga en morsom avslutning på kvelden. Gruppa hadde da også levert et sterkt akkompagnement til Stein Torleif Bjella. Disse musikerne kjenner musikken hans rimelig godt gjennom flere plateinnspillinger sammen med Bjella. 

Jeg regner med at disse var Geir Sundstøl på gitar, steel-gitar og munnspill; Christer Knutsen på gitar og keyboard; Kenneth Kapstad på trommer samt Eirik Øien – bass.

Jeg mener jeg har hørt konserter med denne artisten som kanskje har hatt en høyere temperatur, men det kan også skyldes at dette var en midtuke-konsert og da med noen færre ølglass i omløp. Det ble i alle fall stående ovasjoner fra publikum. Terningen vipper litt, men jeg lander på terningkast 5.

Setliste:

 • Nordnorske kjærleiksdikt
 • Ekkel fisk
 • Eg likte deg
 • Frisøren i sentrum
 • Heidersmenn
 • Følsom person blues
 • Stjernepar
 • Alt rundt er det samma
 • Tre viku
 • Undergang
 • Dikt/ opplesing
 • Satan i unge år
 • Psykisk kan du vera sjøl
 • Blomen

Ekstra:

 • Fortapt spelemann
 • Romantikken gjer meg sjuk

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*